Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Над 20 000 британци умират вся…

Проучване, поръчано от британското правителство показва, че стотици милиони грешки в тяхното здравеопазване, свързани с погрешно предписване на медикаменти и съблюдаването на тяхната употреба, допринасят за смъртта на 22 300...

Реални проблеми, които са факт не от вчера.

Със сега действащата Наредба много хора с доказани хронични заболявания и с увреждания излизат от системата като оздравели и не a.bзаслужават ТЕЛК от над 50%! А в случая именно 50% трябват, за да взимаш пенсия (малка и под прага на бедността), да останеш в регистрите за ежегоден контрол, да имаш възможността за прегледи и лечение, операции, престой в болница, да кандидатстваш пред социални за помощ и интеграция (до 20 лв/месечно), да не плащаш за престой в болница и първични прегледи. Това е горе-долу изброеното, което и онкоболните срещат като основен проблем - оценени са под 50% ТНР. Защото да си болен от рак не е лесно. Не е лесно и да си с диабет. Но само Диабет 1 Тип имат право на пожезнен ТЕЛК, а ракът - НЕ.
Според сега действащата Наредба, независимо от това дали си жив и дали си на терапия, ако в периода от първия тТЕЛК не си се оперирал отново - не подлежиш на преосвидетелстване. Това, че може да си в ремисия не е от значение и системата те изхвърля с не повече от 36% ТНР! Според същата наредба рак на щитовидната жлеза, рак на панкреаса, рак на костите, рак на черния дроб, рак на белия дроб, рак на мозъка - не подлежат на второ преосвидетелстване от ТЕЛК и не може нито едно от придружаващите заболявания и увреждания да надвишава повече от 36% ТНР!
Пълен абсурд, за който говоря откакто наредбата е приета с мнозинство и влиза в сила!
Оттогава (2011) до днес се случва следното: болният от рак е вече оздравял от онкологичното си заболяване и има два варианта: да се обжалва решението на ТЕЛК пред НЕЛК или да се съгласи с решението и да умре в рамките на година, защото няма възможност да си плаща осигуровките, не е работоспособен, дори и да иска - няма сили да се справи с болките, ще спре да взема лекарствата си поради невъзможност да ги закупи, няма да прави задължителните контролни изследвания поради невъзможност, няма да има и личен лекар, защото е със спрени права, ще умре от студ и глад отново поради невъзможност...., все прекрасни неща!
При другият вариант има някакъв шанс, та дори и минимален. Например: обжалва се пред НЕЛК и комисията насрочва дата, за да преразгледа отново документите. Вариант 1 - не кани болния! Вариант 2 - кани болния.
Имам случай на непоканен болен от Сатовча, с доказан рак, с метастази. От юли 2015 до днес все още няма становище какво се случва. Работи като крояч във фабрика и телка му го защитаваше от уволнение и му помагаше да контролира болестта си. Болният успешно уволнен, със спрени здравни права, води се здрав като бик, едва свързва двата края и живее на заеми. Докога?
Имам случай, в който болната от рак жена беше поканена от Варна в София. Жената е с рак на щитовидната жлеза, с множество придружаващи заболявания, работи като шивачка. Пенсията й беше спряна и до НЕЛК имаше 7 месеца чакане. При обикалянето по кабинетите, установих, че комисия за онкология няма. Има за вътрешни болести, психични болести, очни болести. Абсолютно необяснимо за мен се случи следното: основното заболяване на жената е онкологично с придружени метаболитен сидром, диабет 2 тип, сърдечна аритмия, безсъние, задух, задържане на вода, лесна умора..., но основното заболяване беше променено. Болната вече нямаше рак, а сърдечно заболяване, с придружаващ рак на ендокринна система. Решението е за 2 години! И след това какво? Същото ще се повтори, без да има смисъл, без да има и капчица логика!
Ако си болен от рак - оставаш болен от рак! Защото колкото и науката да напредва, всички знаем, че ракът се връща бързо и разрушително! Трябва да има пожезнени ТЕЛК за онкоболните, защото го заслужават. Наредбата трябва да се измени и най-малкото да звучи нормално и да бъде подкрепена с логични заключения и оптимални срокове, а не да обрича хората!
Предстоящата реформа тотално ще отреже възможността на болните да стигат до реална комисия и реална оценка.
Това е потвърдено от д-р Холевич, която цитира подробно в Декларацията проблемите и нуждите от промяна и здраво мислене. В допълнение, основаващо се на лични разговори с лекари от ТЕЛК, няма разлика между болните, когато страдат от рак. Болката я има, проблемите със здравето са факт и нуждата от помощ на тези хора е крещяща. Но дори и да се измени правилото за оценка от сегашното, болните хора няма да страдат по-малко или да имат по-малки нужди и затова е необходима отговорна политика и отношение.
А относно фалшивите болни и купените ТЕЛК - този проблем няма общо с реалните проблеми на болния, защото е престъпление и който го практикува, трябва да бъде преследван от закона.
Ангелина Бонева-Кхан

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Превалявания от сняг

-5°C

София

Превалявания от сняг

Влажност: 91%

Вятър: 22.53 km/h

 • Сняг
  26 Фев 2018 -3°C -6°C
 • Превалявания от сняг
  27 Фев 2018 -1°C -6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»