КС: Работещите пенсионери трябва да се осигуряват за здраве

26-07-2017 Информация за съдебни дела

С решение № № 7 от 27 юни 2017 г., Обн. ДВ, бр. 53 от 4 юли 2017 г. Конституционният съд отхвърли искането на Върховния административен съд  за установяване на противоконституционност на чл. 40, ал. 1, т. 2...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

МЗ беше осъдено за л…

Състав на Административн съд София град осъди министерството на здравеопазването да заплати обезщетение по частично...

Д-р Стефан Константи…

"Преди седем години значителна част от лекарствата се осигуряваха на болниците чрез централизирани доставки от...

Акад. Гълъбов: 140 в…

Около 140 вируса ще ни атакуват през този сезон, потвърди академик Ангел Гълъбов от микробиологичния...

Краят на пръстовите отпечатъци

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени ал. 5 на чл. 2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска fingerprintомощ. Втората инстанция потвърждава решението на първата за нищожност на разпоредбата. Приемайки разпоредбата Министерският съвет на практика е дописал закона. Правителството може да урежда с наредба обществени отношения, само ако това му е било възложено със закон. В случая с пръстовите отпечатъци, такава законова делегация няма.
Решението на съда ще влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник.
Практическото въвеждане на разпоредбата стана със служебния НРД, приет от НС на НЗОК на 1 април 2016 година. Разпоредбата е отразена и в подписания наскоро НРД 2017, в чиито чл. 351 пръстовата идентификация също е поставена като условие за заплащане на медицинската помощ на болниците.
По информация на самата НЗОК въвеждането на системата за пръстови отпечатъци не е довела до никаква икономия на средства. Тя само затрудняваше приема и изписването на болните.
Отмяната на пръстовите отпечатъци няма да доведе до никакви промени в здравната система, освен това, че пациенти и лекари ще имат едно унижение по-малко.
Въведените със закон бюджети и лимити на болниците имат много по-негативно влияние върху болничното здравеопазване отколкото пръстовите отпечатъци. Подобно на лимитите силно негативно е въздействието на медицинските стандарти и така наречената Национална здравна карта, която по същество представлява лимит върху дейността на лечебното заведение.
Решението на съда дава възможност на болниците да предявят искове срещу НЗОК за нанесените им имуществени вреди в резултат на прилагането на една нищожна разпоредба. Остава открит въпроса за отговорността от виновните длъжностни лица. 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ