Вход

Високи дози грипна ваксина при възрастни намалява хоспитализациите

22-07-2017 Публикации и интервюта

Фактът, че ваксините срещу грип обикновено не работят и при по-възрастни хора, представлява предизвикателство за производителите, защото заболяването често води до сериозни респираторни инфекции при възрастни пациенти, като например стари хора, живеещи в старчески домове или хосписиПри проведено...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

Съдът отмени окончат…

Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 3/25.01.2010 г. за утвърждаване на...

"Забележителни …

Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне...

Дете проговори след …

5-годишният Михаил Георгиев от Раднево вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ...

Пълна каша в здравеопазването

Решението на КС да отмени чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване води автоматично до отпадане и на наредба № 11 за moskov-1определяне на основния и допълнителен пакет здравни дейности. Според чл. 13 от ЗНА, при отмяната на закона, отпадат и актовете по неговото прилагане. В случая правното основание за издаване на Наредба № 11 е посочено именно в отменения чл. 45, ал. 2 на ЗЗО. Старата наредба № 40 също беше отменена преди това, както и текста от ЗЗО, който регламентира издаването ѝ. Така в момента няма нормативен акт, който да определя видовете медицинска помощ, за които НЗОК заплаща на лечебните заведения.
НЗОК не може да сключи нови договори с лечебните заведения, поради липсата на нов НРД. Под въпрос е дори юридическата легитимност на старите договори, заради отмяната на Наредба № 40 и отпадането на Наредба № 11. Липсата на нов НРД оставя в сила стария Договор за цените и обемите на медицинската помощ и това прави невъзможно приемането на нови такива. Преди законът допускаше с Постановление на МС да се определят цени и обеми, но сега такава правна възможност няма.
За нови лечебни заведения или получили разрешения за нови дейности, сключването на договори с НЗОК ще е възможно само след приемането на нова наредба за основния пакет, което практически не може да стане до 1-ви април. Пропускането на определения със закон срок за сключване на договори, може да ги остави без такива до следващия договорен период (2017 година), поради разпоредбата на друг член от ЗЗО.
Приетата на скоро наредба за критериите, по които НЗОК ще сключва договори с лечебни заведения не може да бъде приложена, поради липсата на Национална здравна карта,която пък изобщо не може да бъде приета, поради нищожност на Методиката за изготвяне на областни здравни карти.
Нормативният хаос е толкова голяма, че няма никаква възможност за намиране на юридически издържано решение за функциониране на здравната система.

Коментари   

0 #4 москoff 10-03-2016 13:30
Лекарска мафия съдебна мафия само Москов и Ив Петков не са мафия те са корави когато нямаш аргументи лепило обиди
Цитиране
-9 #3 ив. петков 10-03-2016 06:55
тя такава си беше и целта на лекарската мафия - чрез съда да се създаде хаос и да се предизвика оставката на министъра, но той е корав и ще издържи
Цитиране
+9 #2 москoff 09-03-2016 20:20
Тоя не знае къде се намира
Цитиране
+9 #1 Чичо доктор 09-03-2016 18:24
Тази вечер министър Москов за пореден път излъга като за Националната телевизия заяви,че остава да действа старата наредба! Дали министъра е забравил,че в правния мир вече няма Н 40,няма и текст в ЗЗО който препраща към нея! Тогава как касата ще сключва договори?
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ