Вход

Въвеждането на пръстови отпечатъци зависи от БЛС, БЗС и БФС

На 9.12.2015 година, НЗОК е обявила обществена поръчка за „Регистрационна система за здравноосигурителни събитията при saslovniизпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите“. Това са прословутите пръстови отпечатъци, за които говори здравният министър. За обявяването на обществената поръчка няма правно основание. Никой нормативен акт не задължава лечебните заведения да разполагат със система за пръстови отпечатъци, нито НЗОК да закупува софтуер за такава.
Такова правно основание може да бъде дадено с приемането на новия НРД. Съгласно чл. 55, ал. 2, т. 1, Националните рамкови договори, съдържат: „условията, на които трябва да отговарят изпълнителите на медицинска помощ, както и реда за сключване на договори с тях;“
Следователно вземането на пръстови отпечатъци от пациентите може да се реализира само, ако БЛС за лекарите, БЗС за зъболекарите и БФС за аптеките се съгласят и приемат в новите НРД да има такова задължение за лечебните заведения и аптеките. Ако съсловните организации откажат да приемат такива текстове в рамковите договори, пръстовите отпечатъци не могат да бъдат въведени.  В този случай, НЗОК ще отговаря пред компетентните органи за направен публичен разход без правно основание.
Ако лекарите, зъболекарите и фармацевтите не желаят да работят с пръстови отпечатъци на своите пациенти и да дават пари за софтуер и хардуер, то трябва да се сърдят не на здравния министър или НЗОК, а на самите себе си, защото това може да стане само със съгласието на избраните от тях ръководства на съсловните организации. В този случай никой нищо не им налага, а всичко зависи от свободната воля на договарящите се страни.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»