Вход

НОИ да оценява ТЕЛК решения е все едно лисица да…

23-09-2017 Последни новини

Готвените промени в процеса по оценяване на хората с увреждания създават реалната опасност хиляди да останат без елементарна социална закрила. Това заяви пред "Фокус" юристът Петър Кичашки - член на Комисията за защита от дискриминация. "Никакъв спор няма, че...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

18 години затвор  за…

Акушерката Емилия Ковачева бе осъдена на 18 години затвор. Съдът я призна за виновна в...

Без нифедипин в апте…

От аптечната мрежа липсва широко разпространеното лекарство за хипертония Нифедипин. За това сигнализира слушател в...

Зам.-министър Ненков…

„В ролята си на заместник-министър на здравеопазването, баща и лекар – няма нищо, което да...

Най-доброто място за лечение на диабет тип 1 може да е точно под кожата ви

Новото проучване, ръководено от изследователи в Института по биоматериали и биомедицинско инженерство на Университета в Торонто(IBBME), включва трансплантиране на здрави панкреатични клетки под кожата, за да се произведе инсулин за регулиране на кръвната глюкоза.

"Кожата има предимството, че е лесно достъпна", казва Майкъл Сефтън, старши изследовател на изследването, публикувано в PNAS и професор в катедрата по Химико-инженерство и приложна химия и IBBME. "Тя също така представлява по-малко опасности от други места за трансплантация."

При хората с диабет тип 1 (Т1D) се повреждат инсулин-произвеждащите бета клетки, разположени в области на панкреаса, известни като панкреатични островчета. Имплантирането на нови здравословни клетки може да възстанови функцията на инсулина, но е трудно да ги получите на правилното място.

"Панкреасните островчета са разпръснати в панкреаса между другите панкреатични клетки, които отделят храносмилателни ензими", заяви главният автор на това изследване Александър Влахос и докторант в IBBME. "Това прави непрактично да опитате и да доставяте островчета на панкреаса: най-вероятно ще го доставяте в регион на панкреаса, който секретира тези ензими".

Други места като коремната кухина и черния дроб не са много по-добри: те се считат за "враждебни" среди, които могат да повредят новите клетки, което води до загуба на функция.

"Достъпното място на кожата прави трансплантацията на островчета много по-управляема, особено ако пациентът реагира негативно на донорните клетки", каза Влахос. "Под кожата пространството има голяма площ, така че да може да поддържа много островчета, което е необходимо за този подход."

Влахос преследва идеята за трансплантация на панкреатични островчета под кожата, тъй като настоящият метод за имплантиране в черния дроб изисква твърде много донорни клетки.

"Трябва да превишите количеството островчета, когато инжектирате в черния дроб, защото загубите около 60% от трансплантираните клетки през първите 48 часа", каза Влахос. "Това количество островчета изисква два до три донора за всеки получател."

В тестовете си Влахос инжектира под кожата здрави панкреатични острови и установи, че нормалните нива на кръвната захар могат да бъдат възстановени в рамките на 21 дни, при условие че той сътвори кръвоносни съдове едновременно. Когато трансплантатите на островчета се отстраняват, нивата на глюкозата се връщат на нивата на диабет.

Влахос обаче вярва, че тези резултати означават само началото на по-голяма картина.

"Панкреасните островчета представляват приблизително 1% от панкреаса, но изискват 15 до 20% от кръвния поток към органа", каза Влахос. "Трябваше да осигурим адекватен приток на кръв към островите, за да може това да работи."

"Следващата фаза на нашето изследване ще включва първо инженерство на кръвоносната система и след това инжектиране на по-малко островчета в вече васкуларизираната тъкан", каза Сефтън. "Добре свързаната с васскуларизация среда ще позволи на повече от клетките да оцелеят и да функционират в рамките на гостоприемника, намалявайки нуждата от много донори на пациент".

Източник: Материали, предоставени от Университета на Торонто Факултет за приложна наука и инженерство.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо...

ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн...

ОЩЕ
Разкъсна облачност

19°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 36%

Вятър: 22.53 km/h

 • Предимно облачно
  23 Сеп 2017 20°C 10°C
 • Разкъсна облачност
  24 Сеп 2017 24°C 7°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»