Вход

Те спасяваха живота на пострадалите. Не са вземали заплата от…

Всички лекари от Ловешката болница се явяват на работа в деня на катастрофата край село Микре, когато загинаха девет души, а 19 бяха ранени. Както други болници в България, и тази е изправена пред много проблеми, напомнят от bTV. В деня на инцидента Мартин Тодоров не е на работа. Въпреки това...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Инспекторатът на ВСС: Няма про…

Неколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният...

ЕМА отива в Амстердам, София о…

С гласуване на Съвета на Европейския съюз беше взето решение в коя европейска столица ще бъде новото седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Гласуването премина през три кръга, като...

Проблеми с доставката на лекар…

От лекарство за рядък вид епилепсия се нуждаят четири деца в България. Фондът за лечение е одобрил закупуването му от чужбина за три от децата, информират от БНТ. Родителите обаче...

Реални проблеми, които са факт не от вчера.

Със сега действащата Наредба много хора с доказани хронични заболявания и с увреждания излизат от системата като оздравели и не a.bзаслужават ТЕЛК от над 50%! А в случая именно 50% трябват, за да взимаш пенсия (малка и под прага на бедността), да останеш в регистрите за ежегоден контрол, да имаш възможността за прегледи и лечение, операции, престой в болница, да кандидатстваш пред социални за помощ и интеграция (до 20 лв/месечно), да не плащаш за престой в болница и първични прегледи. Това е горе-долу изброеното, което и онкоболните срещат като основен проблем - оценени са под 50% ТНР. Защото да си болен от рак не е лесно. Не е лесно и да си с диабет. Но само Диабет 1 Тип имат право на пожезнен ТЕЛК, а ракът - НЕ.
Според сега действащата Наредба, независимо от това дали си жив и дали си на терапия, ако в периода от първия тТЕЛК не си се оперирал отново - не подлежиш на преосвидетелстване. Това, че може да си в ремисия не е от значение и системата те изхвърля с не повече от 36% ТНР! Според същата наредба рак на щитовидната жлеза, рак на панкреаса, рак на костите, рак на черния дроб, рак на белия дроб, рак на мозъка - не подлежат на второ преосвидетелстване от ТЕЛК и не може нито едно от придружаващите заболявания и увреждания да надвишава повече от 36% ТНР!
Пълен абсурд, за който говоря откакто наредбата е приета с мнозинство и влиза в сила!
Оттогава (2011) до днес се случва следното: болният от рак е вече оздравял от онкологичното си заболяване и има два варианта: да се обжалва решението на ТЕЛК пред НЕЛК или да се съгласи с решението и да умре в рамките на година, защото няма възможност да си плаща осигуровките, не е работоспособен, дори и да иска - няма сили да се справи с болките, ще спре да взема лекарствата си поради невъзможност да ги закупи, няма да прави задължителните контролни изследвания поради невъзможност, няма да има и личен лекар, защото е със спрени права, ще умре от студ и глад отново поради невъзможност...., все прекрасни неща!
При другият вариант има някакъв шанс, та дори и минимален. Например: обжалва се пред НЕЛК и комисията насрочва дата, за да преразгледа отново документите. Вариант 1 - не кани болния! Вариант 2 - кани болния.
Имам случай на непоканен болен от Сатовча, с доказан рак, с метастази. От юли 2015 до днес все още няма становище какво се случва. Работи като крояч във фабрика и телка му го защитаваше от уволнение и му помагаше да контролира болестта си. Болният успешно уволнен, със спрени здравни права, води се здрав като бик, едва свързва двата края и живее на заеми. Докога?
Имам случай, в който болната от рак жена беше поканена от Варна в София. Жената е с рак на щитовидната жлеза, с множество придружаващи заболявания, работи като шивачка. Пенсията й беше спряна и до НЕЛК имаше 7 месеца чакане. При обикалянето по кабинетите, установих, че комисия за онкология няма. Има за вътрешни болести, психични болести, очни болести. Абсолютно необяснимо за мен се случи следното: основното заболяване на жената е онкологично с придружени метаболитен сидром, диабет 2 тип, сърдечна аритмия, безсъние, задух, задържане на вода, лесна умора..., но основното заболяване беше променено. Болната вече нямаше рак, а сърдечно заболяване, с придружаващ рак на ендокринна система. Решението е за 2 години! И след това какво? Същото ще се повтори, без да има смисъл, без да има и капчица логика!
Ако си болен от рак - оставаш болен от рак! Защото колкото и науката да напредва, всички знаем, че ракът се връща бързо и разрушително! Трябва да има пожезнени ТЕЛК за онкоболните, защото го заслужават. Наредбата трябва да се измени и най-малкото да звучи нормално и да бъде подкрепена с логични заключения и оптимални срокове, а не да обрича хората!
Предстоящата реформа тотално ще отреже възможността на болните да стигат до реална комисия и реална оценка.
Това е потвърдено от д-р Холевич, която цитира подробно в Декларацията проблемите и нуждите от промяна и здраво мислене. В допълнение, основаващо се на лични разговори с лекари от ТЕЛК, няма разлика между болните, когато страдат от рак. Болката я има, проблемите със здравето са факт и нуждата от помощ на тези хора е крещяща. Но дори и да се измени правилото за оценка от сегашното, болните хора няма да страдат по-малко или да имат по-малки нужди и затова е необходима отговорна политика и отношение.
А относно фалшивите болни и купените ТЕЛК - този проблем няма общо с реалните проблеми на болния, защото е престъпление и който го практикува, трябва да бъде преследван от закона.
Ангелина Бонева-Кхан

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно ясно

0°C

София

Предимно ясно

Влажност: 94%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  23 Ное 2017 12°C 0°C
 • Разкъсна облачност
  24 Ное 2017 12°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»