Вход

Профилактични прегледи за рак на гърдата в Община Белоградчик

28-07-2017 Профилактични прегледи

От 29 до 30 юли 2017 година /събота и неделя/ ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата в община Белоградчик, област Видин. Всички жени на възраст над 45 години ще могат да се прегледат напълно безплатно...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Правилата при лечени…

Правилото на лекарите, че веднъж започнато антибиотичното лечение трябва да се продължи до края на...

През август в Пирого…

В Клиниката по ортопедия на Пирогов през месец август ще се провеждат безплатни консултации за...

Фокус върху женското здраве

group1Малко над половината от 900-те милиона души, живеещи в Европейския регион на СЗО (463 милиона) са жени.
Жените в региона живеят по-дълго от мъжете, а продължителността на живота се увеличава. През 2000 г. средната продължителност на живота при жените в Европейския регион е 77 години; продължителността се повишава до 80 години до 2012 г. За мъжете, продължителността на живота е нараснал от 68 до 72 години за

същия период. И все пак не е задължително тези допълнителни години върху живота на жените да са здрави години: средно, жените прекарват 10 години в лошо здравословно състояние.
Основните причини за влошаване на здравето (заболеваемост) и смърт (смъртността) сред жените се различават в отделните етапи от живота и в различните държави. В началото на живота преобладават проблемите на физическото здраве; депресивни и тревожни разстройства се развиват сред младите жени;, исхемична болест на сърцето и рак са по-разпространени в по-напреднала възраст.
Неравнопоставеността в здравеопазването сред жените между страните от региона е голяма и неоправдана. Все още не е постигнат равен достъп до здравни услуги за жени, които живеят в селските райони, тези, от малцинствени групи или тези, които са мигранти, бежанци или търсещи убежище.
СЗО / Европа се опира на доказателствата и опита на ключовите експерти в здравето на жените от националните и местните власти, академичните среди, агенции на ООН, гражданското общество и други партньори за разработване на европейска стратегия за здравето на жените.
Стратегията ще се фокусира върху детерминантите на здравето на жените, без непременно да се сравняват жените с мъжете. Целта е да се вдъхновят правителствата и заинтересовани страни да работят за подобряване на здравето на момичетата жените и постигане на благополучие отвъд въпросите на репродуктивното, майчиното и детското здравеопазване. Стратегията ще насърчи предприемането на действия за намаляване на здравните неравенства за жените
Това действие обхваща области като укрепването на управлението на здравето на жените и благосъстояние; премахване на дискриминационните ценности, норми и практики; справяне с въздействието на пола и социални, икономически, културни и екологични фактори; и подобряване на здравната система с цел подобряване здравето на жените и тяхното благополучие.
Стратегията е изграден върху ценностите на Европейската рамка на политиката за здраве и благополучие, 2020 г., и ще допринесе за глобалните усилия за постигане на напредък здравето на жените, включително 2030. Програмата за устойчиво развитие има за цел постигане на равенство между половете и намаляване на неравнопоставеността.
Разработена чрез поредица от консултации, с насоки от държавите-членки, стратегията ще бъде представена за приемане от страните в региона в 66-ата сесия на Регионалния комитет на СЗО за Европа през септември 2016 г.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ