Вход

Спрете да вечеряте, ако искате да отслабнете

21-07-2017 Публикации и интервюта

Проучване на изследователи от Училището по обществено здраве на Loma Linda University в Чехия установи, че времето и честотата на храненията играят съществена роля в увеличението или намалението на теглото.Използвайки информация, получена от повече от 50 000 участници...

Прочети още
  1. Последни коментари
  2. Най-четени
  3. Анкета
  4. Най-коментирани

Анкета

Кой ще е новият Управител на НЗОК?
  1. От съдебната зала
  2. ЛЕКАРСТВА
  3. ПАЦИЕНТИ

Съдът отмени окончат…

Петчленен състав на Върховният административен съд отмени окончателно Наредба № 3/25.01.2010 г. за утвърждаване на...

"Забележителни …

Кравите са показали "лудост" и "разпенваща" способност да се справят с ХИВ, което ще помогне...

Дете проговори след …

5-годишният Михаил Георгиев от Раднево вече може да говори след терапия в барокамерата на УМБАЛ...

Прокурорските проверки и производства продължават 6 години

Пред Районен съд – Сливен бе образувано дело срещу постановление за прекратяване на наказателно производство, водено от РП – Сливен. judge231Досъдебното производство бе образувано срещу неизвестен извършител за това, че през периода 2005 – 2011г е съставил неистински официални документи – 22бр. амбулаторни листове, с цел да бъдат използвани – престъпление по чл. 308, ал.1 от НК.
Това досъдебно производство бе разделено и обособено като отделно от главното производство, водено срещу неизвестен извършител за установяване на причините за смъртта на момиченце, починало след неправилно и несвоевременно лечение. По време на водене на това производство, родителите забелязват, че поставените подписи на десетки амбулаторни листа, съставени при преглед на детето от личния й лекар, не са техни и сигнализират прокурора, че се съмняват във фалшифициране на документите. С цел изясняване на тези обстоятелства е образувано и второто досъдебно производство с предмет на разследване деянията на личния лекар и на техническия му сътрудник.
В хода на разследването, прокурора бе установил по категоричен начин след проведена съдебно-почеркова експертиза, че оспорените подписи от родителите, всъщност наистина не са техни. По безспорен начин е установено, че повече от половината подписи са поставени от личния лекар на детето, а другата от неговия сътрудник. Прокурора обаче в хода на производството не повдига обвинение на тези лица, а напротив прекратява наказателното производстово, поради изтекла давност. След като постановява своето Определение, той дори не смята за необходимо да уведоми родителите на детето. След отправено официално запитване до прокуратурата, процесното постановление е получено от тях четири месеца след това.
В жалбата си до съда те искат да бъде отменено постановлението поради неправилно квалифициране на престъплението и да бъде върнато за ново разследване. С Определение на РС – Сливен жалбата е оставена без разглеждане, защото съда приема, че те като родители не попадат в кръга на лицата, които могат да го оспорят и не са пострадали, защото престъплението е формално и нямало пострадали от него.
Акта на съда е обжалван пред Окръжен съд – Сливен, който го потвърждава, но за разлика от първоинстанционния съд, определението му е пълно, конкретно и ясно, като дори е записано, че предвид служебно известна информация на съда, по досъдебното производство за смъртта на детето е събран доказателствен материал, който е бил относим към това разследване. Съда обръща внимание, че тези доказателства могат да бъда използвани за изясняване дали не е извършено друго престъпление, а именно документнта измама. Към настоящият момент, родителите са входирали жалба до Окръжна прокуратура – Сливен с искания тези доказателства да бъдат приобщени по досъдебното производство, спрямо указанията на съда, и да бъде продължено разследването за изясняване на обективната истина. Очаква се произнасяне на прокурора по жалбата.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ