Народното събрание ще проведе разисквания за състоянието на общинските болници

Следващият петък на 26 януари, народното събрание ще проведе разисквания по изготвяне на стратегия за запазване и развитие на общинските болници. Разискването е предизвикано с подписка от 71 народни представители във връзка с парламентарно питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от народните представители от БСП Георги Йорданов и Илиян...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Покана за участие в проект Pro…

ProEmpower публикува покана за участие в търг за разработване на новаторски информационни и комуникационни технологии за пациенти с диабет тип 2 ProEmpower стартира процедура за закупуване на решение за непрекъснато самоуправление...

Д-р Галинка Павлова: В здравния сектор цари хаос, ще има протести (видео)

ПавловаД-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз заяви пред БНТ, че след отпадането на мораториума върху новите молекули и лекарства, но не и върху новите лечения, се спират инвестициите в болниците и в здравния сектор. Тя очерта три основни направления, заради които лекарите от БЛС изразяват силното си недоволство - рамковият договор, мораториумът върху новите лечения и надлимитните дейности. Според нея протестите на медиците са неминуеми. От Българския лекарски съюз предупреждават и за друг проблем - казват, че в последните дни ставаме свидетели на безпрецедентно неглижиране от страна на здравното министерство и Касата на проблемите в здравеопазването.
„Много са причините за недоволството на българските лекари, медици, сестри и дори пациенти, но има три конкретни повода“, заяви д-р Павлова.

Първият е рамковият договор.
„Все още няма стартирал процес на преговори между БЛС и Надзорния съвет на здравната каса. Това е безпрецедентно“, категорична е тя.
Павлова отбеляза, че обикновено работата по преговорите започва октомври и със сегашното положение демонстрират, че не искат да се водят преговори с БЛС. Според нея вариантите за това са два - или некомпетентност, или директива. Когато няма преговори, Касата сама ще разпредели разходите за здраве.

Вторият повод за недоволство според нея е мораториумът. Тя попита защо е останал мораториумът върху новите дейности, а е премахнат мараториумът само върху новите лекарства.
„Текстът касае само новите молекули и лекарства, но остана мораториум върху нови дейности. Отново се получава двоен стандарт. Под натиска на улицата и емоцията се взимат решения, а не под силата на разума на Българския лекарски съюз“, коментира заместник-председателят на съсловната организация.
Тя обясни, че пациентите са прави да отпадне мораториума, но отбеляза, че лекарствата сами по себе си не лекуват. Така с мораториума върху нови дейности се ограничават инвестициите в болниците.
„Ако аз като работодател на една болница искам да въведа нова дейност, технология, иновативен метод на лечение, и закупя тази апаратура и наема лекар от друга болница, няма да мога да сключа договор със Здравната каса, защото това се води нова дейност“, обясни д-р Павлова.
Тя изтъкна, че политиците са водени от политически мотиви, а не от разума, защото иначе щеше да отпадне и мораториумът върху новите лечения. Според нея гласът на БЛС е потънал, а отговорът на управляващите е, че мораториумът няма как да падне. В зала обаче се е гласувал изцяло бюджетът на НЗОК, без да се гледат конкретни текстове и да се коментират.

„Третият повод за недоволство е въпросът с надлимитните дейности“, допълни Павлова и обясни, че „надлимитна дейност“ означава дейност, която е вече извършена и е било помогнато на нуждаещ се, но Касата е отказала да я изплати, въпреки че я е признала. Тя отбеляза, че към лекарствата се изплаща всичко, но не се изплаща извънредният труд на българските медици, които ще работят по Коледа и Нова година.
Заместник-председателят на БЛС изрази твърдото убеждение, че ще има протести. Според нея в здравния сектор цари пълен хаос.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

5°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 52%

Вятър: 0.00 km/h

 • Предимно слънчево
  19 Яну 2018 10°C -6°C
 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»