Вход

Те спасяваха живота на пострадалите. Не са вземали заплата от…

Всички лекари от Ловешката болница се явяват на работа в деня на катастрофата край село Микре, когато загинаха девет души, а 19 бяха ранени. Както други болници в България, и тази е изправена пред много проблеми, напомнят от bTV. В деня на инцидента Мартин Тодоров не е на работа. Въпреки това...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Инспекторатът на ВСС: Няма про…

Неколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният...

ЕМА отива в Амстердам, София о…

С гласуване на Съвета на Европейския съюз беше взето решение в коя европейска столица ще бъде новото седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Гласуването премина през три кръга, като...

Проблеми с доставката на лекар…

От лекарство за рядък вид епилепсия се нуждаят четири деца в България. Фондът за лечение е одобрил закупуването му от чужбина за три от децата, информират от БНТ. Родителите обаче...

ВАС отмени и стандарта по кардиохирургия

ВАС в състав съдии M. Михайлова - Председател, Д. Чакърова и И. Славовска – членове, отмени Наредба №3/25.01.2010 г. за утвърждаване на cardiac surgeryмедицински стандарт „Кардиохирургия". Съдът констатира, че при издаването на наредбата, министърът на здравеопазването е извършил съществени нарушения на редица закони.
Делото е образувано по жалба на Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Българската болнична асоциация и ЦЗПЗ. Адвокатът на МЗ възразил, че сдруженията нямали правен интерес да обжалват. Според министъра на здравеопазването сдруженията на болниците от една страна и сдружение за защита на права би трябвало да имат противоречиви интереси, сиреч ако едните оспорвали нещо, другите трябвало да го защитават. Съдът е отхвърлил изцяло тези доводи. В мотивите му се казва още:
По делото е приложена и докладна записка без дата, изготвен от заместник-министъра на здравеопазването относно проекти за изменения и допълнения на медицински стандарти, в която само е посочено, че се правят изменения и допълнения на медицински стандарти, включително и по "Кардиохирургия", като проектите следва да бъдат публикувани на сайта на МЗ за провеждане на 14 - дневно обсъждане.
Не е спазено законовото изискване за публикуването му заедно с мотивите, съответно доклада. Представени са доказателства за извършено публикуване на интернет страницата на МЗ на 17.12.2009 г. само на проекта на Наредба, но не и на мотиви или доклад, каквито на практика не са и изготвяни,
Проектът за изменението на Наредба №3/2010 година /обн. ДВ бр. 66/24.08.2010 г./ е публикуван на 19.07.2010 година на сайта на МЗ, но без мотиви, доклад или обявяване на 14-дневен срок за обществено обсъждане.
Категорично следва да се приеме за установено, че липсват мотиви и те не са публикувани заедно с проекта преди приемане на основания първоначален текст на Наредбата, а по отношение на проектите за изменение на Наредбата не се установява с преки доказателства извършеното публикуването им в разбираема форма заедно с мотиви, респективно доклад.
Не се посочва нито една конкретна причина за изменение на медицинския стандарт „Кардиохирургия".
Липсват дефинирани цели на измененията.
По отношение на финансовите и други средства, необходими за прилагането на измененията на Наредбата е посочено само, че не биха „натоварили бюджета на лечебните заведения“ и ще имат „положителен финансов ефект върху болниците“, което не може да бъде определено като отразяващо действителен финансов анализ на последиците от промяната в регулацията на сектор, в който несъмнено имат участие и публични финанси.
По отношение на очакваните резултати от прилагането, включително финансови, ако има такива е посочено в докладната записка, че ще има „облекчаване на лечебните заведения в предстоящия им процес по преобразуване/пререгистрация“.
В „мотивите“ не са предвидени очаквани резултати, а само обстоятелствата, които са взети предвид за предложените промени.
И в двата документа липсват изречения, които могат да бъдат отнесени към изискването в мотивите на проекта на подзаконовия нормативен акт следва да съдържат анализ на съответствие с правото на Европейския съюз.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно ясно

0°C

София

Предимно ясно

Влажност: 94%

Вятър: 6.44 km/h

 • Предимно слънчево
  23 Ное 2017 12°C 0°C
 • Разкъсна облачност
  24 Ное 2017 12°C 1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»