Прикриването на заразна болест се наказва от закона

Предаване на Господари на ефира разказва история, в която пациент дарява кръв и при изследването ѝ се установява, че същият е болен от сифилис. Никой обаче не си прави труда да го информира. Служител на Националния център по трансфузионна хематология казва, че няма нормативно задължение да съобщава диагнозата на когото...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

БЛС: В НЗОК наистина цари хаос (аудио)

ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви пред БНР, че са очаквали днес да започне работа отговорната комисия и работните групи по Националния рамков договор за следващата година, но за съжаление нищо не се е случило.
„Трябва да споделя, че това очакване е от няколко месеца вече. Ако някой иска да провали преговорите по Националния рамков договор за 2018-а, това е начинът да се прави. Не мога да си обясня каква е причината“, допълни Грозев.
„Какво целим да правим? Да разбунваме нещата, да направим така, че лекарите да излязат на протест? Това ли е целта?“, попита риторично председателят на БЛС.

Той припомни, че още в началото на октомври Лекарският съюз е изпратил към Министерството на здравеопазването и към Надзорния съвет на НЗОК своите предложения за бъдещия рамков договор за 2018, които са в обем от над 50 страници текст с идеи за промени в редица наредби.
„Всичко ни е готово преди два месеца и ние желаем да има преговорен процес. Желанието на Българския лекарски съюз винаги е било "за" подписване на рамков договор. Ние не сме подписвали НРД, когато някой се е опитвал с такива груби административни мерки да довежда до неподписване на рамков договор или до ситуация и предложения от страна на надзора, които са несъвместими с нормалния разговор“, каза председателят на съсловната организация.
Като припомни, че предстоят празници, д-р Грозев подчерта, че времето, което остава за преговори по НРД, всъщност вече е много малко - около 40 дни. Председателят на БЛС каза, че е съгласен с мнението, че в НЗОК има хаос. Той смята, че напрежението около забраната за финансиране на иновативни лекарствени молекули е можело да бъде избегнато, ако е било взето предвид предложение, направено от Лекарския съюз, а комисията към МЗ, която ще преценява за държавното финансиране на такива иновативни терапии, няма да е ефективна.
„Имаше едно предложение, свързано с лекарствената политика - всички заявени до 1 октомври или до 15 октомври лекарствени средства да влизат в бюджета за следващата година и ако това нещо беше прието, за да има и регулативен процес върху харченето на огромни суми в това отношение, трябва да ви кажа, че в никакъв случай нямаше да се стигне до подобна истерия“, обясни той.
„Относно комисията, която е към министерството - ами, извинявайте, но същите хора, които ще влязат на експертно ниво в тази комисия са тези, които са подписали лекарствата в позитивния лекарствен списък, включително и тези за онкоболни. Така че за какво става дума, не мога да разбера“, заяви председателят на БЛС.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като БЛС НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

1°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 2°C -2°C
 • Облачно
  25 Мар 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»