КС: Работещите пенсионери трябва да се осигуряват за здраве

26-07-2017 Информация за съдебни дела

С решение № № 7 от 27 юни 2017 г., Обн. ДВ, бр. 53 от 4 юли 2017 г. Конституционният съд отхвърли искането на Върховния административен съд  за установяване на противоконституционност на чл. 40, ал. 1, т. 2...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Д-р Стефан Константи…

"Преди седем години значителна част от лекарствата се осигуряваха на болниците чрез централизирани доставки от...

Акад. Гълъбов: 140 в…

Около 140 вируса ще ни атакуват през този сезон, потвърди академик Ангел Гълъбов от микробиологичния...

Реални проблеми, които са факт не от вчера.

Със сега действащата Наредба много хора с доказани хронични заболявания и с увреждания излизат от системата като оздравели и не a.bзаслужават ТЕЛК от над 50%! А в случая именно 50% трябват, за да взимаш пенсия (малка и под прага на бедността), да останеш в регистрите за ежегоден контрол, да имаш възможността за прегледи и лечение, операции, престой в болница, да кандидатстваш пред социални за помощ и интеграция (до 20 лв/месечно), да не плащаш за престой в болница и първични прегледи. Това е горе-долу изброеното, което и онкоболните срещат като основен проблем - оценени са под 50% ТНР. Защото да си болен от рак не е лесно. Не е лесно и да си с диабет. Но само Диабет 1 Тип имат право на пожезнен ТЕЛК, а ракът - НЕ.
Според сега действащата Наредба, независимо от това дали си жив и дали си на терапия, ако в периода от първия тТЕЛК не си се оперирал отново - не подлежиш на преосвидетелстване. Това, че може да си в ремисия не е от значение и системата те изхвърля с не повече от 36% ТНР! Според същата наредба рак на щитовидната жлеза, рак на панкреаса, рак на костите, рак на черния дроб, рак на белия дроб, рак на мозъка - не подлежат на второ преосвидетелстване от ТЕЛК и не може нито едно от придружаващите заболявания и увреждания да надвишава повече от 36% ТНР!
Пълен абсурд, за който говоря откакто наредбата е приета с мнозинство и влиза в сила!
Оттогава (2011) до днес се случва следното: болният от рак е вече оздравял от онкологичното си заболяване и има два варианта: да се обжалва решението на ТЕЛК пред НЕЛК или да се съгласи с решението и да умре в рамките на година, защото няма възможност да си плаща осигуровките, не е работоспособен, дори и да иска - няма сили да се справи с болките, ще спре да взема лекарствата си поради невъзможност да ги закупи, няма да прави задължителните контролни изследвания поради невъзможност, няма да има и личен лекар, защото е със спрени права, ще умре от студ и глад отново поради невъзможност...., все прекрасни неща!
При другият вариант има някакъв шанс, та дори и минимален. Например: обжалва се пред НЕЛК и комисията насрочва дата, за да преразгледа отново документите. Вариант 1 - не кани болния! Вариант 2 - кани болния.
Имам случай на непоканен болен от Сатовча, с доказан рак, с метастази. От юли 2015 до днес все още няма становище какво се случва. Работи като крояч във фабрика и телка му го защитаваше от уволнение и му помагаше да контролира болестта си. Болният успешно уволнен, със спрени здравни права, води се здрав като бик, едва свързва двата края и живее на заеми. Докога?
Имам случай, в който болната от рак жена беше поканена от Варна в София. Жената е с рак на щитовидната жлеза, с множество придружаващи заболявания, работи като шивачка. Пенсията й беше спряна и до НЕЛК имаше 7 месеца чакане. При обикалянето по кабинетите, установих, че комисия за онкология няма. Има за вътрешни болести, психични болести, очни болести. Абсолютно необяснимо за мен се случи следното: основното заболяване на жената е онкологично с придружени метаболитен сидром, диабет 2 тип, сърдечна аритмия, безсъние, задух, задържане на вода, лесна умора..., но основното заболяване беше променено. Болната вече нямаше рак, а сърдечно заболяване, с придружаващ рак на ендокринна система. Решението е за 2 години! И след това какво? Същото ще се повтори, без да има смисъл, без да има и капчица логика!
Ако си болен от рак - оставаш болен от рак! Защото колкото и науката да напредва, всички знаем, че ракът се връща бързо и разрушително! Трябва да има пожезнени ТЕЛК за онкоболните, защото го заслужават. Наредбата трябва да се измени и най-малкото да звучи нормално и да бъде подкрепена с логични заключения и оптимални срокове, а не да обрича хората!
Предстоящата реформа тотално ще отреже възможността на болните да стигат до реална комисия и реална оценка.
Това е потвърдено от д-р Холевич, която цитира подробно в Декларацията проблемите и нуждите от промяна и здраво мислене. В допълнение, основаващо се на лични разговори с лекари от ТЕЛК, няма разлика между болните, когато страдат от рак. Болката я има, проблемите със здравето са факт и нуждата от помощ на тези хора е крещяща. Но дори и да се измени правилото за оценка от сегашното, болните хора няма да страдат по-малко или да имат по-малки нужди и затова е необходима отговорна политика и отношение.
А относно фалшивите болни и купените ТЕЛК - този проблем няма общо с реалните проблеми на болния, защото е престъпление и който го практикува, трябва да бъде преследван от закона.
Ангелина Бонева-Кхан

Коментари   

-1 #3 host 23-03-2016 10:27
Бре тази"авторка" не се ли подвизаваше ,като водеща преди 20г в "Нощен магазин"?
Цитиране
+3 #2 даринка кирова 22-03-2016 19:24
Ангелина всички сме на този огън .Не знам защо си мисля, че преди доста години с вас комуникирахме. Акос ме същите хора, нека да се съюзяваме и да намерим изход. Да за себе си мислех, че ми е все едно, защото реалността вие сте я описали.Важи за всички заболявания. Да и за онкологичните също. Време е за действия.Но без стари муцуни - политиканстващи и такива като Хастърджиев и Таушанов.Здрави те участници в НПО- та мислят за собстен бизнес, а не като болните - за оцеляване и живот !
Цитиране
0 #1 Златева 22-03-2016 04:33
Това важи и за други заболявания, при които хората де факто не могат да си намерят работа. Ако имате сърдечно заболяване от ТЕЛК пишат, че не можете да извършвате физическа работа, да работите нощна смяна, да се подложите на стрес е равно на самоубийство. А и работодателя не би рискувал да му се гътнете през очите с някой инфаркт или криза, независимо дали карате автобус или сте продавачка в магазин. Т.е. като получите решението на комисията имате два пътя:
Първия е: да го скриете и да си рискувате живота като работите неподходяща работа, която може да ви убие.
Втория: Да виснете на издръжка на близките си, които трябва да ви хранят, да ви плащат прегледите, лекарствата. Ами, ако нямате близки или, ако не са в състояние???? :oops:
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ