Вход

Една добра идея, но много въпроси чакат своите отговори

Министерството на здравеопазването лансира нови идеи за промени в медицинската експертиза на среща с работодателски и синдикални организа20150118144337-poiuции. МЗ предвижда да закрие съществуващите ТЕЛК комисии, а медицинската експертиза да се извършва от лекари в лечебните заведения. Отделно от това комисии в НОИ ще дават втора оценка за това какъв вид труд е подходящ за освидетелстваното лице и какви социална подкрепа да му бъде оказана. НЕЛК ще остане само с методични функции, а е много вероятно и да бъде закрита.


Принципно идеята за разделяне на медицинската и социалната оценка е добра и се обсъжда от години. Има обаче и много подводни камъни, свързани с реализацията ѝ. Такъв е например въпросът може ли лекар, който е лекувал болния например, да го освидетелства и как се преодолява видимия конфликт на интереси? Пенсията за инвалидност поради общо заболяване не е социална помощ, а покритие на осигурителен риск от държавното обществено осигуряване. В този смисъл, социалната оценка не би могла да остави без пенсия лицето, защото продължава да работи или има доходи, след като се е осигурявал за инвалидност поради общо заболяване.
Любопитно е и какво ще стане с прословутата информационна система, изградена за над 500 000 евро по Европейска програма, но направена за досега съществуващата организация на медицинската експертиза. Предлаганата съществена промяна в организацията означава, че парите дадени за софтуер и хардуер са отишли на вятъра?
Има и редица други въпроси, които също чакат отговор. Например, какво ще стане с лекарите, които в момента работят в ТЕЛК, които са обучени и имат опит, но поради забрана в закона не можеха да работят в лечебни заведения? Кой, кога и как ще проведе обучение на всички лекари, придобили право да извършват медицинска експертиза, как ще им се заплаща, дали ще има желаещи и при какви условия да извършват експертиза? Колко ще струва на бюджета новата организация и с какви средства ще бъде финансирана? Колко ще струва изграждането на нова информационна система, свързваща болниците, НОИ и РКМЕ и в какви срокове може да бъде изградена? Ще бъдат ли преосвидетелствани всички лица, които имат вече издадени експертни решения и в какви срокове? Новата организация, ще има ли капацитета да го направи и колко ще струва това?
Добре е да чуем отговорите на тези и други въпроси, за да не стане така, че една добра на теория идея, да бъде компрометирана при нейното изпълнение.  

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»