Вход

Спрете да вечеряте, ако искате да отслабнете

21-07-2017 Публикации и интервюта

Проучване на изследователи от Училището по обществено здраве на Loma Linda University в Чехия установи, че времето и честотата на храненията играят съществена роля в увеличението или намалението на теглото.Използвайки информация, получена от повече от 50 000 участници...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

Съдът отмени окончат…

Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 3/25.01.2010 г. за утвърждаване на...

"Забележителни …

Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне...

Дете проговори след …

5-годишният Михаил Георгиев от Раднево вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ...

Една добра идея, но много въпроси чакат своите отговори

Министерството на здравеопазването лансира нови идеи за промени в медицинската експертиза на среща с работодателски и синдикални организа20150118144337-poiuции. МЗ предвижда да закрие съществуващите ТЕЛК комисии, а медицинската експертиза да се извършва от лекари в лечебните заведения. Отделно от това комисии в НОИ ще дават втора оценка за това какъв вид труд е подходящ за освидетелстваното лице и какви социална подкрепа да му бъде оказана. НЕЛК ще остане само с методични функции, а е много вероятно и да бъде закрита.


Принципно идеята за разделяне на медицинската и социалната оценка е добра и се обсъжда от години. Има обаче и много подводни камъни, свързани с реализацията ѝ. Такъв е например въпросът може ли лекар, който е лекувал болния например, да го освидетелства и как се преодолява видимия конфликт на интереси? Пенсията за инвалидност поради общо заболяване не е социална помощ, а покритие на осигурителен риск от държавното обществено осигуряване. В този смисъл, социалната оценка не би могла да остави без пенсия лицето, защото продължава да работи или има доходи, след като се е осигурявал за инвалидност поради общо заболяване.
Любопитно е и какво ще стане с прословутата информационна система, изградена за над 500 000 евро по Европейска програма, но направена за досега съществуващата организация на медицинската експертиза. Предлаганата съществена промяна в организацията означава, че парите дадени за софтуер и хардуер са отишли на вятъра?
Има и редица други въпроси, които също чакат отговор. Например, какво ще стане с лекарите, които в момента работят в ТЕЛК, които са обучени и имат опит, но поради забрана в закона не можеха да работят в лечебни заведения? Кой, кога и как ще проведе обучение на всички лекари, придобили право да извършват медицинска експертиза, как ще им се заплаща, дали ще има желаещи и при какви условия да извършват експертиза? Колко ще струва на бюджета новата организация и с какви средства ще бъде финансирана? Колко ще струва изграждането на нова информационна система, свързваща болниците, НОИ и РКМЕ и в какви срокове може да бъде изградена? Ще бъдат ли преосвидетелствани всички лица, които имат вече издадени експертни решения и в какви срокове? Новата организация, ще има ли капацитета да го направи и колко ще струва това?
Добре е да чуем отговорите на тези и други въпроси, за да не стане така, че една добра на теория идея, да бъде компрометирана при нейното изпълнение.  

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ