Надлимитната дейност няма да се изплаща без съдебни решения

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев заяви след днешната среща между представители на сдружението и експерти от Националната здравноосигурителна каса, че са възможни нови протести на общинските болници след като бъдат запознати с хода на разговорите. Той подчерта, че ръководството на всяка болница ще реши какви ще...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Равносметката след 36-часово б…

След постигнето на голямата си цел - да бяга 36 часа без прекъсване по пътека, ултрамаратонецът Красимир Георгиев коментира пред БНТ идеята да бъдат събрани пари за тренировъчен лагер и...

Д-р Станимир Сираков: „Всяка седмица правим нещо уникално за България“

Sirakov optДоктор Станимир Сираков се прочу с уникалните за страната ни мозъчни операции и спечели наградата "Иновации в медицината". За изборът да бъдеш лекар в България и най-големите му страхове преди операция - разказва Александра Кръстева от bTV.
„Дишай. Събери ума си. Припомни си техниката и влез в операционната. Емоционално ти се срутваш вътре, но има някакви механизми, които изкарват разума на предна позиция и той взима правилните решения, поне досега”, казва младият лекар.
Последното правилно решение на д-р Сираков спасява живота на 10-годишно момиченце, страдащо от хидроцефалия. Лекарят прави мозъчна операция на детето през артерия на крака му.

„При нас дойде в много тежко състояние, трудно движеше който и да е от всички крайници, почти не говореше, с тежки екзофталми – това са изскачания на очите заради вътречерепното налягане. В момента тя няма главоболие, движи и четирите крайника, говори, което за нас е прекрасно. Тя ще се възстановява, надявам се още”, разказа д-р Сираков.
Случаят не е медицинско чудо, но дори в Европа подобна операция рядко е успешна.
"Всяка седмица правим нещо уникално за България. Например август месец, един млад мъж с много сложна мозъчна аневризма, който нямаше алтернатива за класическа неврохирургия. Осъществихме една методика, с която се оказа, че сме вторите в света”, допълни докторът.
Преди трудна операция, доктор Сираков не спи.
„Преди 3 години оперирах дядо си, който беше с мозъчна аневризма. Тогава помня един разговор с баща ми. Казах му – моля те, имаме връзки, да помолим някой от професорите да дойде той да го оперира, да не съм аз. Той каза: Не, ти ще го оперираш сам. Тогава помня, че седмица преди и седмица след това не бях спал“, споделя докторът.
На въпрос кой е най-големият му страх, рентгенологът отговаря, че е страхът от усложнение, защото това е неизбежно в медицинската практика и страхът имало ли е още нещо, което е трябвало да се направи, за да се промени изхода.
Срещата с д-р Сираков е глътка надежда, че да си лекар не е професия, а призвание.
„За избора ми да стана лекар се повлиях от баща ми. Той е лекар, всекидневието с разказите от болницата, това те запалва, а по принцип до 6-ти курс, до завършването ми мислих, че ще стана неврохирург”, заяви той.
Специализира при светила в неврорентгенологията от Сърбия, Франция и Швейцария и се връща в България.
„Никога не съм смятал и така съм го планувал в ума си, че ще работя навън и ще се доказвам навън. Смятам и сега го чувствам, че е много по-приятно, когато си успял в една неотъпкана пътека, каквато е българската действителност, да успееш да наложиш една методика и да се докажеш тук… Много е лесно да отидеш в едно перфектно работещо отделение навън и да станеш частица, структура от него и да работиш”, категоричен е докторът.
Да внесеш промени в системата се оказва трудно, особено когато става дума за пари.
„Нашата администрация и Здравната каса, министерството да помислят и за оценяване на нашия труд, защото в момента ние не получаваме нищо. Минава по една клинична пътека, която не е променяна може би от години. На практика трудът на лекаря не е осчетоводен. Може би след време аз смятам, че държавата трябва да плаща това нещо, а по никакъв начин да не идва от пациентите“, обясни той.
„Имам предложения от Франция, от Швейцария, от Германия да работя, но най-фрапантните суми идват от Щатите. Началникът ми предложи начална стажантска заплата, в която 6 месеца трябва да се докажеш, започваше от порядъка на 200 000 долара годишно. Ако минеш този стажантски период, ставаше в пъти по-голяма“, разказа 32-годишният медик и допълни какво получава за работата си у нас: „В България ли? Смятам, че не е удачно да го казвам, защото излиза смехотворно като сума.“
Но в операционната зала не става въпрос за пари, а за живот.
„Не съм суеверен, не съм и много набожен. Смятам, че има нещо по-висше над нас, като сила. Има едно верую на баща ми – винаги помагай, не знаеш кога ще ти се върне”, казва в заключение д-р Станимир Сираков.

Маркирана като лекари

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

-1°C

София

Облачно

Влажност: 87%

Вятър: 17.70 km/h

 • Сняг
  22 Яну 2018 1°C -1°C
 • Предимно облачно
  23 Яну 2018 2°C -6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»