Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Над 20 000 британци умират вся…

Проучване, поръчано от британското правителство показва, че стотици милиони грешки в тяхното здравеопазване, свързани с погрешно предписване на медикаменти и съблюдаването на тяхната употреба, допринасят за смъртта на 22 300...

Обещаваме трикрилен гардероб

БЛС каза, че няма да подпише НРД. Министър Москов обеща 600 000 направления повече.  От НЗОК обещали повече пари за направления. p.moskovgrozevПредседателят на БЛС рапортува, че вече всичко е наред и НРД ще се подпише. Завесата пада, ръкопляскания.
После се събудили и сблъскали с реалността, записана в НРД, а не обещана по телевизора – плаващи цени на медицинските дейности, седмични лимити на дейностите, месечни лимити на направленията, устройства за пръстови отпечатъци, листи на чакащи, санкции на база телефонна анкета, закрити със здравната карта отделения и болници, лекари без работа и т.н.
Циганинът питал, сега обещава ли се, или се дава? Отговорили му сега само се обещава. Той казал, тогава обещавам трикрилен гардероб.
Парите на НЗОК се определят със закона за бюджет на НЗОК, приет през месец декември миналата година. Повече пари може да има само, ако Народното събрание гласува нов бюджет.
Д-р Москов може да обещае всичко, но не може да даде нищо. Парите от резерва на НЗОК, според закона се разпределят с решение на Надзорния съвет на касата, министърът няма нищо общо.
Според § 11 от ПЗР на ЗБНЗОК за 2016 година, НС на НЗОК може да направи частично разпределяне на резерва след подписване на НРД, но не по-рано от 31 март. Заседание на НС на НЗОК по разпределението на резерва не е имало, решение не е вземано.
Който и каквото да е обещавал на д-р Грозев, може никога да не му го даде.  
Преди Москов обеща, че от 1-ви април няма да има направления и регулативни стандарти. В НРД 2016, обаче направленията и регулативните стандарти остават същите.
Преди Москов обеща, че няма да има лимити. В НРД 2016 има освен месечни и седмични лимити и то не само като пари, но и лимити на дейността.
Москов обеща от ЗБНЗОК да отпаднат текстовете свързани с НРД, което Събора на БЛС постави като условие за преговорите с НЗОК. Текстовете не отпаднаха, но БЛС преговаря.
Кой колко пари ще получи не зависи от НРД. От НРД зависи достойнството на лекарите и готовността им за още едно самоунижение.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Превалявания от сняг

-5°C

София

Превалявания от сняг

Влажност: 91%

Вятър: 22.53 km/h

 • Сняг
  26 Фев 2018 -3°C -6°C
 • Превалявания от сняг
  27 Фев 2018 -1°C -6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»