Вход
joomla social share plugin

МЗ обяви обществената поръчка за Спешна помощ

27-07-2017 Последни новини

Пресцентърът на МЗ съобщи, че е регистрирало в системата за случаен избор към Агенцията за обществени поръчки (АОП) обществена поръчка с предмет „Осъществяване на свързаност и осигуряване на услугата по работоспособност на системите на Спешната медицинска помощ, в...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Правилата при лечени…

Правилото на лекарите, че веднъж започнато антибиотичното лечение трябва да се продължи до края на...

Българско устройство…

Първото по рода си устройство за превенция на кариеси и орални заболявания създадоха български разработчици...

Месец след вота – What shall we do now?

Според страната и закона, чадо: В Рим – Правило, в Стамбул – Благоволенье!
Lub.Trif„Книга за българския народ”, Стоян Михайловски
Без(с)мисленият вот на недоверие към правителството за  провал в сферата на здравеопазването не събра необходимите 121 гласа. В бурните дебати покрай „пакети, клинични пътеки, лекарства, озъбени физиономии, плюнки, нули, сирачета и други видимо неуравновесени” се забрави народната мъдрост, че „малките камъчета обръщат колата”.

Такова камъче намираме не в лозето на Никола Габровски, а на юридическия сайт lex.bg под формата на „Бел. ред. Сиела Норма” към чл. 2 от Наредба № 39 от 16 ноември 2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията (наричана по-долу Наредбата). Вероятно става дума за уникален случай в практиката на този уважаван справочен и правен софтуер. Бележката гласи следното: „С § 1 от Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 39 от 2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията, обнародвана в ДВ, бр. 2 от 2016 г. се прави допълнение в ал. 5, което гласи, че след думата "пациент" се добавя "с психично заболяване". Изменението не е направено, защото визираната ал. 5 е отменена с Решение на ВАС № 10580 от 12.07.2013 г., обнародвано в ДВ, бр. 12 от 2014 г.”.
От една страна, става дума за ал. 5 на чл. 2 от Наредбата, която (би трябвало да) регламентира дейността на Центровете за психично здраве и другите психиатрични лечебни заведения  във връзка с диспансеризацията на болните. От друга страна, бележката на Сиела разкрива сериозен гаф на Министерството на здравеопазването (МЗ), което е предложило промяна на несъществуващ текст. Това е доказателство за безхаберието на МЗ, което, или не знае, че е осъдено от група психиатри във Върховния административен съд (ВАС) през 2013 г., или нехае за това.
Не изключвам и нескопосан опит да се запази статуквото чрез умишлен гаф, което урежда тясна прослойка от психиатричната гилдия. Към такъв извод насочва факта, че по време на проведена дискусия за психиатричната помощ в парламентарната здравна комисия на 28.01.2016 г. никой не обелва и дума за това нормативно безумие.
Българските народни представители, за съжаление, са пример за неподражание по отношение неглижирането на съдебно решение. Да си припомним, че с решение на Конституционния съд (КС) от 2001 г. са обявени за противоконституционни разпоредбите на чл. 101, ал. 5  от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). Днес областните болници съществуват в правния мир като лечебни заведения в разрез с решението на КС, а депутатите нехаят за това.
За петнадесет години не се намери поне един народен представител да предложи нов текст на чл. 101, ал. 5 от ЗЛЗ, който е загубил правния си ефект и не съществува като нормативен акт. Обявената за противоконституционна алинея не действа и не може да регулира обществени отношения. Решението на КС е обезсилило нейното действие. Има и решение № 22 на КС от 31.10.1995 г. по конституционно дело № 25 от 1995 г., че тази норма важи занапред и е безусловна и императивна. Там са изяснени какви са правните последици от решенията на КС, но депутатите не четат.
По аналогия отмяната на текст от Наредбата с решение на ВАС има същите последици. Така се възстановява върховенството на закона. Ако перифразираме Ст. Михайловски обаче „така е в Рим, но не и в София”.
Говори се, че от първи април ще има нови правила в здравеопазването. Следователно МЗ е длъжно в максимално кратък срок да публикува в Държавен вестник нов текст на чл. 2, ал. 5 от Наредбата. В противен случай психиатричната помощ изпада в нормативна безпомощност.
А ние, докато чакаме министерското „Благоволенье” (по Ст. Михайловски), да си припомним една мисъл на носителя на Нобелова награда за литература Йосиф Бродски: „Ако живееш достатъчно дълго, виждаш, че дребните отстъпки водят до големи загуби. И ти се иска по-открито да заявиш позицията си, понеже това много те тормози”.

д-р Любомир Трифонов – психиатър, магистър по здравен мениджмънт

 

P.S. Същият въпрос What shall we do now? (Какво да правим сега?) задават и Pink Floyd в едноименното парче от албума и филма The Wall (Стената), което може да чуете тук:
https://www.youtube.com/watch?v=CS_FCbQ-okM
На въпроса What shall we use to fill the empty spaces (Как ще запълним празните пространства?) са предложени варианти като Get into fights (водене на битки), Contract diseases (заразяване с болест), Take to drink (пийване), Fill the attic with cash (натрупване на пари), Go to shrinks (ходене на психиатър) и други алтернативи, но при всички сме притиснати до стената (With our backs to the wall). Може би Наредбата е „Още Една Тухла В Стената”, която разделя българското здравеопазване от европейското. Едноименната песен Another Brick In The Wall може да чуете тук:
https://www.youtube.com/watch?v=dC1qsfdR3Fw

Коментари   

0 #5 Phdp 14-03-2016 20:24
Вижте малката книга на Иво Нацов_Отвъд скептицизма и ще разберете защо е толкова важна молитвата.
Цитиране
0 #4 ох 14-03-2016 17:52
Ох ли,ще те поздравя!
Цитиране
0 #3 д-р Трифонов 14-03-2016 16:10
Поздрав за №2 PhD

https://www.youtube.com/watch?v=3ckxkIDAPhA

На молитва сме го ударили...
Цитиране
0 #2 PhD 14-03-2016 15:47
..Но колкото да гледам и се взирам
пустинното небе/МЗ/ тежи над мен като безмълвна лира...
Браво Любо!
Цитиране
+1 #1 Той 14-03-2016 11:34
Браво! :lol:
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ