Прикриването на заразна болест се наказва от закона

Предаване на Господари на ефира разказва история, в която пациент дарява кръв и при изследването ѝ се установява, че същият е болен от сифилис. Никой обаче не си прави труда да го информира. Служител на Националния център по трансфузионна хематология казва, че няма нормативно задължение да съобщава диагнозата на когото...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

Обръщение по повод предлаганите промени в закона за Бюджета на НЗОК

Тодоров                                                                                                             До УС на БЛС
                                                                                                             До Районните колегии на БЛС

   Уважаеми колеги,

На 15.11.2017 г. д-р Дариткова внася в Народното събрание на Р. България текст за промяна в Закона за Бюджета на НЗОК, това е нейно право като народен представител. Всъщност промяната е между двете четения на закона, като първото е минало както в комисиите, така и в пленарна зала. Промяната обаче не е промяна на същинския внесен законопроект, а чрез преходните разпоредби се внася предложение за добавяне на нов член в друг, устройствен закон - ЗЗО. Тоест прави се предложение за нови текстове, а не промяна на съществуващи и вече гласувани.

Така д-р Дариткова нарушава конституцията на страната за промяна на закон - ЗЗО, като свежда промяната му до промяна само на едно четене. Текстът, който д-р Дариткова иска да се добави е с цел да се даде на министъра на здравеопазването право да създаде нова наредба за пакета дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Старият начин е отменен като противоконституционен, Наредба 2 е нестабилен акт, отменен на 1-ва инстанция във ВАС и това е аварийно нормотворчество, в пълно противоречие с правилата на Закона за нормативните актове и не съдържа никаква оценка на въздействието.

Ако оставим настрана превърналата се практика да се променят устройствени закони през такива за бюджета, с цел да не бъдат забелязани от засегнатите (БЛС) навреме, в промяната се забелязват и смущаващи за лекарското съсловие изводи. Съдържанието на предложената поправка, както и част от съдържанието на чл.3 и чл.4 от законопроекта за Бюджета на НЗОК са пряка заплаха за интегритета на БЛС, неговите функции, и принизяват БЛС към неприятна пречеща на властта организация, която се мотае в краката на властниците.

Влизайки в конкретика на предложената ДОБАВКА в §12 на ПЗР на ЗБНЗОК, д-р Дариткова в мотивите си пише: „Липсата на уредба по отношение на съдържанието на пакета прави невъзможно предоставянето на здравни дейности на задължително здравноосигурените лица, тъй като тези дейности не са очертани по вид, обхват и обем, което от своя страна възпрепятства свободния достъп на тези лица до медицинска помощ в рамките на задължителното здравно осигуряване.“

След внимателно вникване в целият текст на предложеното допълнение като т.5 и съдържанието на целия законопроект чл. 3 и чл. 4 може да се направят следните изводи:
1. Д-р Дариткова не вярва, че българските лекари може да договорят в полза на обществото и здравноосигурените лица справедлив, честен и национално отговорен пакет за лечението, профилактиката и грижата, която им дължим.
Чрез сключването на НРД, законодателят ни е дал това право, а съда, в т.ч. и Конституционният, ни го върна, като ни задължи както законово, така и морално да си влезем в ролята, разписана ни в закона и да я изпълним. С НРД може да се договори всичко, което касае лечебното здравеопазване, така пише в ЗЗО. Същият ЗЗО, който д-р Дариткова е приемала, изменяла и се пробва пак да промени.
2. Д-р Дариткова, явно не вярва и в способностите и професионализма на ръководството и служителите на НЗОК и нейният директор, когото лично е избирала в Народното събрание, че може да изпълнят задълженията си, като в преговори с БЛС постигнат онова, което тя пише в мотивите си, че липсва, и тя предлага да се замени с наредба. Нещо повече, нищо не заплашва и липсата на уредба не води до апокалиптичните ѝ изводи за възпрепятстване на достъпа на ЗОЛ. Нещо повече, уредба има и тя действа и днес – НРД 2017 и хиляди индивидуални договори.
3. Д-р Дариткова явно счита, че група финансисти и ограниченият състав на МЗ може да свърши по-добре работата като дефинира пакета, обхвата и обема на медицинските дейности и разглежда НЗОК като присъдружен персонал, а БЛС като ендорсиращ с подписа си под НРД, в който само второстепенни и несъществени промени са желателни.
4. Нищо не заплашва възможността на българските граждани да получават медицинска помощ, камо ли липсата на уредба да я прави невъзможна. Да не би да сме спрели да работим, изследваме, лекуваме, грижим за пациентите? Или може би тя подозира, че всеки момент ще го направим?
5. Цялото предложение, както и наличието на текстове в чл.3 и чл.4 в проектобюджета на ЗБНЗОК, даващ възможност за преодоляване на чл.58, ал.8 в ЗЗО, е създало макар и не директна заплаха за възможността на българските граждани да получават навременна грижа и лечение от нас. Все пак ако не подпишем НРД, остава да действа старият. Предложението затрива и договорното начало така прокламирано, че именно е основен стремеж и едва ли не е постигнато.
6. Лично за мен, наличието на такива мотиви и поведението на д-р Дариткова с това предложение е обида към нас, лекарите, а и към лекарите по дентална медицина, както и към целия състав на НЗОК и на всички, които работят свързана с медицината дейност. Предложението ѝ представлява пренебрежение и към българските граждани, с явен намек, че има заплаха за тях от наша страна за здравето им и грижата им, ако няма наредба.
7. Сиренце в капана за мишки е предложеното увеличение с по няколко милиона във СИМП, ПИМП и дейностите по МДД, а основният ни проблем са предложените допълнения с т.5 на §12 в ЗБНЗОК, изводите и последствията от тях, ако станат факт, направени противоконституционно, явно насочени срещу правата ни и свободата на професията ни, ограничаващи я още повече. Не на последно място представлява и опит за заобикаляне на Решение №3 на КС на Р. България, което си е неуважение, но това е друг, морален въпрос.
8. Стана ясно, че не само цифрите и перата са важни, те са много важни, но са си сухи цифри, а текстовете са тези, които следва да четем много внимателно.

Уважаеми колеги от УС на БЛС и Регионалните колегии, призовавам ви да помислите върху по-горе написаното и на национален съвет, и по места да дадете мнението си за предлаганата поправка, ако имате и най-малкото съмнение, че без Наредба не може, да го разсеете и да повярвате в силите си, а и в свободата, която конституционният съд ни върна, а ВАС затвърди. В този дух е и Решение №27 на КК на БЛС от 03.11.2017 г., което поради важността му ви прилагам.

Считам, че УС на БЛС трябва да отговори веднага, да вземе становище и да предприеме всички законови действия тази поправка да не влиза в сила, а и другите заплахи за преговорния процес, предвидени в Законопроекта за ЗБНЗОК, да бъдат преодолени! Ако трябва и медийно. Вярно е, че за 48 часа трудно се реагира, ето защо моля ви за действия защитаващи правата на съсловието и изпълващи със смисъл съществуването на БЛС. Моля ви за действия и настоявам като член на БЛС да докажем, че дадената свобода върви с отговорност и ние имаме сили и възможности да я носим.                               

                                                                                                                                        С уважение: д-р Георги Тодоров
                                                                                                                                                               17 ноември 2017 г.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекари БЛС НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

1°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 2°C -2°C
 • Облачно
  25 Мар 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»