Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги…

Кой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ си измиха ръцете с модернат…

Опасни игри се разиграват с българския болен. Нашенският пациент е търпелив, издръжлив, непретенциозен и най-вече с твърде много усложнения от основната диагноза заради закъсняло и некачествено лечение. Тук вина лекарите...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

Здравната „реформа“ не се интересува от тях

На 57 години съм, с диагноза асептична некроза на бедрената глава вследствие на фрактура преди 7 години. От 2011 г. съм инвалид с 80% invalidнамалена трудоспособност. Получавам 196 лв. инвалидна пенсия и 19 лв. интеграционна добавка. Шест години съм обречена на болки, обездвижване, изолация и мизерия поради липса на средства за протезиране на тазобедрената става. С времето състоянието ми се влошава и възможностите за благоприятен изход намаляват.
НЗОК реимбурсира 1080 лв. за импланта, при цена от 5-6000 лв. за протеза, каквато трябва да ми бъде поставена. Нямам семейство и близки, на които да разчитам.
Фондът за социална закрила не отпуска средства, ако медицинското изделие се поема частично от НЗОК. За четири години съм получила почти 9000 лв. пенсии, а срещу половината от тази сума можех да върна живота и работоспособността си и да плащам данъци и осигуровки.
От Агенцията за социално подпомагане отказаха целева помощ, защото „тазобедрената става не фигурира в Приложение № 7“.
Не е ли икономически оправдано държавата да подпомага и насърчава лечението на хората в трудоспособна възраст, имащи възможност за възстановяване и да ги връща след няколко месеца на работа, вместо с години да им плаща мизерни инвалидни пенсии за живот в безнадеждност и отчаяние?

Въпросите, които поставяте са напълно резонни. Няма никакво съмнение, че и от медицинска и от икономическа гледна точка и за човека и за държавата е по-изгодно да се направи ендопротезиране и човек да възстанови работоспособността си. Правителството и Парламента нехаят, а НЗОК и МЗ са заети да разпределят парите между лекарите и болниците. В управата на НЗОК даже има "представител на пациентите", обаче само на книга.
Според нас има още един важен аргумент - справедливото разпределение на тежестите между пациентите. Ако например един пациент се нуждае от сърдечна операция, той вероятно няма да заплати нищо допълнително, ако има нужда от операция на херния, той може би ще заплати 200-300 лева за платно, обаче пациенти, нуждаещи се от изкуствена става заплащат по няколко хиляди лева. Това е крайно несправедливо, защото всички те са здравно осигурени. Би трябвало, ако ще се доплаща, всеки да доплаща някаква съразмерна сума, независимо от вида на операцията - например 5-10% от цената на пътеката или фиксирана сума, така че тежестта на доплащането да се разпредели равномерно между всички и да е поносима за всеки един от тях.
Тази идея за съжаление не среща разбиране у здравните власти. Създали са се финансови отношения с фирми доставчици и тези, от които зависи промяната, не искат да направят нищо по въпроса.
Не можем да ви дадем съвет за конкретно и бързо решение. Ще продължим да настояваме за промяна, с надеждата, че все някога ще ни чуят и ще направя необходимото.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно слънчево

3°C

София

Предимно слънчево

Влажност: 83%

Вятър: 6.44 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»