Вход

Те спасяваха живота на пострадалите. Не са вземали заплата от…

Всички лекари от Ловешката болница се явяват на работа в деня на катастрофата край село Микре, когато загинаха девет души, а 19 бяха ранени. Както други болници в България, и тази е изправена пред много проблеми, напомнят от bTV. В деня на инцидента Мартин Тодоров не е на работа. Въпреки това...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Инспекторатът на ВСС: Няма про…

Неколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният...

ЕМА отива в Амстердам, София о…

С гласуване на Съвета на Европейския съюз беше взето решение в коя европейска столица ще бъде новото седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Гласуването премина през три кръга, като...

Проблеми с доставката на лекар…

От лекарство за рядък вид епилепсия се нуждаят четири деца в България. Фондът за лечение е одобрил закупуването му от чужбина за три от децата, информират от БНТ. Родителите обаче...

Защо оспорваме медицинските стандарти?

На първо място, защото са приети в нарушение на действащото законодателство, както самите наредби, така и последвалите изменения.
CZPZ-logo-facebookВ нито един от оспорените актове не е посочена целта на неговото приемане, причините за издаването на наредбата, не са посочени какви са очакваните резултати, не е направен финансов анализ, не е направена оценка на съответствието с правото на Европейския съюз, не е направена оценка на въздействието върху стопанската дейност.

На второ място, защото това не са стандарти за качество.

Те описват единствено структури и въвеждат количествени изисквания. Стандартите за качество трябва да съдържат описание на процесите, как се стига до резултатите, какви са изключенията и какви са коиргиращите действия.

На трето място – повечето от медицинските стандарти са приети през 2010 година. Шест години по-късно е видно за всички, че няма нито един качествен показател, който да се е подобрил в резултат на приемането на тези стандарти.

На четвърто място. Скритата цел на медицинските стандарти беше да закрият общинските болници и ако това не може да бъде постигнато да пренасочват изкуствено финансов ресурс към големите предимно държавни болници. Тази цел е постигната, но от това здравеопазването ни не стана по-добро.

На пето място. Чрез необосновано завишените изисквания за брой лекари и структури към лечебните заведения, стандартите са основната причина за повишените разходи на НЗОК за болнична медицинска помощ от една страна и от друга за ръста на доплащане от страна на пациентите.

Защо сега? Ние вече оспорихме два стандарта – този по обща хирургия и този по ревматология. И двата бяха отменени от ВАС. Предупредихме министър Москов, че е необходима спешна промяна в логиката и философията на стандартите. Неговата реакция бе да публикува отново стандарта по обща хирургия в същия му вид.
Подобно поведение на беззаконие няма да бъде толерирано повече. Медицинските стандарти в този им вид са единствено инструмент за административен терор над лекарите и лечебните заведения, в резултат на което страдат най-вече пациентите.  

 

Списък на медицински стандарти и наредби, оспорени пред ВАС:
1. Акушерство и гинекология
2. Педиатрия
3. Гастроентерология
4. Ортопедия и травматология
5. Анестезиология и интензивно лечение
6. Кардиология
7. Кардиохирургия
8. Ендокринология и болести на обмяната
9. Неврохирургия
10. Урология
11. Образна диагностика
12. Очни болести

13. УНГ

14. Хирургия
Наредба № 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията
Наредба № 11 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно ясно

0°C

София

Предимно ясно

Влажност: 94%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  23 Ное 2017 12°C 0°C
 • Разкъсна облачност
  24 Ное 2017 12°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»