Вход

Родители искат затваряне на училище заради Хепатит А (видео)

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.„Това е инфекция, която се предава по фекално-орален път и проблемът е, че инкубационният...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Инспекторатът на ВСС: Няма про…

Неколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Родители искат затваряне на уч…

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в...

Обещаваме трикрилен гардероб

БЛС каза, че няма да подпише НРД. Министър Москов обеща 600 000 направления повече.  От НЗОК обещали повече пари за направления. p.moskovgrozevПредседателят на БЛС рапортува, че вече всичко е наред и НРД ще се подпише. Завесата пада, ръкопляскания.
После се събудили и сблъскали с реалността, записана в НРД, а не обещана по телевизора – плаващи цени на медицинските дейности, седмични лимити на дейностите, месечни лимити на направленията, устройства за пръстови отпечатъци, листи на чакащи, санкции на база телефонна анкета, закрити със здравната карта отделения и болници, лекари без работа и т.н.
Циганинът питал, сега обещава ли се, или се дава? Отговорили му сега само се обещава. Той казал, тогава обещавам трикрилен гардероб.
Парите на НЗОК се определят със закона за бюджет на НЗОК, приет през месец декември миналата година. Повече пари може да има само, ако Народното събрание гласува нов бюджет.
Д-р Москов може да обещае всичко, но не може да даде нищо. Парите от резерва на НЗОК, според закона се разпределят с решение на Надзорния съвет на касата, министърът няма нищо общо.
Според § 11 от ПЗР на ЗБНЗОК за 2016 година, НС на НЗОК може да направи частично разпределяне на резерва след подписване на НРД, но не по-рано от 31 март. Заседание на НС на НЗОК по разпределението на резерва не е имало, решение не е вземано.
Който и каквото да е обещавал на д-р Грозев, може никога да не му го даде.  
Преди Москов обеща, че от 1-ви април няма да има направления и регулативни стандарти. В НРД 2016, обаче направленията и регулативните стандарти остават същите.
Преди Москов обеща, че няма да има лимити. В НРД 2016 има освен месечни и седмични лимити и то не само като пари, но и лимити на дейността.
Москов обеща от ЗБНЗОК да отпаднат текстовете свързани с НРД, което Събора на БЛС постави като условие за преговорите с НЗОК. Текстовете не отпаднаха, но БЛС преговаря.
Кой колко пари ще получи не зависи от НРД. От НРД зависи достойнството на лекарите и готовността им за още едно самоунижение.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разкъсна облачност

13°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 47%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  23 Ное 2017 13°C 0°C
 • Предимно облачно
  24 Ное 2017 11°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»