Народното събрание ще проведе разисквания за състоянието на общинските болници

Следващият петък на 26 януари, народното събрание ще проведе разисквания по изготвяне на стратегия за запазване и развитие на общинските болници. Разискването е предизвикано с подписка от 71 народни представители във връзка с парламентарно питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от народните представители от БСП Георги Йорданов и Илиян...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Покана за участие в проект Pro…

ProEmpower публикува покана за участие в търг за разработване на новаторски информационни и комуникационни технологии за пациенти с диабет тип 2 ProEmpower стартира процедура за закупуване на решение за непрекъснато самоуправление...

Високи дози грипна ваксина при възрастни намалява хоспитализациите

injectФактът, че ваксините срещу грип обикновено не работят и при по-възрастни хора, представлява предизвикателство за производителите, защото заболяването често води до сериозни респираторни инфекции при възрастни пациенти, като например стари хора, живеещи в старчески домове или хосписи
При проведено голямо, рандомизирано клинично изпитване е изследвано дали грипната ваксина с четири пъти по-голяма концентрация на антиген от стандартната ваксина може да намали риска от заболяване сред тези особено уязвими възрастни хора. Резултатите, публикувани в списание "Lancet", са положителни.

Водещият изследовател д-р Стефан Гравенщайн, професор в Медицинското училище Уорън Алперт и Училището по обществено здраве при университета "Браун"(САЩ), заявил, че докато едно предварително проучване показва, че по-възрастните хора могат да реагират по-добре на ваксината с висока доза, това проучване е съсредоточено върху Относително здрави възрастни.

"Все още е необходимо да се докаже, че това ще помогне дори на най-крехките хора, като тези, които живеят в старчески домове", каза Гревенщайн. "В нашето проучване една четвърт от извадката е на хора над 90 години. Затова проверихме дали ваксината с високи дози също ще работи по-добре от ваксината с обикновена доза, в популацията, която смятаме, че е най-малко способна да отговори на инфекцията. "

Проучването сравнява хоспитализацията сред повече от 38 000 жители на 823 старчески домове в 38 държави по време на сезона на грип 2013-14 г., основаващ се на данните за заплащане на лечението от осигурителния фонд Medicare. Почти в половината от домоветеза възрастни хора се прилага ваксината с висока доза, а другата половина стандартна доза. В крайна сметка, нивото на хоспитализация при респираторни заболявания сред пациентите с високи дози е 3,4% в сравнение с 3,8% при пациентите със стандартна доза в продължение на шест месеца след ваксинацията. Статистическият анализ показва, че относителният риск от хоспитализация при респираторни заболявания е с 12,7% по-нисък за групата с високи дози.

Освен това, Гравенщайн и неговите съавтори установяват, че честотата на хоспитализация по каквато и да е причина, не само белодробно заболяване, е значително по-ниска и в групата с високи дози. На всеки 69 души, на които е приложена ваксина с висока доза спрямо ваксината със стандартна доза, още един човек остана извън болницата по време на грипния сезон.

"Респираторните заболявания като основна причина за хоспитализация представляват само около една трета от причините за намаляването на хоспитализацията, която измерваме", казва Гравенщайн, който също е свързан с Медицинския център по проблемите на ветераните в Провидънс и е заместник-професор по медицина в Университета Case Western Reserve. За много пациенти ваксината изглежда спомага за предотвратяване на хоспитализация и за други проблеми, включително сърдечно-съдови симптоми.

Sanofi Pasteur, компанията, която произвежда ваксината с висока доза, я е предоставила и е финансирала проучването, но не е имала никаква роля при проектирането или събирането, анализа и тълкуването на данните.

Гравенщайн казва, че намаляването на хоспитализациите е особено забележимо по време на зимата на 2013-14 година преобладаващият грипен щам е бил  A / H1N1.

"В този контекст имаше диференцирана защита и доказва, че ваксините могат да предоставят релевантна ефективност сред по-възрастните хора, дори когато преобладаващия щам е A / H1N1" .

Проучването не установи значителна разлика в степента на смърт. В статията изследователите предполагат, че докато ваксината със стандартна доза може да не е достатъчно силна, за да предотврати болестта изцяло, тя все пак може да е достатъчна, за да предотврати смъртта в комбинация с болнична помощ.

Значителното намаляване на хоспитализациите може да бъде полза, заяви Гревенщайн, особено за по-възрастни, крехки пациенти, въпреки че ваксината с висока доза е по-скъпа от ваксината със стандартна доза, позволява да се поддържа по-високо качество на живот.

В крайна сметка, проучването предостави нови данни и полезна информация за лекарите и медицинския персонал, когато планират бъдещи грипни сезони, с център на вниманието към  възрастните хора .

Източник:
Материали, предоставени от Brown University и цитирани в ScienceDaily.

Маркирана като ваксини

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

3°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 56%

Вятър: 0.00 km/h

 • Предимно слънчево
  19 Яну 2018 10°C -6°C
 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»