Д-р Дариткова: Общинските болници нямат кадри(видео)

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем да плащат заплатите на медицинския персонал, са единици и проблемът е лошо управление на здравното заведение.Тя смята, че общинските болници...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Пациенти търсят Сандостатин

Получаваме сигнали от пациенти от цялата страна че не могат да открият лекарствата си SANDOSTATIN LAR 20 MG и SANDOSTATIN LAR 30 MG   в аптеките.Последният пример е на пациент с...

6 лекари от 2 болници на съд з…

В Софийски градски съд днес се проведе разпоредително заседание по делото срещу лекарите Явор Лозанов, Елена Василева, Антоний Филипов, Александър Червеняков, Владислав Христов и Христо Цеков, обвинени за смъртта на...

Най-доброто място за лечение на диабет тип 1 може да е точно под кожата ви

Новото проучване, ръководено от изследователи в Института по биоматериали и биомедицинско инженерство на Университета в Торонто(IBBME), включва трансплантиране на здрави панкреатични клетки под кожата, за да се произведе инсулин за регулиране на кръвната глюкоза.

"Кожата има предимството, че е лесно достъпна", казва Майкъл Сефтън, старши изследовател на изследването, публикувано в PNAS и професор в катедрата по Химико-инженерство и приложна химия и IBBME. "Тя също така представлява по-малко опасности от други места за трансплантация."

При хората с диабет тип 1 (Т1D) се повреждат инсулин-произвеждащите бета клетки, разположени в области на панкреаса, известни като панкреатични островчета. Имплантирането на нови здравословни клетки може да възстанови функцията на инсулина, но е трудно да ги получите на правилното място.

"Панкреасните островчета са разпръснати в панкреаса между другите панкреатични клетки, които отделят храносмилателни ензими", заяви главният автор на това изследване Александър Влахос и докторант в IBBME. "Това прави непрактично да опитате и да доставяте островчета на панкреаса: най-вероятно ще го доставяте в регион на панкреаса, който секретира тези ензими".

Други места като коремната кухина и черния дроб не са много по-добри: те се считат за "враждебни" среди, които могат да повредят новите клетки, което води до загуба на функция.

"Достъпното място на кожата прави трансплантацията на островчета много по-управляема, особено ако пациентът реагира негативно на донорните клетки", каза Влахос. "Под кожата пространството има голяма площ, така че да може да поддържа много островчета, което е необходимо за този подход."

Влахос преследва идеята за трансплантация на панкреатични островчета под кожата, тъй като настоящият метод за имплантиране в черния дроб изисква твърде много донорни клетки.

"Трябва да превишите количеството островчета, когато инжектирате в черния дроб, защото загубите около 60% от трансплантираните клетки през първите 48 часа", каза Влахос. "Това количество островчета изисква два до три донора за всеки получател."

В тестовете си Влахос инжектира под кожата здрави панкреатични острови и установи, че нормалните нива на кръвната захар могат да бъдат възстановени в рамките на 21 дни, при условие че той сътвори кръвоносни съдове едновременно. Когато трансплантатите на островчета се отстраняват, нивата на глюкозата се връщат на нивата на диабет.

Влахос обаче вярва, че тези резултати означават само началото на по-голяма картина.

"Панкреасните островчета представляват приблизително 1% от панкреаса, но изискват 15 до 20% от кръвния поток към органа", каза Влахос. "Трябваше да осигурим адекватен приток на кръв към островите, за да може това да работи."

"Следващата фаза на нашето изследване ще включва първо инженерство на кръвоносната система и след това инжектиране на по-малко островчета в вече васкуларизираната тъкан", каза Сефтън. "Добре свързаната с васскуларизация среда ще позволи на повече от клетките да оцелеят и да функционират в рамките на гостоприемника, намалявайки нуждата от много донори на пациент".

Източник: Материали, предоставени от Университета на Торонто Факултет за приложна наука и инженерство.

Маркирана като диабет

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Breezy

1°C

София

Breezy

Влажност: 73%

Вятър: 46.67 km/h

 • Breezy
  18 Яну 2018 3°C -1°C
 • Предимно слънчево
  19 Яну 2018 7°C -3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»