Народното събрание ще проведе разисквания за състоянието на общинските болници

Следващият петък на 26 януари, народното събрание ще проведе разисквания по изготвяне на стратегия за запазване и развитие на общинските болници. Разискването е предизвикано с подписка от 71 народни представители във връзка с парламентарно питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от народните представители от БСП Георги Йорданов и Илиян...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Покана за участие в проект Pro…

ProEmpower публикува покана за участие в търг за разработване на новаторски информационни и комуникационни технологии за пациенти с диабет тип 2 ProEmpower стартира процедура за закупуване на решение за непрекъснато самоуправление...

Нова тазобедрена става за един ден

Американците износват ставите си и изискват пълна хирургична операция за подмяна на тазобедрената става на все по-млада възраст - едва на 40 години.

Общата замяна на тазобедрената става, хирургическа процедура, при която се заменя главата на бедрената кост и гнездото му, е една от най-често използваните операции в САЩ. Над 340 000 души получават всяка година "нова става" за лечение на хронични болки и проблеми с мобилността, причинени от възрастово износване, артрит, фрактури и други състояния.

Традиционно, пациентите са изправени пред продължително и понякога трудно възстановяване - средно четири дни в болницата, с последваща грижа в рехабилитационен център.


Ню Йоркската педиатърка Джули Лотингер, на 55 години, се страхуваше от втора замяна на бедрата - първата й година беше преди дванадесет години и тя трябваше да пропусне шест седмици работа.

- Живея в града. Аз ходя на работа всеки ден и водя сина си в училище. Вече не можех да направя това - каза Джули. "За да направя нещо още по-лошо, се почувствах виновна, че отново изоставям колегите си."

За щастие, нов нетрадиционен подход, пионер на д-р Рой Дейвидович, ортопедичен хирург в болница в Ню Йорк, обещава на пациентите по-бързо краткосрочно възстановяване. Много пациенти дори напускат същия ден.

Д-р Джули Лътингер и синът Боби Лътингер се срещнат с д-р Рой Давидович преди операцията, за да обсъдят детайлите от хирургичната си операция за замяна на тазобедрената става в болницата в Ню Йорк
"Младите, активните пациенти са склонни да работят и много от тях притежават свой собствен бизнес, искат да се върнат на работа", казва Дейвивович. "С този подход те могат да дойдат сутринта, да работят и да се направи някъде преди обяд и да се приберат вкъщи някъде около 5, 6 следобед.

Процедурата за същия ден използва по-малък 3-инчов разрез и минимално инвазивната техника на специализирана хирургическа маса води до по-малко увреждане на мускулите около бедрото и по-малко следоперативна болка. Мускулите и сухожилията не се отрязват за достъп до тазобедрената става, което позволява на пациентите да бъдат сравнително функционални веднага. Това води до по-бързо възстановяване.

Процедурата обикновено води до по-бързо краткосрочно възстановяване. В крайна сметка, повечето пациенти се възстановяват след три до шест месеца, без значение коя процедура се използва.

Средната цена на процедурата за същия ден и традиционната замяна на тазобедрената става е почти една и съща - приблизително 40,364 щатски долара в САЩ според Блу Шийлд на Северна Каролина. И двете са покрити от повечето застрахователни компании.

Допустимите пациенти обикновено са на възраст под 65 години, здрави и активни. Някои здравословни проблеми като сърдечни заболявания, хронично чернодробно заболяване, неконтролиран диабет и затлъстяване могат да направят процедурата твърде рискована.

Понастоящем в новия подход е обучен само ограничен брой лекари, но Дейвидович вярва, че това ще стане по-рутинно, тъй като повече академични медицински центрове преподават на studentite как да извършват операцията за един ден.
Лътингер, който премина през същия ден, през февруари, не само излезе извън болницата в рамките на 24 часа, но се върна на работа само за две седмици и половина. Хълбочината й не е напълно излекувана, но е в състояние да изпълнява много от дейностите, които обича.

"Много съм благодарна, че мога да се връщам на работа на пълен работен ден и че не трябва да мисля за това повече. Очаквам с нетърпение да бъда активна доста по начина, по който бях преди 3 години", каза тя

Източник: NBC News

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

3°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 56%

Вятър: 0.00 km/h

 • Предимно слънчево
  19 Яну 2018 10°C -6°C
 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»