Народното събрание ще проведе разисквания за състоянието на общинските болници

Следващият петък на 26 януари, народното събрание ще проведе разисквания по изготвяне на стратегия за запазване и развитие на общинските болници. Разискването е предизвикано с подписка от 71 народни представители във връзка с парламентарно питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от народните представители от БСП Георги Йорданов и Илиян...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Покана за участие в проект Pro…

ProEmpower публикува покана за участие в търг за разработване на новаторски информационни и комуникационни технологии за пациенти с диабет тип 2 ProEmpower стартира процедура за закупуване на решение за непрекъснато самоуправление...

Д-р Дечев: Проблемът се преекспонира от пациенти, подпомагани от производители (видео)

O100Д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на болница „Св. Иван Рилски“ и председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов обсъдиха пред БНТ мораториумът върху нови лечения и лекарства, както и възможните начини, по които да се подобри здравната система в България. Относно мораториума се изказаха мнения, че въвеждането му е „неудачно“, защото ефектът от него е неясен, а проблемът с мораториума се преекспонира от пациентски организации, които „се подпомагат финансово от производители“ на лекарства извън България.
Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов заяви, че наистина има няколко групи пациенти, които са ощетени от мораториума за нови лекарства и лечения, но за други групи има компенсация.

„Въвеждането на мораториум не е удачно, не се доказва какъв ефект ще има, а и се твърди, че някои категории пациенти ще бъдат лишени от терапия”, каза Таушанов.
Изпълнителният директор на болница „Св. Иван Рилски“ отбеляза, че мораториумът няма да попречи на работата на болниците и проблемът се преувеличава от пациентски организации, които „се подпомагат финансово от производители“ на лекарства извън България.
„Няма български производители, които произвеждат иновативни лекарства. Достъпът до тези лекарства не е спрян, могат да се закупят официално от всяка една аптека. Проблемът е дали ще се заплатят от НЗОК. Формално дали най-правилният термин е мораториум, е друг въпрос”, заяви той.
Дечев допълни, че му е омръзнало да се стимулира един сектор, който изземва ресурс от други сектори в здравеопазването като доболнична помощ.
Пламен Таушанов счита, че Националната здравна каса толерира паралелния износ на лекарства.
„Лекарствата и медицинските изделия нямат лимит. Касата толерира паралелния износ”, допълни председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите.
Дечо Дечев заяви, че не бива да се обвързва мораториумът върху нови лекарства с разкритата криминална схема за паралелен износ на лекарства. Според него разходите за лекарства ще се увеличават главоломно, а лекарствата са единствената стока в България с регулиране на ценообразуването. Той допълни, че заради застаряващото население и увеличаването на редките заболявания разходите за медикаменти ще растат и подчерта, че управленското мислене е в превенцията.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

3°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 56%

Вятър: 0.00 km/h

 • Предимно слънчево
  19 Яну 2018 10°C -6°C
 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»