Вход

Високи дози грипна ваксина при възрастни намалява хоспитализациите

22-07-2017 Публикации и интервюта

Фактът, че ваксините срещу грип обикновено не работят и при по-възрастни хора, представлява предизвикателство за производителите, защото заболяването често води до сериозни респираторни инфекции при възрастни пациенти, като например стари хора, живеещи в старчески домове или хосписиПри проведено...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

Съдът отмени окончат…

Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 3/25.01.2010 г. за утвърждаване на...

"Забележителни …

Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне...

Дете проговори след …

5-годишният Михаил Георгиев от Раднево вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ...

Здравната „реформа“ не се интересува от тях

На 57 години съм, с диагноза асептична некроза на бедрената глава вследствие на фрактура преди 7 години. От 2011 г. съм инвалид с 80% invalidнамалена трудоспособност. Получавам 196 лв. инвалидна пенсия и 19 лв. интеграционна добавка. Шест години съм обречена на болки, обездвижване, изолация и мизерия поради липса на средства за протезиране на тазобедрената става. С времето състоянието ми се влошава и възможностите за благоприятен изход намаляват.
НЗОК реимбурсира 1080 лв. за импланта, при цена от 5-6000 лв. за протеза, каквато трябва да ми бъде поставена. Нямам семейство и близки, на които да разчитам.
Фондът за социална закрила не отпуска средства, ако медицинското изделие се поема частично от НЗОК. За четири години съм получила почти 9000 лв. пенсии, а срещу половината от тази сума можех да върна живота и работоспособността си и да плащам данъци и осигуровки.
От Агенцията за социално подпомагане отказаха целева помощ, защото „тазобедрената става не фигурира в Приложение № 7“.
Не е ли икономически оправдано държавата да подпомага и насърчава лечението на хората в трудоспособна възраст, имащи възможност за възстановяване и да ги връща след няколко месеца на работа, вместо с години да им плаща мизерни инвалидни пенсии за живот в безнадеждност и отчаяние?

Въпросите, които поставяте са напълно резонни. Няма никакво съмнение, че и от медицинска и от икономическа гледна точка и за човека и за държавата е по-изгодно да се направи ендопротезиране и човек да възстанови работоспособността си. Правителството и Парламента нехаят, а НЗОК и МЗ са заети да разпределят парите между лекарите и болниците. В управата на НЗОК даже има "представител на пациентите", обаче само на книга.
Според нас има още един важен аргумент - справедливото разпределение на тежестите между пациентите. Ако например един пациент се нуждае от сърдечна операция, той вероятно няма да заплати нищо допълнително, ако има нужда от операция на херния, той може би ще заплати 200-300 лева за платно, обаче пациенти, нуждаещи се от изкуствена става заплащат по няколко хиляди лева. Това е крайно несправедливо, защото всички те са здравно осигурени. Би трябвало, ако ще се доплаща, всеки да доплаща някаква съразмерна сума, независимо от вида на операцията - например 5-10% от цената на пътеката или фиксирана сума, така че тежестта на доплащането да се разпредели равномерно между всички и да е поносима за всеки един от тях.
Тази идея за съжаление не среща разбиране у здравните власти. Създали са се финансови отношения с фирми доставчици и тези, от които зависи промяната, не искат да направят нищо по въпроса.
Не можем да ви дадем съвет за конкретно и бързо решение. Ще продължим да настояваме за промяна, с надеждата, че все някога ще ни чуят и ще направя необходимото.

Коментари   

0 #1 Dainka Kirova 20-03-2016 06:28
ако някой мисли, че Москов ,Шарков и Пенков искат наистина реформи и като добавя Калфин искат хората да могат да работят, а не да мизерстват години със заболявания- грешите. Сега се търси начин за пълен геноцид, просто досегашния не помогна и има явно като мен доста,които трябва да мрат. Извинявам се, ако звучи цинично, но така е- няма Министерство на здравеопазване и на труда- има такива, които повсеместно прилагат всички възможни средства за унищожение и унижение
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ