Вход

Отбелязваме Световния ден за борба с рака

SvetovenDenBorbaSRakОт 2000 г. насам датата 04.02 е определена за Световeн ден за борба с рака. Датата е избрана с подписването на Парижката харта след световната конференция за борба с рака на 04.02.2000. Целта е поне веднъж годишно да се припомня на хората по света да бъдат внимателни за здравето си и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са когато е хванат в ранен стадий.


По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Отново според СЗО ракът е водеща причина за смъртните случаи, причинени от хронични неинфекциозни болести, а всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване. В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза. По данни на Националния раков регистър всеки ден - 10 българи чуват диагнозата рак, а медиците отчитат тревожна тенденция на увеличаване на онкологичните заболявания. Онкологичните заболявания, които най-често засягат българите са рак на белия дроб, на гърдата, на дебелото черво, на кожата и на стомаха. С най-голям относителен дял е ракът на белия дроб при мъжете – над 18% и ракът намлечната жлеза при жените – 22 %.
Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни фактори, като наследствени гени, замърсеността на външната среда, начина на хранене, психичното здраве и др. могат да провокират поява на един или друг тумор.
Употребата на тютюн е най-важният рисков фактор за рак, като причинява около 20% от смъртните случаи от рак в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб в световен мащаб. Не бива да се пренебрегва рискът и за т.нар пасивни пушачи.
Все по-често се дискутира и значението на факторите като физическа активност и наднормено тегло. Около една трета от смъртните случаи от рак се дължат на 5 водещи поведенчески и хранителни рискове: индекс на висока телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол.
Познаването на причините за развитие на рак могат да намалят заболеваемостта. Всеки човек може да реши да се храни здравословно, да спортува, да се пази от рисковите фактори, причиняващи канцерогенни заболявания, и да се образова за превенцията и ранните симптоми. Хората, които са преживели болестта пък могат да помогнат като разкажат историята си и дадат надежда на тези, които сега започват битката.
Добрата новина е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими, но една от най-съществените предпоставки за това е откриването им в ранен стадий. Затова изключително важно за по-ранна диагноза остава самонаблюдението. При проявата на симптоми като например на стомашен дискомфорт, кашлица, тежест в гърдите, промяна на теглото без причина е необходим незабавен преглед при лекар специалист.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»