Вход

Новият НРД въвежда седмични лимити

Според чл. 351 от проекта за НРД 2016 година, лечебните заведения за болнична помощ ще получават както и до сега годишни лимити за p.moskovдейността си, разделена по месеци. В индивидуалните договори ще бъдат разписани броят на леглата и лимита за всяка медицинска дейност. Ако болницата не изпълни месечния си лимит, тя няма да може да ползва спестените средства през следващия период. Допуска се надвишаване на лимита до 10%, ако се докаже, че те са от пациенти приети по спешност, но сумата се приспада от следващия месец. Извън тази хипотеза, ако болницата надвиши месечния си лимит, надлимитната дейност няма да бъде заплащана.


С ал. 5 на чл. 351 се въвежда и понятието седмичен лимит. РЗОК вече ще следи изпълнението на лимита по седмици. Ако болница надхвърли седмичния си лимит, РЗОК ще извършва проверка на лечебното заведение, а то ще бъде задължени да формира листи на чакащи, независимо дали болните са с диагнози от основния или от допълнителния пакет.
Записаното само в този член на новия НРД опровергава две от твърденията на министър Москов:
1. Че от 1-ви април 2016 г. няма да има лимити за болниците.
2. Че за болни с диагнози от основния пакет няма да има листи на чакащите.
Ако НЗОК и БЛС се договарят зад гърба на министъра, то апелираме към него веднага да се намеси.
Ако, обаче тези текстове са съгласувани с министъра или са приети под негово давление, то това означава, че д-р Москов безцеремонно е излъгал цялото общество за истинските си намерения. От реакцията му ще се разбере кое от двете е вярно.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»