Вход

За Прокуратурата няма граници, нито срам

Възможно ли е един студент осем пъти поред да е скъсан на един и същи изпит? Дали на света има ученик, който осем години да повтаря в един и същи клас? Такъв студент и такъв ученик едва ли има, но има такава прокуратура. Има прокуратура, която осем пъти поред прекратява...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

ВАС окончателно отмени Национа…

Петчленен състав на Върховния административен съд в състав С. Йонкова – Председател и членове Н. Джелепова, Г. Солакова, С. Червенкова и Л. Мотова отмени окончателно №202 от 24.03.2016 г. на...

Целеви проверки за рискови за …

НЗОК ще прави целеви проверки на рискови болници, е решил надзорният съвет на здравната каса. Става дума за "болници, които правят впечатление или за неизвършване на дейност, или за сериозен...

Как изглеждат детските клиники…

Ремонтът на детските клиники в „Пирогов”, които години наред тънеха в разруха, продължи повече от година и половина. Държавата осигури средства за основно обновяване на отделенията и нова медицинска апаратура...

Здравеопазването през последните две години е регулирано от нищожен акт

moskov 1Наредба № 2от 25 март 2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса е нищожна. Нормативният акт е издаден от министъра на здравеопазването без да има правно основание.
С наредбата се определят видовете специализирана медицинска помощ, видовете медикодиагностични изследвания, високоспециализираните медицински дейности, вида и обхвата на амбулаторните и клинични процедури, вида и обхвата на клиничните пътеки, видовете и обхвата на денталната помощ и пр..
Наредбата е в основата на Националния рамков договор. Без нея той би бил изпразнен от съдържание.  
Макар наредбата да не третира финансови въпроси, тя има пряко отношение и към заплащането на медицинската дейност. Това е така, защото договорените цени и обеми в НРД са за  медицинските дейности – прегледи, изследвания, клинични пътеки и пр., определени с Наредба № 2.  
На практика цялото лечебно здравеопазване през последните две години е било регулирано от един нищожен акт.
Това поставя под въпрос всички действия на НЗОК в отношенията и с лечебните заведения, съдържанието и изпълнението на сключените договори.
Националното сдружение на частните болници и ЦЗПЗ внесоха във Върховния административен съд жалба с искане за прогласяване на нищожност на нормативния акт.
Председателят на ЦЗПЗ, д-р С. Кацаров коментира пред сайта, че самото публикуване на нормативен акт без правно основание за това, е израз на пълно незачитане на правовия ред и подигравка с Българската държава. Д-р Кацаров е убеден, че в МЗ са били наясно, че нарушават закона, но въпреки това са пуснали нормативния акт в Държавен вестник.
Председателят на УС на НСЧБ, д-р Николай Болтаджиев изрази надежда, че ВАС ще прогласи нищожността на наредбата в кратки срокове. УС на НСЧБ ще обсъди бъдещи правни действия, касаещи правата на членовете на сдружението във връзка със служебния НРД и НРД 2017.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Облачно

11°C

София

Облачно

Влажност: 73%

Вятър: 22.53 km/h

 • Превалявания
  23 Окт 2017 16°C 11°C
 • Превалявания
  24 Окт 2017 12°C 5°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»