Народното събрание ще проведе разисквания за състоянието на общинските болници

Следващият петък на 26 януари, народното събрание ще проведе разисквания по изготвяне на стратегия за запазване и развитие на общинските болници. Разискването е предизвикано с подписка от 71 народни представители във връзка с парламентарно питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от народните представители от БСП Георги Йорданов и Илиян...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Покана за участие в проект Pro…

ProEmpower публикува покана за участие в търг за разработване на новаторски информационни и комуникационни технологии за пациенти с диабет тип 2 ProEmpower стартира процедура за закупуване на решение за непрекъснато самоуправление...

Правителството саботирало България за агенцията по лекарствата

nenkovМинистерството на външните работи (МВнР) е в основата на българския провал при кандидатурата на България за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), според думите на бившия зам.-министър на здравеопазването Николай Ненков, казани пред радио "Дарик".
Тази дейност, която по същество е международна е била прехвърлена, като отговорност на Министерството на здравеопазването в последния момент.
Постигнахме някакви предварителни споразумения. Германия щеше да ни даде две точки. Изведнъж се изпъна премиерът Борисов и каза, че ще подкрепим Италия. Ама евентуално, ако Италия щяла за някаква агенция да ни подкрепи друг ден.

После изведнъж се изпъна Външно и написа нота. Нота! Никоя държава не го е правила - че ще подкрепим Италия.
Всичките усилия, които положих аз в частност, и екипът, който беше ангажиран в МЗ, отидоха на кино. Никой не попита от Външно Министерството на здравеопазването: "Вие докъде стигнахте?", коментира Ненков.
По думите му: „МВнР подхлъзна буквално МЗ по този въпрос и резултатът за нас беше унизителен само три точки. Инвестирахме и пари, и усилия, огромни усилия, за да стане в крайна сметка едно голямо нищо с активното съдействие на Външно министерство. Слава на Бога, Париж и Бон също са с по три точки, та не сме само ние.
На 4 октомври тази година кандидатурата на София за град домакин на ЕМА беше оценена катастрофално най-ниско сред всички 19 кандидатури. Според изготвения доклад София отговаря на един-единствен критерий от общо 30. Правителството издигна формално кандидатурата ни в последния възможен момент с бланкетно писмо на премиера Борисов.
Според доклада София отговаря единствено на критерия, че може да предложи офиси за преместването на институцията.
До момента агенцията се помещаваше в Лондон, но заради Брекзит тя трябваше да намери нова локация. На 20 ноември Съветът на ЕС определи Амстердам за следващото седалище на агенцията.
Признанията на бившия заместник здравен министър показват още веднъж, че Правителството изобщо не е имало намерение да прави каквото и да било София да стане седалище на ЕМА. Ако не бяха няколко медийни публикации и мнения на експерти, вероятно кандидатурата изобщо нямаше да бъде издигната.
Това бездействие е меко казано странно. Ползата да бъдеш домакин на структура с над 100 души високоплатен персонал, с всички съпътстващи дейности на лекарствени и изследователски фирми, юридически кантори, преводачи, с цялата логистика и пр. е очевидна за всяка една икономика или град, още повече за най-бедната в Европа. България имаше най-солидния аргумент от всички кандидати – ние нямаме седалище на нито една европейска структура. София може да осигури абсолютно всичко за функциониране на агенцията. Страната ни има и традиционно добре развита фармация – в това число и производство и търговия, което предполага и наличие на достатъчно добре подготвени експерти.
Това, че със задачата е натоварено МЗ, а не МВнР също е странно, а това, че премиерът и Външно действали зад гърба на МЗ без дори да го уведомят е направо скандално. Това, че Правителството е дало подкрепа за Италия, а в последствие печели Холандия илюстрира пълната дезориентираност на кабинета в Европейските процеси и политики. Така България не само се победи сама, но не успя и да изтъргува гласа си.
Източник радио Дарик, offnews.bg

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

5°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 52%

Вятър: 0.00 km/h

 • Предимно слънчево
  19 Яну 2018 10°C -6°C
 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»