Вход

ВАС отмени стандарта по очни болести

Състав на Върховния админситратвиен съд отмени Наредба № 36 от 06.08.2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Очни болести", издадена от министъра на здравеопазването. Съдът установява, че към административната преписка липсват документи, позволяващи да се установи дали решението на министъра да издаде медицински стандарти включва и приемането на процесния стандарт...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Съдия М. Георгиева е отхвърлил…

Съдът приема, че „пациентът е отчетен като планов, но е третиран като спешен”, поради което не е от значение, че не са налице критерии за извършване на коронарография. Георгиева приема...

България се провали. Агенцията…

Съветът на Европейския съюз определи Амстердам за седалище на Европейската агенция по лекарствата(ЕМА). Досега седалището беше в Лондон, но се наложи преместване, заради Брекзит. България с нейната столица София също...

Имаме големи възможности за зд…

На първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи, че миналата година в България са лекувани...

Краят на пръстовите отпечатъци

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени ал. 5 на чл. 2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска fingerprintомощ. Втората инстанция потвърждава решението на първата за нищожност на разпоредбата. Приемайки разпоредбата Министерският съвет на практика е дописал закона. Правителството може да урежда с наредба обществени отношения, само ако това му е било възложено със закон. В случая с пръстовите отпечатъци, такава законова делегация няма.
Решението на съда ще влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник.
Практическото въвеждане на разпоредбата стана със служебния НРД, приет от НС на НЗОК на 1 април 2016 година. Разпоредбата е отразена и в подписания наскоро НРД 2017, в чиито чл. 351 пръстовата идентификация също е поставена като условие за заплащане на медицинската помощ на болниците.
По информация на самата НЗОК въвеждането на системата за пръстови отпечатъци не е довела до никаква икономия на средства. Тя само затрудняваше приема и изписването на болните.
Отмяната на пръстовите отпечатъци няма да доведе до никакви промени в здравната система, освен това, че пациенти и лекари ще имат едно унижение по-малко.
Въведените със закон бюджети и лимити на болниците имат много по-негативно влияние върху болничното здравеопазване отколкото пръстовите отпечатъци. Подобно на лимитите силно негативно е въздействието на медицинските стандарти и така наречената Национална здравна карта, която по същество представлява лимит върху дейността на лечебното заведение.
Решението на съда дава възможност на болниците да предявят искове срещу НЗОК за нанесените им имуществени вреди в резултат на прилагането на една нищожна разпоредба. Остава открит въпроса за отговорността от виновните длъжностни лица. 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно облачно

2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 99%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно облачно
  25 Ное 2017 10°C 1°C
 • Предимно облачно
  26 Ное 2017 12°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»