Народното събрание ще проведе разисквания за състоянието на общинските болници

Следващият петък на 26 януари, народното събрание ще проведе разисквания по изготвяне на стратегия за запазване и развитие на общинските болници. Разискването е предизвикано с подписка от 71 народни представители във връзка с парламентарно питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от народните представители от БСП Георги Йорданов и Илиян...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Покана за участие в проект Pro…

ProEmpower публикува покана за участие в търг за разработване на новаторски информационни и комуникационни технологии за пациенти с диабет тип 2 ProEmpower стартира процедура за закупуване на решение за непрекъснато самоуправление...

Медицински постижения през 2017 г., с които можем да се гордеем

618x412Изпращаме една календарна година, изпълнена със скандали, агресия и хаос, през която рекорден брой министри се опитаха да намалят напрежението в здравния сектор. Станахме свидетели на шумни, но неефективни акции срещу реекспорта на лекарства, на многобройни протести и надвиснали заплахи за затваряне на лечебни заведения поради натрупани задължения и неизплатени заплати, както и на приемането на безпрецедентни мораториуми върху нови молекули и нови дейности, единият спешно отменен след бурното обществено недоволство.
Решихме обаче да припомним не проблемите, а най-големите успехи в родната медицина през 2017 г., благодарение на които български пациенти получиха иновативна професионална помощ със сложни интервенции, някои извършени за първи път в страната ни. Това са едни от най-значимите медицински постижения през годината, които будят възхищение и признателност:

1. Уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант спаси 43-годишен мъж с рак на лицето в „Пирогов”. В Неврохирургията на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина, заради възможностите на клиниката, които позволяват интердисциплинарен подход и реализиране на големи, тежки операции и лечение, екипът на доц. д-р Николай Янев трансплантира 3D принтиран титаниев имплант върху лицето на пациент със злокачествено образувание, при когото туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето. Революционната интервенция продължава над 12 часа, като доц. Янев, д-р Светослав Славков и екипът отстраняват костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място реплантират с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. „малък пищял” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксират към индивидуално изработения чрез 3D технологията титаниев имплант. Доц. Николай Янев получи и приза Лекар на годината 2017.

2. 32-годишният д-р Станимир Сираков от Университетската болница "Св. Иван Рилски" се прочу с няколко уникални за България операции, при една от които извърши мозъчна операция на 10-годишен пациент през артерия на крака. Екипът му оперира по ендоваскуларен път такива артериовенозни малформации, но с подобна сложност направиха операция за първи път. Момиченцето е с комплексна артериовенозна малформация в мозъка. Това е заболяване, при което има много патологични, лоши връзки на съдовете в мозъка - артерии и вени, които са нефункционални и по този начин променят кръвотока в мозъка и унищожават храненето. Така малко по малко мозъкът загива. През артерия на крака успяват да стигнат до мозъка и да изолират всички тези патологични връзки. За операцията на детето нашите специалисти получават поздравления от световни лекари, че са едни от първите в света, които са направили подобна интервенция, защото такива случаи в по-голямата си част завършват с фатален край. Младият специалист е един от малкото лекари в страната, извършващи високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артериовенозни малформации.

3. Офталмологът от УМБАЛ „Александровска“ доц. Иван Танев направи за първи път трансплантация на изкуствен ирис на дете с тежка очна травма с нараняване на роговицата, луксирана леща, разкъсан ирис, отлепена ретина и откъснато цилиарно тяло. Изкуственият ирис се изработва индивидуално по цвят и рисунък след професионална фотография на другото око. Екипът на доц. Танев имплантира успешно изкуствен ирис, изкуствена леща и заместител на стъкловидното тяло на пострадалото око. Изкуствената простеза няма само естетичен ефект, а с нея детето ще може да вижда с малък процент редукция на зрението. Този вид комплексна, безшевна, реконструктивна и иновационна хирургия е уникална за офталмологичната практика в България и продължава да е атрактивна за офталмологичната общност в световен мащаб.

4. Субституция на трахеята, в която бе изграден и имплантиран цял орган от автоложни присадки, извършиха в Аджибадем Сити Клиник Токуда. В 10-часовата интервенция участваха екипи от 4 специалности – по Гръдна хирургия, Пластично-възстановителна хирургия, Кардиохирургия и УНГ под ръководството на доц. д-р Цветан Минчев. Хирурзите създадоха и поставиха автотрансплантант – орган, изграден от собствени тъкани, който да замести унищожената от рака трахея и по този начин пациентът да може да диша самостоятелно. За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези на 60-годишната пациентка. Тя е с вторични изменения от рак на ларинкса, които засягат трахеята и органите около нея – медиастинума, хранопровода, лимфни и други жлези. Авансирането на рака в трахеята постепенно води до невъзможност за нормално дишане и до състояние, несъвместимо с живота. Автотрансплантантът е с дължина 7 см, колкото нормална трахея и се имплантира с микроскопска хирургия с помощта на хранещи съдове от ръката, които се свързват към мамарната артерия. В сложната имплантация и съединяването на съдовете се включва д-р Асен Келчев от отделението по Кардиохирургия. А в изработването на автотрансплантантът активно участва гост-хирургът доц. д-р Маргарита Кътева. Операциите за реконструкция и имплантиране на трахея са изключително малко в цял свят, а сложността и обемът, в който е направена, я правят уникална на глобално ниво. Този метод е и единствена алтернатива в такива случаи, защото заради имунопотискащата терапия след такава операция има риск туморът да се върне.

5. Под ръководството на проф. Георги Тодоров, началник на Втора хирургия в УМБАЛ „Александровска“, медицински екип от хирурзи, анестезиолог, лъчетерапевт, физик, рентгенолог и клиничен патолог, приложи за първи път иновативен метод при операция на туморно ложе на пациентка с рак на гърдата. Извършена бе единична фракция на лъчелечение, което се прилага директно в оперативния разрез по време на хирургичната интервенция. По този начин се съкращава времето на лечение и то се извършва на място, което е по-бързо, по-ефективно и по-удобно. Чрез 10–15 минутно облъчване по време на оперативната интервенция се избягва последващо продължително конвенционално лъчелечение, а този вид терапия намалява обема и дозата на радиационно облъчване на здравите тъкани и органи в съседство – бял дроб и сърце, което намалява риска от локален рецидив.

6. В УМБАЛ „Свети Георги“ извършиха уникална ендоскопска операция за премахване на аденом на хипофизната жлеза. Екипът от лекари, спасили пациента, включва УНГ хирурга проф. д-р Карен Джамбазов и неврохирурзите доц. д-р Христо Желязков, д-р Иво Кехайов и д-р Владимир Наков. Достъпът до хипофизната жлеза, която се намира в малка костна ямка на черепната основа, е осигурен през носната кухина – т.нар. трансфеноидален достъп, затова и водещият операцията е специалистът по оториноларингология проф. Джамбазов. Възстановяването от интервенцията за пациента е в значително кратки срокове – след едно денонощие той вече е на крака. Все още обичайното лечение при микроаденом на хипофизата включва единствено прием на медикаменти, а класическият трансфеноидален метод е микрохирургичен – под микроскоп. Ендоскопският ендоназален подход в световен мащаб става все по-предпочитан, поради по-добрата непосредствена визуализация на оперативното поле.

7. В началото на годината за първи път у нас беше извършена гръбначна операция на онкоболен пациент. 68-годишният мъж има рак на бъбреците, както и метастази на гръбначния стълб. Д-р Румен Попов и екипът му от Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ" решават да направят нещо уникално в България - гръбначна операция, при която да отстранят няколко тумора. Методът позволява изключително ефикасно облъчване на засегнатите места. В конкретния случай са третирани три различни прешлена.

8. Лекари-ортопеди оперираха 5-годишно дете с екстремна бързопрогресираща над 100-градусова сколиоза. Детето е получило изкривяването вследствие на вроденото генетично заболяване неврофиброматоза, което причинява дистрофия на гръбначния стълб. Авангардната операция, продължила над 5 часа, е извършена от екипа на доц. д-р Васил Яблански, началник на отделението по ортопедия и травматология на Аджибадем Сити Клиник Токуда, който има опит с над 100 успешно оперирани деца със сколиоза. Чрез иновативни импланти - т.нар. „магнитни родове”, лекарите ще имат възможност да правят допълнителни настройки за изправянето на гръбначния стълб от разстояние без необходимост от хирургични разрези и поставяне на упойка. Обикновено хирургията на сколиоза включва поставяне на импланти в гръбначния стълб на пациента, които го изправят и фиксират. В много ранна детска възраст обаче стандартните импланти биха спрели растежа на детето и съответно налагат допълнителното им разтягане на всеки 6 - 7 месеца, за да може гръбначният стълб да израства, което изисква редица допълнителни хирургични интервенции. Пред малкия пациент има около 6 - 7 години активен растеж и това би означавало до 10 допълнителни операции за разтягане на имплантите. Новите магнитни импланти дават възможност за динамичен дистанционен контрол, а корекциите ще се извършват без хирургия, в амбулаторни условия и изцяло неинвазивно.

9. В Университетската клиника по ортопедия в Плевен беше извършена иновативна операция за поставяне на изкуствена колянна става - ново достижение на медицината, която запазва оригиналната задна става на коляното. Оперативната интервенция е първа по рода си в страната и е извършена от плевенските ортопеди д-р Манчо Ковачев и д-р Христо Гигов с участието на водещия унгарски хирург д-р Гюнтер Тибор. За два часа е опериран 70-годишен мъж, който имал тежко износване на колянната става. Операцията е извършена с малки разрези и загуба на кръв - каквато е световната тенденция, с малко увредени меки тъкани, със запазване на естествената задна колянна става.

10. Лекари от ВМА отстраниха 50-сантиметров тумор от крака на 71-годишен мъж. 3-килограмовото образувание беше отстранено след сложна хирургична интервенция, продължила 3 часа. В случая става въпрос за бързо растящ тумор в бедрото, който се е образувал за един-два месеца. Тежестта на самата операция налага освен екип от Клиниката по „Ортопедия и травматология” - доц. Неделчо Цачев и д-р Никола Харисков, да се включи и съдовият хирург д-р Милан Цеков, за да се избегне ампутация и крайникът да бъде съхранен.

11. Екип на Университетската клиника по неврохирургия в Плевен вдигна на крака парализирана жена. Веднъж вече жената била оперирана в друга клиника, но впоследствие започнала отново да се обездвижва, като на практика е била изцяло парализирана от кръста надолу. Туморът бил вкостен и при тежкото и продължително притискане на гръбначния мозък вероятността пациентката да проходи била малка. След изключително сложна и тежка 6-часова операция, 5 часа от които е работено под микроскоп, екипът от Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен доц. д-р Йордан Панов, д-р Василев и д-р Младеновски, изцяло е премахнал тумора, който бил с груби сраствания в самия гръбначен мозък. След успешната операция, парализираната пациентка се раздвижва още на следващия ден,а при изписването си на шестия ден вече е можела да стои на краката си.

12. Екипът на д-р Константин Димов от „Пирогов” спаси момченце на година и девет месеца чрез спешна рядка операция. Лицево-челюстният хирург отстрани вродена малформация, която обхваща областта на цялата шия при детето. Поради сериозния риск от притискане на хранопровода и трахеята, в сложната интервенция се включва и екипът на доц. Христо Шивачев, координатор на Специализирания комплекс по детски заболявания и шеф на Клиниката по детска хирургия в най-голямата ни спешна болница. По време на операцията лекарите отстраняват изцяло формацията.

13. Уникална операция извършиха лекарите от университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. Те спасиха от ампутация крака на 63-годишна пациентка, който трябвало да бъде отстранен заради туморно образувание. Докторите обаче решили да използват нов, непознат метод за лечение, като имплантират на засегнатото място 14 сантиметрова протеза и така спасили крака. Досега практиката за такива пациенти е била ампутация.

14. Екип от специалисти от „Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия” към Военномедицинска академия, начело с проф. Венцислав Цветков, отстраниха тумор с диаметър 20 см. от шията на 62-годишен мъж. Образуванието в областта на дясната паротидна жлеза и шията, ограничаващо движението на главата, е от 20 години, но поради болезненост от няколко месеца се стигнало до намесата на медиците, в резултат на което е отстранено чрез изключително прецизна и деликатна интервенция, поради необходимостта да бъде запазен лицевият нерв, сложната анатомия на областта и наличието на магистрални съдове и нерви, граничещи с тумора. Въпреки локализацията и големия размер на тумора, както и високия анестезиологичен риск,свързан с придружаващите заболявания на пациента, образуванието е успешно отстранено чрез парциална паротидектомия с тумора ан-блок, при напълно запазен лицев нерв и липса на парези на съответната лицевата половина.

15. Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път бе приложена на момченце на 1 година и 2 месеца, страдащо от автоимунен енцефалит. Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, а процедурата е извършена от началника на Клиниката по токсикология проф. д-р Янко Илиев и неговия екип. Според лекарите от двете клиники, лечението е успешно.

16. В бургаската болница спасиха 600-грамово бебе, което е родено преждевременно и прекарва първите три месеца от живота си в отделението по неонатология. Под грижите на лекарите в отделението по неонатология са още едно момченце, което тежи 1100 грама и момиченце с тегло 850 грама.

17. 2-месечно бебе с рядко онкологично заболяване на бъбрека бе излекувано с хирургична намеса в Аджибадем Сити Клиник Токуда. Екипът на д-р Калоян Давидов, началник на отделението по урология, извършил операцията по премахване на нефробластом, обхващащ две трети от бъбрека, заедно със самия орган. Хирургичната интервенция е предприета, след като онколози потвърждават предимството на оперативната процедура пред химиотерапията, вземайки предвид възрастта на бебето и теглото му от 5 кг. При липса на навременна намеса при този вид тумори често се стига до бързо нарастване и обхващане на околните тъкани, включително засягане на другия бъбрек и метастази в белите дробове.

18. 12-килограмов тумор извадиха от корема на 58-годишна жена лекарите от МБАЛ "Света Марина" в Плевен. Изключително сложната и продължителна хирургична интервенция е извършена от екипа на проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов. Огромният тумор е установен при пациентка, която постъпила с оплаквания от болки и тежест в корема, гадене и повръщане, силно подуване на коремната област и рязко увеличаване на теглото - до 110 кг. през последната година. Специалистите отстранили успешно голяма туморна формация - образувание в десния яйчник с диаметър 40 см.

19. Акушер-гинеколози от МБАЛ „Света София” отстраниха лапароскопски (безкръвно) матка на жена, с размери 30 пъти по-големи от нормалното. Интервенцията е извършена от екип, включващ д-р Илиана Христова, д-р Виктор Новачков и д-р Десислава Въргулева от АГО на МБАЛ „Света София”.

20. Лекари от болница „Св. Екатерина“ спасиха живота на млад мъж, прободен с нож в сърцето. 28-годишният пациент е докаран в лечебното заведение с прободна рана в областта на сърцето. Веднага след свалянето му от линейката пациентът е изпаднал в клинична смърт. Започнали са незабавни реанимационни мероприятия и в това състояние пациентът е заведен в операционна зала. Хирургическата интервенция е осъществена от екипа на проф. д-р Димитър Петков и въпреки масивната кръвозагуба от 3 л. в белия дроб и около сърцето, пациентът се е възстановил сравнително бързо и на втори следоперативен ден вече е дишал самостоятелно.

Представихме само 20 от постиженията през тази година, които доказват, че имаме лекари на световно ниво. Но медиците, избрали да останат и да лекуват хората в България с изключителен професионализъм, всеотдайност и компетентност, връщат към живота ежедневно много тежки случаи. Благодарим на всички специалисти, които помагат на своите пациенти да се преборят с болестта, дори когато тя изглежда непобедима.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

3°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 56%

Вятър: 0.00 km/h

 • Предимно слънчево
  19 Яну 2018 10°C -6°C
 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»