До края на месеца – методика за субсидиране, национална здравна…

До края на месец януари въвеждат методиката за субсидиране на общинските болници, за да бъде обезпечена тяхната дейност, включително и на здравните заведения в отдалечени и рискови райони. Това бе договорено на среща, която кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов и негови колеги...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Бургаски лекари отстраниха 35-…

От УМБАЛ Бургас съобщиха, че съдови хирурзи от лечебното заведение са отстранили тумор с големина 35 на 15 см от рамото на свой пациент. Толкова голяма формация се среща изключително...

Отмяната на Наредба 2 е най-доброто нещо в здравната ни система през последните 10 години (видео)

бтвВърховният административен съд отмени наредбата, която определя основния пакет медицински дейности, заплащани от НЗОК. Ще останат ли болниците без пари и как здравната каса ще им плаща коментираха по bTV д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и д-р Стефан Константинов - директор на онкологията в София и бивш здравен министър.
„Съдът казва, че не може министърът да определя пакетите. Реалните последици са, че политиците са отстранени от договарянето на медицински услуги и няма да има популизъм при подбора на болестите, които НЗОК покрива”.

От сега нататък ще се договарят професионалистите на базата на ясни разчети, обясни д-р Кацаров и посочи, че отменената наредба няма общо с плащанията на болниците. „В момента има действащ НРД и действащи договори на лечебните заведения с НЗОК. Отчета и плащанията на дейността се извършват по тези договори. Наредба 2 няма нищо общо с тези плащания.”
Кацаров даде за пример Холандия, която се смята за страната с най-добро здравеопазване в Европейския съюз, където успеха на реформите по думите на самите холандци се дължи в най-голяма степен на това, че са успели да изолират политиците от вземането на конкретни решения за медицинските дейности.
Д-р Константинов добави, че съдът е посочил не че разделението на двата пакета, направено от Петър Москов, е лошо, а че няма мотиви за това.
„В закона се казваше, че министърът определя кои заболявания да са в пакета, а Москов реши да го раздели на две и членът отпадна. Когато се раздели пакета отпадна и правното основание за наредбата”, посочи той. Според него МЗ може да обжалва решението, единствено „за да спечели време за реакция”.
Според д-р Кацаров обжалването е безсмислено и би било унизително за едно министерство да се пуска жалба само „за да се печели време”.
„В момента не се случва нищо лошо. Напротив, отмяната на наредба 2 е най-хубавото нещо, което е станало в здравната система през последните 10 години” - каза в заключение Председателят на ЦЗПЗ.
Здравното министерство заявило в писмен отговор до БТВ, че е създало работна група към ведомството ще направи преглед на Наредба №2. 
Повече подробности вижте във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

0°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 22.53 km/h

 • Сняг
  22 Яну 2018 1°C -2°C
 • Предимно облачно
  23 Яну 2018 2°C -6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»