Вход

За Прокуратурата няма граници, нито срам

Възможно ли е един студент осем пъти поред да е скъсан на един и същи изпит? Дали на света има ученик, който осем години да повтаря в един и същи клас? Такъв студент и такъв ученик едва ли има, но има такава прокуратура. Има прокуратура, която осем пъти поред прекратява...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

ВАС окончателно отмени Национа…

Петчленен състав на Върховния административен съд в състав С. Йонкова – Председател и членове Н. Джелепова, Г. Солакова, С. Червенкова и Л. Мотова отмени окончателно №202 от 24.03.2016 г. на...

Целеви проверки за рискови за …

НЗОК ще прави целеви проверки на рискови болници, е решил надзорният съвет на здравната каса. Става дума за "болници, които правят впечатление или за неизвършване на дейност, или за сериозен...

Как изглеждат детските клиники…

Ремонтът на детските клиники в „Пирогов”, които години наред тънеха в разруха, продължи повече от година и половина. Държавата осигури средства за основно обновяване на отделенията и нова медицинска апаратура...

Здравната „реформа“ не се интересува от тях

На 57 години съм, с диагноза асептична некроза на бедрената глава вследствие на фрактура преди 7 години. От 2011 г. съм инвалид с 80% invalidнамалена трудоспособност. Получавам 196 лв. инвалидна пенсия и 19 лв. интеграционна добавка. Шест години съм обречена на болки, обездвижване, изолация и мизерия поради липса на средства за протезиране на тазобедрената става. С времето състоянието ми се влошава и възможностите за благоприятен изход намаляват.
НЗОК реимбурсира 1080 лв. за импланта, при цена от 5-6000 лв. за протеза, каквато трябва да ми бъде поставена. Нямам семейство и близки, на които да разчитам.
Фондът за социална закрила не отпуска средства, ако медицинското изделие се поема частично от НЗОК. За четири години съм получила почти 9000 лв. пенсии, а срещу половината от тази сума можех да върна живота и работоспособността си и да плащам данъци и осигуровки.
От Агенцията за социално подпомагане отказаха целева помощ, защото „тазобедрената става не фигурира в Приложение № 7“.
Не е ли икономически оправдано държавата да подпомага и насърчава лечението на хората в трудоспособна възраст, имащи възможност за възстановяване и да ги връща след няколко месеца на работа, вместо с години да им плаща мизерни инвалидни пенсии за живот в безнадеждност и отчаяние?

Въпросите, които поставяте са напълно резонни. Няма никакво съмнение, че и от медицинска и от икономическа гледна точка и за човека и за държавата е по-изгодно да се направи ендопротезиране и човек да възстанови работоспособността си. Правителството и Парламента нехаят, а НЗОК и МЗ са заети да разпределят парите между лекарите и болниците. В управата на НЗОК даже има "представител на пациентите", обаче само на книга.
Според нас има още един важен аргумент - справедливото разпределение на тежестите между пациентите. Ако например един пациент се нуждае от сърдечна операция, той вероятно няма да заплати нищо допълнително, ако има нужда от операция на херния, той може би ще заплати 200-300 лева за платно, обаче пациенти, нуждаещи се от изкуствена става заплащат по няколко хиляди лева. Това е крайно несправедливо, защото всички те са здравно осигурени. Би трябвало, ако ще се доплаща, всеки да доплаща някаква съразмерна сума, независимо от вида на операцията - например 5-10% от цената на пътеката или фиксирана сума, така че тежестта на доплащането да се разпредели равномерно между всички и да е поносима за всеки един от тях.
Тази идея за съжаление не среща разбиране у здравните власти. Създали са се финансови отношения с фирми доставчици и тези, от които зависи промяната, не искат да направят нищо по въпроса.
Не можем да ви дадем съвет за конкретно и бързо решение. Ще продължим да настояваме за промяна, с надеждата, че все някога ще ни чуят и ще направя необходимото.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Облачно

11°C

София

Облачно

Влажност: 73%

Вятър: 22.53 km/h

 • Превалявания
  23 Окт 2017 16°C 11°C
 • Превалявания
  24 Окт 2017 12°C 5°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»