Четете бе хора!

Народните представители Найденова, Йорданов, Тимчев и Гьоков от БСП са внесли в Народното събрание законопроект, с който искат да забранят приватизацията на лечебните заведения, които са с над 50% държавна или общинска собственост, при условие, че не са включени в Националната здравна карта. Народните представители вероятно не знаят, че в...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатри настояват за спешни …

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват...

Най-доброто място за лечение на диабет тип 1 може да е точно под кожата ви

Новото проучване, ръководено от изследователи в Института по биоматериали и биомедицинско инженерство на Университета в Торонто(IBBME), включва трансплантиране на здрави панкреатични клетки под кожата, за да се произведе инсулин за регулиране на кръвната глюкоза.

"Кожата има предимството, че е лесно достъпна", казва Майкъл Сефтън, старши изследовател на изследването, публикувано в PNAS и професор в катедрата по Химико-инженерство и приложна химия и IBBME. "Тя също така представлява по-малко опасности от други места за трансплантация."

При хората с диабет тип 1 (Т1D) се повреждат инсулин-произвеждащите бета клетки, разположени в области на панкреаса, известни като панкреатични островчета. Имплантирането на нови здравословни клетки може да възстанови функцията на инсулина, но е трудно да ги получите на правилното място.

"Панкреасните островчета са разпръснати в панкреаса между другите панкреатични клетки, които отделят храносмилателни ензими", заяви главният автор на това изследване Александър Влахос и докторант в IBBME. "Това прави непрактично да опитате и да доставяте островчета на панкреаса: най-вероятно ще го доставяте в регион на панкреаса, който секретира тези ензими".

Други места като коремната кухина и черния дроб не са много по-добри: те се считат за "враждебни" среди, които могат да повредят новите клетки, което води до загуба на функция.

"Достъпното място на кожата прави трансплантацията на островчета много по-управляема, особено ако пациентът реагира негативно на донорните клетки", каза Влахос. "Под кожата пространството има голяма площ, така че да може да поддържа много островчета, което е необходимо за този подход."

Влахос преследва идеята за трансплантация на панкреатични островчета под кожата, тъй като настоящият метод за имплантиране в черния дроб изисква твърде много донорни клетки.

"Трябва да превишите количеството островчета, когато инжектирате в черния дроб, защото загубите около 60% от трансплантираните клетки през първите 48 часа", каза Влахос. "Това количество островчета изисква два до три донора за всеки получател."

В тестовете си Влахос инжектира под кожата здрави панкреатични острови и установи, че нормалните нива на кръвната захар могат да бъдат възстановени в рамките на 21 дни, при условие че той сътвори кръвоносни съдове едновременно. Когато трансплантатите на островчета се отстраняват, нивата на глюкозата се връщат на нивата на диабет.

Влахос обаче вярва, че тези резултати означават само началото на по-голяма картина.

"Панкреасните островчета представляват приблизително 1% от панкреаса, но изискват 15 до 20% от кръвния поток към органа", каза Влахос. "Трябваше да осигурим адекватен приток на кръв към островите, за да може това да работи."

"Следващата фаза на нашето изследване ще включва първо инженерство на кръвоносната система и след това инжектиране на по-малко островчета в вече васкуларизираната тъкан", каза Сефтън. "Добре свързаната с васскуларизация среда ще позволи на повече от клетките да оцелеят и да функционират в рамките на гостоприемника, намалявайки нуждата от много донори на пациент".

Източник: Материали, предоставени от Университета на Торонто Факултет за приложна наука и инженерство.

Маркирана като диабет

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

0°C

София

Облачно

Влажност: 89%

Вятър: 28.97 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»