Вход

Кой какво предлага за второ четене на бюджета на НЗОК?

Вижте какво предлагат народните представители за второто четене на закона за бюджет на НЗОК за 2018 година. По реда на внасянето им в Народното събрание:ПГ на „БСП за България” предлага разходите на НЗОК за 2018 година да се увеличат със 100 милиона лева. Увеличението трябва да дойде от 200 милиона...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Инспекторатът на ВСС: Няма про…

Неколкократно сме писали за едно досъдебно производство по повод смъртта на дете от остър бронхит, при което Сливенската окръжна прокуратура 8 пъти постановява прекратяване на производството и осем пъти Окръжният...

Кампания за нежелани лекарстве…

Дайте своя принос употребата на лекарства да стане по-безопасна като съобщавате подозирани нежелани реакции: Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) стартира онлайн кампания В периода 20 - 24 ноември 2017 г. ИАЛ...

Д-р Маринова: Чух, че убиваме …

Информационната кампания в подкрепа на донорството е лична идея на д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ и координатор по донорство в МОБАЛ - Велико Търново, и д-р Ваня Лъчезарова, които...

Повече хора на профилактични прегледи въпреки намаленият обем изследвания от НЗОК

д-р КалайджиевД-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив съобщи за Радио „Фокус“, че нараства броят на хората, преминаващи през задължителните годишни профилактични прегледи. Според него има заинтересованост и търсене на профилактичните прегледи, въпреки рестрикциите на Здравната каса.

„Най-вероятно много от хората вече са видели ползата от годишните профилактичните прегледи. Проблем обаче е, че тази година обемът на профилактичните прегледи и изследвания е намален. Изследването на кръвната захар, което до миналата година беше задължително за хора с фамилна анамнеза „диабет“ или с риск от заболяването, тоест с наднормено тегло или с метаболитен синдром, тази година е отпаднало от лимитите на касата. Изследването за холестерол вече се прави веднъж на 5 години, а преди беше по-често. По съвет на лекаря, пациентът може да си ги заплати, ако има желание и възможност“, коментира д-р Александър Калайджиев. Според него друг проблем е неразличаването на прегледите, извършвани по месторабота и тези, които се изисква по закон да бъдат направени от личния лекар веднъж годишно. Прегледът, който се извършва по месторабота като профилактичен преглед е по Закона за трудовата медицина. Той не е същият като този, който се изисква да бъде извършен веднъж годишно при личния лекар и който подлежи на санкция от РЗИ, ако не бъде направен. Санкцията по закон за хора, които не са преминали задължителния годишен профилактичен преглед, е от 50 до 200 лева. Въпреки, че са били прегледани профилактично на местоработата си, пациентите трябва да посетят и личния си лекар“, обясни д-р Калайджиев.
Идеята всеки амбулаторен лист от извършен преглед на ученици да се изпраща по електронен път към РЗИ граничи с безумие, каза още председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив във връзка с обявените от РЗИ за септември масирани проверки за достоверността на издаваните медицински бележки и предстоящото изискване всеки издаден лист да се изпраща по електронен път до институцията. По думите му личните лекари не са уведомени за промените, които предстои да бъдат въведени.
„РЗИ не е наш работодател. От институцията могат да извършват проверки, но не и да ни задължават да изпращаме амбулаторните листове там. Ако искат да го направят, те трябва да подсигурят софтуер, време и съответно заплащане. В нито един административен закон не фигурира нуждата от издаване на амбулаторен лист пред училището. В момента всяка една бележка върви с амбулаторен номер и при желание достоверността ѝ може да бъде проверена“, обясни докторът. Според него РЗИ няма възможност да поеме информация за всеки един амбулаторен лист по електронен път, а и няма възможност да отваря електронни подписи и най-вероятно още първия ден ще бъдат засипани от електронни писма.
Упражняването на контрол върху издаваните медицински бележки трябва да бъде по начин, както е в целия свят – чрез телефонно обаждане, смята д-р Калайджиев и обяснява, че всеки учител има номерата на личните лекари и може да попита и родителите дали действително детето е било болно. От известно време бележките се подписват и от родители, което означава, че РЗИ трябва да задължи и тях да изпращат по електронен път информация, че са подписали бележката на детето си. Това е поредната идея, която ще затрудни работата на личните лекари.
Д-р Александър Калайджиев подчерта, че писането на медицински бележки не се заплаща от Здравната каса и е изцяло извън пакета от медицински услуги. Ако идеята на РЗИ за упражняването на контрол влезе в действителна употреба, ще доведе единствено до ситуация, в която всички бележки ще трябва да бъдат заплатени на частно на личните лекари, за да може те по някакъв начин да компенсират изгубеното време, софтуера и съответно ангажимента да изпращат необходимата документация до друга институция.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Предимно ясно

0°C

София

Предимно ясно

Влажност: 68%

Вятър: 28.97 km/h

 • Предимно облачно
  21 Ное 2017 8°C 1°C
 • Предимно облачно
  22 Ное 2017 11°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»