Вход
joomla social share plugin

Профилактични прегледи за рак на гърдата в Община Белоградчик

28-07-2017 Профилактични прегледи

От 29 до 30 юли 2017 година /събота и неделя/ ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата в община Белоградчик, област Видин. Всички жени на възраст над 45 години ще могат да се прегледат напълно безплатно...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Правилата при лечени…

Правилото на лекарите, че веднъж започнато антибиотичното лечение трябва да се продължи до края на...

През август в Пирого…

В Клиниката по ортопедия на Пирогов през месец август ще се провеждат безплатни консултации за...

Съдът отмени още един отказ за лечение в чужбина

judge231Състав на Върховния административен съд окончателно отмени отказ на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент страдащ от „Идиопатична нефамилна дистония”. Единствената възможност за лечение на заболяването е поставянето на имплант за дълбока мозъчна стимулация. Операцията е включена в алгоритъма на КП № 200, но НЗОК не покрива стойността на самия имплант.  
В мотивите на съда се отбелязва, че същественият проблем с предоставянето на лечението по КП № 200 в България е свързан с невъзможността то да бъде предоставено своевременно, тъй като е обусловено от финансовата възможността на лицето да заплати разходите по закупуването на импланта, който се прилага при дълбоката мозъчна стимулация. Заплащането на импланта /който е на стойност около 20000 евро/ на практика създава непреодолима или трудно преодолима пречка за лицето да получи лечението изобщо.
Управителят на НЗОК е направил формален извод, че лечението може да бъде получено своевременно в България, без да отчете обстоятелството, че предоставянето на това лечение е обусловено от самостоятелно закупуване от лицето на импланта, чиято стойност значително надвишава тази на самото лечение и която предвид стандарта на живот в страната е труднопостижима, а с оглед конкретните доходи на лицето – непосилна.
Значими в тази насока са обстоятелствата, касаещи медицинското състояние на пациента към момента на подаване на искането за разрешение и евентуално интензивността на страданията и естеството на уврежданията, както и всички онези обстоятелства, които биха могли да препятстват или прекомерно да затруднят упражняването на професионалната дейност, но и историята на заболяването му.
От предвидените условия за издаване на разрешението за получаване на лечение в друга държава членка, е безспорно изпълнението на първото условие - лечение на заболяването, чрез дълбока мозъчна стимулация е сред обезщетенията, които се покриват от Националната здравноосигурителна каса - по клинична пътека № 200.
Изпълнението на второто условие за издаване на формуляр S2 – лечението да не може да бъде предоставено своевременно е заради това, че цената на импланта е висока и пациента не може да я заплати нито веднага, нито в обозримо бъдеще.
С тези аргументи съдът отменя отказа на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 и връща преписката на административния орган със задължителни указания за издаването на формуляр за лечение в чужбина.
ВАС заседава в състав: А. Дишева - Председател, Т. Тодоров и Д. Йосифова.
Решението на съда е окончателно и не подлежи на отмяна.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ