Вход

Обещаваме трикрилен гардероб

БЛС каза, че няма да подпише НРД. Министър Москов обеща 600 000 направления повече.  От НЗОК обещали повече пари за направления. p.moskovgrozevПредседателят на БЛС рапортува, че вече всичко е наред и НРД ще се подпише. Завесата пада, ръкопляскания.
После се събудили и сблъскали с реалността, записана в НРД, а не обещана по телевизора – плаващи цени на медицинските дейности, седмични лимити на дейностите, месечни лимити на направленията, устройства за пръстови отпечатъци, листи на чакащи, санкции на база телефонна анкета, закрити със здравната карта отделения и болници, лекари без работа и т.н.
Циганинът питал, сега обещава ли се, или се дава? Отговорили му сега само се обещава. Той казал, тогава обещавам трикрилен гардероб.
Парите на НЗОК се определят със закона за бюджет на НЗОК, приет през месец декември миналата година. Повече пари може да има само, ако Народното събрание гласува нов бюджет.
Д-р Москов може да обещае всичко, но не може да даде нищо. Парите от резерва на НЗОК, според закона се разпределят с решение на Надзорния съвет на касата, министърът няма нищо общо.
Според § 11 от ПЗР на ЗБНЗОК за 2016 година, НС на НЗОК може да направи частично разпределяне на резерва след подписване на НРД, но не по-рано от 31 март. Заседание на НС на НЗОК по разпределението на резерва не е имало, решение не е вземано.
Който и каквото да е обещавал на д-р Грозев, може никога да не му го даде.  
Преди Москов обеща, че от 1-ви април няма да има направления и регулативни стандарти. В НРД 2016, обаче направленията и регулативните стандарти остават същите.
Преди Москов обеща, че няма да има лимити. В НРД 2016 има освен месечни и седмични лимити и то не само като пари, но и лимити на дейността.
Москов обеща от ЗБНЗОК да отпаднат текстовете свързани с НРД, което Събора на БЛС постави като условие за преговорите с НЗОК. Текстовете не отпаднаха, но БЛС преговаря.
Кой колко пари ще получи не зависи от НРД. От НРД зависи достойнството на лекарите и готовността им за още едно самоунижение.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»