Вход

Правителството затваря малките болници

Публикувана е за обществено обсъждане наредба на Министерския съвет за критериите, по които РЗОК ще избира с кои болници да сключи bi.biдоговори през следващата година. Избрани са само количествени критерии. Колкото повече легла и лекари има болницата, толкова повече точки получава. За колкото повече клинични пътеки има договор и колко повече пациенти е отчела, толкова повече точки получава. Допълнително предимство получават болниците, които имат спешно приемно отделение,

разположено на най-малко 700 кв. метра площ(според медицинския стандарт), а също така колкото повече пациенти са приети по спешност, в почивни дни и през нощта?!? Не е забравена и параклиниката. Колкото повече лаборатории и лекари в тях, толкова повече точки.  
Пощадени са болниците, които се намират на повече от 60 километра от от областните градове, но само ако отговарят на малко по-занижени критерии. Защо точно 60 километра, а не 40 или 120 не става ясно от мотивите.
Така заложените критерии, ако бъдат приложени ще оставят без договори с НЗОК повечето общински болници, както и почти всички специализирани такива или многопрофилни, но с относително малък брой легла, лекари и специалности, намиращи се предимно в големите градове.
Сигурно е, че нито една от държавните болници няма да бъде засегната и всички те ще получат договор с НЗОК. Покрай тях може би ще останат и няколкото големи честни болници.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»