Вход

EK: Специалистите бягат, пациентите плащат най-много в целия ЕС

Българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност, например от сърдечно-съдови заболявания, и спрямо нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести. България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания, като инсулт, в Европейския съюз и отчита много малък брой на преживелите ракови заболявания.Това се посочва в доклад...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Инспекторатът на ВСС: Няма про…

Неколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

EK: Специалистите бягат, пацие…

Българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност, например от сърдечно-съдови заболявания, и спрямо нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести. България има най-високата смъртност от...

Пострадалите също имат права

В нашето законодателство съществува празнина по отношение на правото на пострадалите да участват в досъдебното judgeпроизводство, както и правото им да потърсят отговорност от прокурори, следователи и дознатели за бездействие или немърливо изпълнение на служебните им задължения.   
Във връзка с нашата дейност към нас се обръщат много хора, които търсят съдействие от нас по водени граждански и наказателни дела в сферата на здравеопазването.


В много от случаите на наказателни производства, които се намират във фаза на досъдебно производство, установихме, че пострадалите са лишени от възможност активно участие в процеса от една страна. От друга те нямат никаква процесуална възможност за защита на интересите им срещу бавно производство от страна на разследващите органи поне докато не е налице окончателен акт. Такъв окончателен акт, обаче може да не бъде постановен в продължение на години, а теоретично и на практика дори никога да не бъде постановен.
Такъв е случая, например с разследването на смъртта на 12 годишно дете, починало в линейката по време на транспорт от болницата в Котел към болницата в Сливен. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител – виновното лице, за това, че през периода 10.03.2011г – 16.03.2011г в гр. Сливен и гр. Котел, обл. Сливен, поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност представляваща източник на повишена опасност причинил смъртта на 11 годишно дете от гр. Котел – престъпление по чл. 123, ал. 1 предл. 2 от НК. Към настоящия момент, вече 5 години, производството не е завършило. Шест пъти поред, съдът отменя Постановления за прекратяване на ОП – Сливен. Това досъдебно производство може да не завърши никога, а родителите на починалото дете нямат процесуална възможност нито да се намесят, нито да ангажират отговорността на органите на досъдебното производство, заради липсата на окончателен акт.
Подобен е случаят свързан със смъртта на жена в лечебно заведение в гр. София. Образувано е досъдебно производство през 2012г за извършено престъпление по чл. 123 от НК. Същото многократно е прекратявано и връщано за ново разглеждани и обединявано с други преписки във връзка с констатирани данни за други престъпления по чл. 311 и чл. 308 от НК. Към настоящия момент вече 4 години производството е висящо, без да е разкрита обективната истина около смъртта на жената.
И в двата случая правото на пострадалите на разглеждане и решаване на делата им в разумен срок не може да бъде приложено, заради липса на съответна правна норма.
В действащото законодателство са предвидени две възможности за търсене на отговорност от органи на съдебната власт за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок уредени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).
В чл. 60а, ал. 2, т. 2 от ЗСВ обезщетения могат да търсят единствено „обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства“. Разпоредбата не позволява да се търси отговорност от органите на съдебната власт, при висящо досъбедно производство..
Ситуацията е абсолютна идентична и с другата предвидена възможност по реда на чл. 2б от ЗОДОВ. Чл. 2б, ал. 1 от ЗОДОВ препраща към разпоредбата на чл. 6§ 1 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи/Ратифицирана от Б. със закон, приет от НС на 31.07.1992 г. -д.в.бр. 66/1992 г. -в сила от 07.09.1992 г. /. От своя страна текста на чл. 6 § 1 от конвенцията установявайки правото на справедлив процес в разумни срокове, и пояснява в съдържанието си че това право се защитава само в случаите когато предмет на производствата са: установяване на гражданските права и задължения на лицата, или при наличието на каквото и да било наказателно обвинение. Като правопораждащ факт се явява защитимото материално право, а именно наличие на каквото и да е било наказателно обвинение, осъществено от правозащитните органи на Република България. Това означава по реда на чл.2б от ЗОДОВ близките и роднини на жертвите от престъпления не могат да защитят правото си на разглеждане и решаване на делата им в разумен срок.
Различно е определението на Директива 2012/29/ЕС, която обаче все още не е транспонирана в българското законодателство. По смисъла на чл. 2, §1, буква „а“ от същата жертви са и „членове на семейството на лице, чиято смърт е пряка последица от престъпление и които са претърпели вреда в резултат на смъртта на лицето“. В такъв случай те биха имали право да търсят отговорност от органите на съдебната власт, когато са нарушени правата им за разглеждане и решаване на делата им, в случая досъдебните производства, в разумен срок.
Настоящето становище на ЦЗПЗ е изпратено до Народното събрание, Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието, инспектората към ВСС и омбудсмана на Република България.
Като се основаваме на постигнатото обществено съгласие за необходимостта от съществени реформи на съдебната власт, очакваме тези проблеми да бъдат разгледани и да бъдат предприети подходящи мерки за решаването им в интерес на българските граждани и в защита на жертвите, пострадали от престъпления, като им предоставите процесуална възможност, по която да могат да търсят отговорност от органите на съдебната власт при нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делата им в разумен срок.
Ние като организация сме готови да ви съдействаме за оказване на медиация между всички заинтересовани страни с цел по-задълбочен анализ на проблеми и намирани на методи за неготово бързо и качествено решение.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разкъсна облачност

1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 99%

Вятър: 0.00 km/h

 • Предимно облачно
  24 Ное 2017 11°C 1°C
 • Предимно облачно
  25 Ное 2017 10°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»