НРД 2018. БЛС да си поиска парите за болниците!

Преговорите за нов НРД приключиха. В събота събора на БЛС ще реши дали да даде мандат на ръководството да го подпише или не. Вчера финансовият министър Горанов заяви директно, че иска да се спрат всички процедури по подготовка и подписване на новите рамкови договори, докато не се изясни финансовото състояние...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

Месец след вота – What shall we do now?

Според страната и закона, чадо: В Рим – Правило, в Стамбул – Благоволенье!
Lub.Trif„Книга за българския народ”, Стоян Михайловски
Без(с)мисленият вот на недоверие към правителството за  провал в сферата на здравеопазването не събра необходимите 121 гласа. В бурните дебати покрай „пакети, клинични пътеки, лекарства, озъбени физиономии, плюнки, нули, сирачета и други видимо неуравновесени” се забрави народната мъдрост, че „малките камъчета обръщат колата”.

Такова камъче намираме не в лозето на Никола Габровски, а на юридическия сайт lex.bg под формата на „Бел. ред. Сиела Норма” към чл. 2 от Наредба № 39 от 16 ноември 2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията (наричана по-долу Наредбата). Вероятно става дума за уникален случай в практиката на този уважаван справочен и правен софтуер. Бележката гласи следното: „С § 1 от Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 39 от 2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията, обнародвана в ДВ, бр. 2 от 2016 г. се прави допълнение в ал. 5, което гласи, че след думата "пациент" се добавя "с психично заболяване". Изменението не е направено, защото визираната ал. 5 е отменена с Решение на ВАС № 10580 от 12.07.2013 г., обнародвано в ДВ, бр. 12 от 2014 г.”.
От една страна, става дума за ал. 5 на чл. 2 от Наредбата, която (би трябвало да) регламентира дейността на Центровете за психично здраве и другите психиатрични лечебни заведения  във връзка с диспансеризацията на болните. От друга страна, бележката на Сиела разкрива сериозен гаф на Министерството на здравеопазването (МЗ), което е предложило промяна на несъществуващ текст. Това е доказателство за безхаберието на МЗ, което, или не знае, че е осъдено от група психиатри във Върховния административен съд (ВАС) през 2013 г., или нехае за това.
Не изключвам и нескопосан опит да се запази статуквото чрез умишлен гаф, което урежда тясна прослойка от психиатричната гилдия. Към такъв извод насочва факта, че по време на проведена дискусия за психиатричната помощ в парламентарната здравна комисия на 28.01.2016 г. никой не обелва и дума за това нормативно безумие.
Българските народни представители, за съжаление, са пример за неподражание по отношение неглижирането на съдебно решение. Да си припомним, че с решение на Конституционния съд (КС) от 2001 г. са обявени за противоконституционни разпоредбите на чл. 101, ал. 5  от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). Днес областните болници съществуват в правния мир като лечебни заведения в разрез с решението на КС, а депутатите нехаят за това.
За петнадесет години не се намери поне един народен представител да предложи нов текст на чл. 101, ал. 5 от ЗЛЗ, който е загубил правния си ефект и не съществува като нормативен акт. Обявената за противоконституционна алинея не действа и не може да регулира обществени отношения. Решението на КС е обезсилило нейното действие. Има и решение № 22 на КС от 31.10.1995 г. по конституционно дело № 25 от 1995 г., че тази норма важи занапред и е безусловна и императивна. Там са изяснени какви са правните последици от решенията на КС, но депутатите не четат.
По аналогия отмяната на текст от Наредбата с решение на ВАС има същите последици. Така се възстановява върховенството на закона. Ако перифразираме Ст. Михайловски обаче „така е в Рим, но не и в София”.
Говори се, че от първи април ще има нови правила в здравеопазването. Следователно МЗ е длъжно в максимално кратък срок да публикува в Държавен вестник нов текст на чл. 2, ал. 5 от Наредбата. В противен случай психиатричната помощ изпада в нормативна безпомощност.
А ние, докато чакаме министерското „Благоволенье” (по Ст. Михайловски), да си припомним една мисъл на носителя на Нобелова награда за литература Йосиф Бродски: „Ако живееш достатъчно дълго, виждаш, че дребните отстъпки водят до големи загуби. И ти се иска по-открито да заявиш позицията си, понеже това много те тормози”.

д-р Любомир Трифонов – психиатър, магистър по здравен мениджмънт

 

P.S. Същият въпрос What shall we do now? (Какво да правим сега?) задават и Pink Floyd в едноименното парче от албума и филма The Wall (Стената), което може да чуете тук:
https://www.youtube.com/watch?v=CS_FCbQ-okM
На въпроса What shall we use to fill the empty spaces (Как ще запълним празните пространства?) са предложени варианти като Get into fights (водене на битки), Contract diseases (заразяване с болест), Take to drink (пийване), Fill the attic with cash (натрупване на пари), Go to shrinks (ходене на психиатър) и други алтернативи, но при всички сме притиснати до стената (With our backs to the wall). Може би Наредбата е „Още Една Тухла В Стената”, която разделя българското здравеопазване от европейското. Едноименната песен Another Brick In The Wall може да чуете тук:
https://www.youtube.com/watch?v=dC1qsfdR3Fw

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 73%

Вятър: 22.53 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 7°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»