КС: Работещите пенсионери трябва да се осигуряват за здраве

26-07-2017 Информация за съдебни дела

С решение № № 7 от 27 юни 2017 г., Обн. ДВ, бр. 53 от 4 юли 2017 г. Конституционният съд отхвърли искането на Върховния административен съд  за установяване на противоконституционност на чл. 40, ал. 1, т. 2...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Д-р Стефан Константи…

"Преди седем години значителна част от лекарствата се осигуряваха на болниците чрез централизирани доставки от...

Акад. Гълъбов: 140 в…

Около 140 вируса ще ни атакуват през този сезон, потвърди академик Ангел Гълъбов от микробиологичния...

Важното е да се оперира

kolqnoПострадал споделя с нас за злоупотреба. Ето в какво се изразява тя: пациентът изпитва силни болки в коляното и взема направление от личния си лекар за ортопед. Пациентът посещава произволно избрана болница, където бива прегледан от съответния специалист и му бива направена рентгенова снимка (под предтекст, че болницата не разполага с ЯМР). След направения преглед,

ортопедът изразява съмнения за скъсан менискус, но все пак изпраща пациента за второ мнение от негов колега ортопед. Вторият лекар заключава категорично, че пациентът има нужда от операция на менискус (отново без ЯМР).
Пациентът, потресен от диагнозата както и от държанието на специалиста се осъмнява в мнението  му и взема решение да посети трети лекар, на когото да си плати за прегледа тъй като първия ортопед взема направлението му.
След обстоен и внимателен преглед, третият ортопед, успокоява пациента, че в неговия случай не се налага операция. Пациентът изрази своите тревоги от възможните негативни последствия след евентуалната ненужна операция, която е могъл да претърпи.
Становището на наш специалист по въпроса е, че поставянето на диагноза скъсaн менискус става на база клинични данни (обикновено коляното „блокира“) и ЯМР. Рентгеновата снимка не дава никаква информация за менискуса и в случая е напълно излишна. Описаното говори за непрофесионално отношение.
В слуая може да се изпрати жалба до Медицински одит и до Етичната комисия на БЛС. Дори и да не наложат санкции, самото извършване на проверка от администратвивно-наказващия орган има възпитателен ефект спрямо проверяваните.

Коментари   

0 #4 Гост 23-03-2016 01:16
Наистина не знаете как се пише скъсАн, защото едната грешка сте поправили, но другата си стои по-надолу. Запетаите също много ви убягват или сами се позиционират на неподходящо място. Описаното може да говори за непрофесионално отношенние, но написаното от вас говори за това, че граматиката не е силна страна.
Цитиране
+2 #3 Рентгенолог 22-03-2016 20:36
Уважавам този сайт, но в случая статията е подвеждаща. Като специалист мога да кажа, че няма никакво нарушение в това, че ортопедът първо е пратил пациента за рентгенова снимка . Това е нормалния алгоритъм за диагностика на колянна става. Първо клиничен преглед - за насочваща диагноза. Второ - рентгенова снимка - за да се изключи счупване, вътреставно чуждо тяло, някакви остеолитични лезии или тумори и пр. На трето масто следва ядрено-магнитен резонанс и на четвърто място място - артроскопия. При наличие на ясна клиника за скъсан менискус и особено за вътреставна "мишка" ортопедът, ако няма възможност за МРТ /липсва апарат, липсват направления, пациентът има противопоказани я за магнит или отказва МРТ по други причини/ може да премини директно към ДИАГНОСТИЧНА артроскопия, която в наши дни е рутинна хирургическа манипулация и не е непременно в ущърб на пациента, както излиза от статията.
Цитиране
0 #2 Гост 22-03-2016 12:33
скъсЪн менискус?
Цитиране
+2 #1 Ели 22-03-2016 11:49
Няма травматалог специалист да не може да постави тази диагноза ако разполага с необходимите изследвания. Веднага - лекарят не постъпвал професионално. Като знам кои се натискат да станат експерти в съда и одита....голям експерт сте попитали.
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ