Вход
joomla social share plugin

Профилактични прегледи за рак на гърдата в Община Белоградчик

28-07-2017 Профилактични прегледи

От 29 до 30 юли 2017 година /събота и неделя/ ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата в община Белоградчик, област Видин. Всички жени на възраст над 45 години ще могат да се прегледат напълно безплатно...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Правилата при лечени…

Правилото на лекарите, че веднъж започнато антибиотичното лечение трябва да се продължи до края на...

През август в Пирого…

В Клиниката по ортопедия на Пирогов през месец август ще се провеждат безплатни консултации за...

Въвеждането на пръстови отпечатъци зависи от БЛС, БЗС и БФС

На 9.12.2015 година, НЗОК е обявила обществена поръчка за „Регистрационна система за здравноосигурителни събитията при saslovniизпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите“. Това са прословутите пръстови отпечатъци, за които говори здравният министър. За обявяването на обществената поръчка няма правно основание. Никой нормативен акт не задължава лечебните заведения да разполагат със система за пръстови отпечатъци, нито НЗОК да закупува софтуер за такава.
Такова правно основание може да бъде дадено с приемането на новия НРД. Съгласно чл. 55, ал. 2, т. 1, Националните рамкови договори, съдържат: „условията, на които трябва да отговарят изпълнителите на медицинска помощ, както и реда за сключване на договори с тях;“
Следователно вземането на пръстови отпечатъци от пациентите може да се реализира само, ако БЛС за лекарите, БЗС за зъболекарите и БФС за аптеките се съгласят и приемат в новите НРД да има такова задължение за лечебните заведения и аптеките. Ако съсловните организации откажат да приемат такива текстове в рамковите договори, пръстовите отпечатъци не могат да бъдат въведени.  В този случай, НЗОК ще отговаря пред компетентните органи за направен публичен разход без правно основание.
Ако лекарите, зъболекарите и фармацевтите не желаят да работят с пръстови отпечатъци на своите пациенти и да дават пари за софтуер и хардуер, то трябва да се сърдят не на здравния министър или НЗОК, а на самите себе си, защото това може да стане само със съгласието на избраните от тях ръководства на съсловните организации. В този случай никой нищо не им налага, а всичко зависи от свободната воля на договарящите се страни.

Коментари   

0 #1 станк 12-02-2016 12:51
То и с чекирането на лични карти бе подобна ситуацията, но защо миналата година БЛС клекна и подписа НРД, а сега се опъва?! И това ИТ лоби докога ще успява, къде явно, къде потайно да прокарва алчните си интереси, уж за благото на пациента?!
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ