Вход

Родители искат затваряне на училище заради Хепатит А (видео)

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в Пловдив, казват от здравната инспекция в града.„Това е инфекция, която се предава по фекално-орален път и проблемът е, че инкубационният...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Инспекторатът на ВСС: Няма про…

Неколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Родители искат затваряне на уч…

Първите болни от хепатит А в Раковски са от началото на септември. Болни има в няколко училища и детски градини, информират от БТВ. Всички са преминали през инфекциозната клиника в...

Съдът отмени още един отказ за лечение в чужбина

judge231Състав на Върховния административен съд окончателно отмени отказ на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент страдащ от „Идиопатична нефамилна дистония”. Единствената възможност за лечение на заболяването е поставянето на имплант за дълбока мозъчна стимулация. Операцията е включена в алгоритъма на КП № 200, но НЗОК не покрива стойността на самия имплант.  
В мотивите на съда се отбелязва, че същественият проблем с предоставянето на лечението по КП № 200 в България е свързан с невъзможността то да бъде предоставено своевременно, тъй като е обусловено от финансовата възможността на лицето да заплати разходите по закупуването на импланта, който се прилага при дълбоката мозъчна стимулация. Заплащането на импланта /който е на стойност около 20000 евро/ на практика създава непреодолима или трудно преодолима пречка за лицето да получи лечението изобщо.
Управителят на НЗОК е направил формален извод, че лечението може да бъде получено своевременно в България, без да отчете обстоятелството, че предоставянето на това лечение е обусловено от самостоятелно закупуване от лицето на импланта, чиято стойност значително надвишава тази на самото лечение и която предвид стандарта на живот в страната е труднопостижима, а с оглед конкретните доходи на лицето – непосилна.
Значими в тази насока са обстоятелствата, касаещи медицинското състояние на пациента към момента на подаване на искането за разрешение и евентуално интензивността на страданията и естеството на уврежданията, както и всички онези обстоятелства, които биха могли да препятстват или прекомерно да затруднят упражняването на професионалната дейност, но и историята на заболяването му.
От предвидените условия за издаване на разрешението за получаване на лечение в друга държава членка, е безспорно изпълнението на първото условие - лечение на заболяването, чрез дълбока мозъчна стимулация е сред обезщетенията, които се покриват от Националната здравноосигурителна каса - по клинична пътека № 200.
Изпълнението на второто условие за издаване на формуляр S2 – лечението да не може да бъде предоставено своевременно е заради това, че цената на импланта е висока и пациента не може да я заплати нито веднага, нито в обозримо бъдеще.
С тези аргументи съдът отменя отказа на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 и връща преписката на административния орган със задължителни указания за издаването на формуляр за лечение в чужбина.
ВАС заседава в състав: А. Дишева - Председател, Т. Тодоров и Д. Йосифова.
Решението на съда е окончателно и не подлежи на отмяна.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разкъсна облачност

13°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 47%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  23 Ное 2017 13°C 0°C
 • Предимно облачно
  24 Ное 2017 11°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»