Прикриването на заразна болест се наказва от закона

Предаване на Господари на ефира разказва история, в която пациент дарява кръв и при изследването ѝ се установява, че същият е болен от сифилис. Никой обаче не си прави труда да го информира. Служител на Националния център по трансфузионна хематология казва, че няма нормативно задължение да съобщава диагнозата на когото...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

Млада жена с увреждания ще съди държавата (видео)

инвалидиМлада жена с увреждания ще съди държавата за дискриминация. Цяло лято Грета Аспарухова от Бургас се бори с институциите, за да ги убеди, че и трудноподвижните хора имат право да ходят на плаж, информират от bTV. На Централния плаж в Бургас пътека води до частен плаж, а шатрите са само за гости на близкия хотел. Другата пътека спира по средата на пясъка. В края на лятото на Северния плаж в Бургас се забелязват нововъведения – тоалетната за хора с увреждания е отключена, макар и неизползваема, а близо до пътеката е поставен един чадър, запазен за хора в неравностойно положение. Осигурени шезлонги няма.

"Някой е решил и е забол един чадър в нищото. Как да се стигне до този чадър? Това е проформа нещо си, но не е достъпност и е абсурдно, даже е подигравка това", коментира Грета Аспарухова.
В другия край на плажа, близо до паркинга, от някогашната дървена скара няма и следа. Останали са счупени бетонни плочи. Спасителят Петър Петров разказва, че човек с увреждания не може сам да мине оттам. Ако пита за придружител, той отива и му помага.
В Поморие, посещавано от много хора с увреждания заради балнеосанаториумите, достъп до плажа за тях също няма. Някои от концесионерите мислят, че са направили плажовете достъпни, но това не е така.
„Достъпност е да мога аз сама от мястото, където започва пясъка, да се кача на рампа, да стигна до мястото с шезлонг без проблем, да имам достъп до тоалетна без проблем”, каза Грета.
Концесионерът на плаж Николай Димитров заяви, че зависи от терена на съответния плаж и не би трябвало да представлява трудност, но все пак е въпрос на лична преценка.
От Министерството на туризма препоръчват доизграждането на пътеки, но без критерии за достъпност не е ясно ще има ли полза от тях.
Когато се опитва да стигне до пясъка, Грета среща доста трудности и обяснява:
"Трябва да е с чужда помощ и трябва да се издърпа количката назад, защото напред ще се забие в този праг и ще се обърне, няма как да стане. А и тук доколкото разбрах навътре не стига до никъде пътеката, в смисъл не стига до плажа, а до заведенията."
Грета ще съди държавата, защото:
„Държавата прекали с всичко, с това да ограничава хората с увреждания, ние имаме конституционното право да бъдем навън, да стъпваме на плажа, да стъпваме на улицата. На 99% на хората това право им е отнето. Нито могат да излязат от домовете си, нито да стъпят на улицата, а плажът е мираж.”
инвалидиНа един от гръцките плажове въпросът е уреден, като освен табела с указания на български, има специална количка за инвалиди /на снимката/. Тя е пластмасова, пригодена хората да бъдат на плажа и дори да влизат във водата. Всичко е абсолютно безплатно и направено така, че нуждаещите се да могат да се придвижат спокойно и напълно сами без помощта на спасител или някой друг, който да ги придружава.

Повече подробности вижте във видеото:

Маркирана като съд увреда ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

1°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 2°C -2°C
 • Облачно
  25 Мар 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»