Вход

Поне 4 милиона лева ще струват на ЛЗ пръстовите отпечатъци

НЗОК отвари двете оферти подадени по обявената обществена поръчка за изграждане на система за пръстови отпечатъци. Цената на p.moskovустройствата са 286 по едната оферта и 228 лева на другата. Всяко от лечебните заведения и аптеките ще бъде задължено да закупи поне едно устройство за пръстови отпечатъци. За медицинските центрове и ДКЦ ще са необходими няколко, а за многопрофилните болници вероятно над 10 за всяка от тях.
Простата сметка показва, че в страната има регистрирани приблизително 5000 общопрактикуващи лекари, толкова са и лечебните заведения по дентална медицина, аптеките и лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ. Разрешения за дейност имат около 300 болници.
Следователно, за да функционира системата, ще са необходими около 20 000 устройства за пръстови отпечатъци. Дори всички болници да закупят по-евтиното устройство, това прави около 4.5 милиона лева. Честито на вносителите.
Освен това, всички лечебни заведения ще трябва да платят за софтуер и поддръжка, цената на които още не са известни, но със сигурност няма да да е ниска.
Схемата е направена така, че този който спечели обществената поръчка на НЗОК ще получи монополно положение спрямо лечебните заведения. Големите плащания предстоят за години напред. На победителя честито, на комисионерите също.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»