Вход

Важното е да се оперира

kolqnoПострадал споделя с нас за злоупотреба. Ето в какво се изразява тя: пациентът изпитва силни болки в коляното и взема направление от личния си лекар за ортопед. Пациентът посещава произволно избрана болница, където бива прегледан от съответния специалист и му бива направена рентгенова снимка (под предтекст, че болницата не разполага с ЯМР). След направения преглед,

ортопедът изразява съмнения за скъсан менискус, но все пак изпраща пациента за второ мнение от негов колега ортопед. Вторият лекар заключава категорично, че пациентът има нужда от операция на менискус (отново без ЯМР).
Пациентът, потресен от диагнозата както и от държанието на специалиста се осъмнява в мнението  му и взема решение да посети трети лекар, на когото да си плати за прегледа тъй като първия ортопед взема направлението му.
След обстоен и внимателен преглед, третият ортопед, успокоява пациента, че в неговия случай не се налага операция. Пациентът изрази своите тревоги от възможните негативни последствия след евентуалната ненужна операция, която е могъл да претърпи.
Становището на наш специалист по въпроса е, че поставянето на диагноза скъсaн менискус става на база клинични данни (обикновено коляното „блокира“) и ЯМР. Рентгеновата снимка не дава никаква информация за менискуса и в случая е напълно излишна. Описаното говори за непрофесионално отношение.
В слуая може да се изпрати жалба до Медицински одит и до Етичната комисия на БЛС. Дори и да не наложат санкции, самото извършване на проверка от администратвивно-наказващия орган има възпитателен ефект спрямо проверяваните.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»