Народното събрание ще проведе разисквания за състоянието на общинските болници

Следващият петък на 26 януари, народното събрание ще проведе разисквания по изготвяне на стратегия за запазване и развитие на общинските болници. Разискването е предизвикано с подписка от 71 народни представители във връзка с парламентарно питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от народните представители от БСП Георги Йорданов и Илиян...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Покана за участие в проект Pro…

ProEmpower публикува покана за участие в търг за разработване на новаторски информационни и комуникационни технологии за пациенти с диабет тип 2 ProEmpower стартира процедура за закупуване на решение за непрекъснато самоуправление...

Конфликт на интереси при приемане на методика в МЗ (видео)

МЗВ конфликт на интереси експерти от здравното министерство приемат методика за субсидиране на лечебните заведения, според която кръвта на пациенти с тежки автоимунни проблеми може да се пречиства само от анестезиолози и само в реанимация. Разпореждането на здравното министерство поставя под риск живота на пациенти, нарушава медицински стандарти и не позволява на специалисти да прилагат животоспасяващ метод, информират от БНТ. Така оставя болници да трупат загуби, пациенти да плащат за животоспасяващия метод или да влизат в реанимация с риск за живота си.
За да го излекуват от миелом, присадили на Калоян Димов стволови клетки от чужд донор. И сменили изцяло имунната му система. Сега обаче тя се обръща срещу него. И се налага периодично да минава през плазмо и фотофереза. За първи път от доста време, процедурата на Калоян е в хематологията, а не в реанимацията на ИСУЛ, където рисковете за него били огромни.

„Пациентите тук са имунокомпрометирани, т.е. нямат адекватна имунна реакция, а там има вътреболнични инфекции, до мен е лежал болен от менингит“, обясни Калоян Димов.
Сега процедурата на Колоян е за сметка на болницата. Защото според методиката на здравното министерство, тя се заплаща само ако се извършва от анестезиолози в интензивно отделение. А хематологията няма реанимация.
„И ние на всяка процедура губим по 2000 лева. И за да можем да се справим по някакъв начин, се наложи да сключим един договор с болница "Царица Йоанна"“, заяви проф. Минчев - ръководител на отделение в НБАЛХЗ.
Методиката на министерството се съобразява единствено със стандартите на анестезиолозите. А плазмоферезата е ключова и в нефрологията, при очистването на кръвта от антитела при възпаление на бъбреците, когато може да се стигне до бъбречна недостатъчност, или също след трансплантация на бъбрек, когато има опасност да се отхвърли присадения орган.
„Тези пациенти са имуносупресирани и попадат в една обстановка, която е опасна за тях“, коментира проф. Емил Паскалев - председател на Българското нефрологично дружество.
„Лечението в интензивни отделения е крайно опасно“, твърди в писмо до БНТ и председателят на американската асоциация по афереза, която чертае световните стандарти. Добри Кипров заявява, че анестезиолозите нямат нужната подготовка да са водещи в тези процедури. И най-често се извършват амбулаторно от специалистите по съответното заболяване. Около това разбиране уж се обединяват и нашите лекари.
„На следващия ден бяхме изненадани, че решението е коренно различно и то разрешава само на анестезиолозите и на никой друг“, посочи проф.Емил Паскалев.
Какви са мотивите на това решение от БНТ са потърсили отговор и от настоящето ръководство на здравното министерство, но такъв за сега няма.
Според справка от ведомството, за 2016 г. близо 2 милиона лева отиват само към интензивните отделения на 6 болници. Повече от половината са към болницата, ръководена от анестезиолог и главен секретар на министерството, по времето, когато е приета методиката за субсидиране, подписана от министър, също анестезиолог. Подкрепен от следващия екип министър и заместник-министър - отново анестезиолози.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

5°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 52%

Вятър: 0.00 km/h

 • Предимно слънчево
  19 Яну 2018 10°C -6°C
 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»