Ананиев ще предложи три варианта за нов здравен модел

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи днес във Варна, че до края на май тази година здравното министерство ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. През февруари Ананиев обяви, че започва да работи за промяна в модела за финансиране на системата от последните 19 години...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

Паралелен износ на лекарства, уран във водата, няма пари за зъбни протези

544c7ba2a4807bcb094e936d4d5f2f5dАкценти в медиите
За забрана да се пие водата в селата Пъдарско, Болярино и Драгойново съобщава 24 часа. Тя е издадена от регионалната здравна инспекция в Пловдив, след като в чешмите им бе открит уран над допустимата концентрация. Зави-шенията обаче са минимални, каза шефката на здравната инспекция д-р Ваня Манчева. Тя уточни, че пробите са били взети от В и К и изследвани в частна лаборатория в Бухово. В понеделник инспекцията и водното дружество ще направят нови проби. Докато излязат резултатите от тях, 1000-та жители в трите села ще пият от водоноски.
Водата от чешмите може да се използва за готвене. Заради завишени стойности на уран два кладенеца в Първомайско бяха изключени от водопроводната мрежа преди.
Акад. Христо Григоров беше преизбран за председател на Българския Червен кръст пише „Труд”. Преди гласуването той-заяви, че, ако делегатите му гласуват доверие, БЧК ще се запази като водеща и най-голяма хуманитарна организация в България. "Ще запазим неутралитета и финансовата стабилност на БЧК", обясни той. "Българският народ има нужда от нас, институциите тепърва ще имат нужда от нас", посочи акад. Христо Григоров.
Според него авторитетът на организацията ще става по-голям.
Безплатното протезиране на пенсионерите може да се отложи с половин година, ако здравната каса не осигури 20 млн. лв., пише zdrave.net
Сумата трябваше да се даде от резерва на НЗОК. но миналата седмица шефът й д-р Глинка Комитов съобщи, че пари за допълнителната стоматологична услуга няма
Зъболекарите пък отказват да изпълняват протезирането на възрастните хора, ако не бъде осигурено финансиране, заяви шефът на съюза им д-р Борислав Миланов. Иначе имали готовност.
Жена изгуби дясната си ръка заради лекарски пропуск при терапията на счупения й крайник, съобщава Монитор. Пострадалата успя да осъди Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра, в която работил докторът, да й плати обезщетение в размер на 25 000 лева. Решението е на Окръжния съд в Силистра.
На 20 септември 2014 г. В. Е. счупила дясната си ръка при падане по стълби. Незабавно посетила спешния кабинет на силистренската болница, където била приета от д-р Валдемар X. От рентгеновата снимка лекарят установил фрактурата и назначил директна екстензия (процедура, при която с помощта на специален уред се упражнява теглителна сила - б.а.). След няколко часа пациентката усетила, че не може да движи пръстите на ръката си и споделила това с лекуващия лекар на следващия ден при визитацията. Той й казал да масажира пръстите си със здравата ръка. Последвала бърза промяна на цвета им, но лекарят бил категоричен, че всичко е наред. Състоянието на ръката обаче се влошило и на 25 септември д-р X. извършил операция. Едва след интервенцията насочил пациентката към съдов хирург във Варна. Лекарят от УМБАЛ "Света Марина" в морския град изразил становище, че счупеният крайник трябва да се ампутира, тъй като е пропусната възможността на по-ранен етап да се установи съдовото нарушение. На 1 октомври двама лекари от силистренската болница извършили ампутацията на ниво горна трета на дясна предмишница. Но с това мъките на жената не свършили. Раната не зараствала и след около шест месеца се наложила реампутация. Според близките й жената изпаднала в депресия. Тя била и пред пенсиониране. Съгласно решение на ТЕЛК след ампутацията получила 85 процента нетрудоспособност.
На 29 юни 2016 г. потърпевшата завела иск за изплащане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на 40 000 лв. срещу МБАЛ - Силистра. Съдът уважи иска частично иска - в размер до 25 000 лв., тъй като се съобрази с мнението на експертите, че при ампутацията не е извършена грешка. Болницата трябва да покрие и разходите на жената за закупуването на протеза за горен крайник за 1620 лв.
Няма да вървим към връщане на пръстовия отпечатък. Ще вървим към рамка, която няма да има авторство, а ще е наднационална. Още я обсъждаме. Това заяви в предаването "120 минути" на Би Ти Ви звравният министър чл.кор. проф. Николай Петров. И обясни, че "най-сериозната болест на българското здравеопазване е именно липсата на достатъчно категорични регламенти".
Системата на клиничните пътеки си изигра времето и ролята, каза Петров. И заяви, че клиничната пътека е вкарване на рамка с мотива, че се залага на еднакво качество в различните болници. "Това е добрата страна на клиничните пътеки. Лошата е, че те не покриват всички разходи. Не покриват например придружители, а те понякога са необходими. Ако имаш фрактура, пътеката покрива само нея. Тя не лекува причината", обясни здравният министър. Той припомни, че има императивен срок на престой по клинична пътека, но пациентът може да остане още в болничното заведение по преценка на лекаря. Имал съм пациентка във ВМА, която е лежала 4 месеца. Няма такава пътека. Ако престоят се проточи, сумата не се проточва, продължи ген. Петров.
Според него диагностично свързаните групи са по-справедливи от клиничните пътеки, но ще струват с 30% повече. Това прави още 1 милиард за здравеопазване. Министър Петров увери, че ще се бори за повече средства за здраве.
Валя Ахчиева разкрива схема за паралелен износ на лекарства в предаването Открито по БНТ. В разследването на Валя Ахчиева с документи се доказва как само през първите 3 месеца на тази година фирмата на Нина Василевна - гражданка на Руската федерация и с пълномощник Веска Марешка, прави износ на скъпоструващи лекарства за над 5 милиона лева за европейските държави Румъния, Англия, Германия и Чехия. Сред тези лекарства има и такива, които се заплащат от НЗОК - напълно или частично, и са предназначени за болни от тежки болести.
Друг документ доказва, че за първите 3 месеца фирмата вносител на такива лекарства "Фармнет" е продала на "Трейднет България" лекарствени продукти на стойност близо 3 милиона лева.
В интервю за "Открито" подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров обяви, че всяка година скъпоструващи лекарства за над 300-400 милиона лева се изнасят от България за други европейски държави. Законът разрешава паралелния износ, но всъщност той създава проблем, защото болните в България остават без достъп до лечение с тези лекарства. И периодично те липсват в аптеките.
Освен това тези лекарства се внасят в България на цени за България, които са в пъти по-евтини от цените в Европа. Така някой чрез реекспортправи огромни печалби за сметка на болните. Някои лекарства са животоспасяващи за тях.
Затова тази сграда в Западната промишлена зона на Велико Търново, приютила два склада по документи, е много важен възел, който би разплел схемата на паралелния износ на скъпи лекарства.
2556 българи са регистрираните у нас с ХИВ до 16 май 2017 г., а от началото на годината са регистрирани 82 нови ХИВ серопозитивни лица. Данните бяха оповестени от Министерството на здравеопазването по повод Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който беше отбелязан на 21 май. По данни на Обединената програма за СПИН на ООН над 78 милиона в света са поразени от вируса. ХИВ дотук е погубил 39 млн. души, а серопозитивните в момента са над 37 млн. Само през миналата година СПИН е погубил 1,1 млн. души, съобщава „Дума”
Нова тв показа мнение на зместник здравния министър д-р Ненков. Той се обяви за незабавно изключване на животоподдържащите системи, ако близките на пациент в мозъчна смърт откажат да дарят органите му. Според Ненков практиката е популярна в цяла Европа, но у нас не е регламентирана в закон. Затова и страната ни била на последното място по съгласие за донорство. Против идеята обаче се обявиха от пациентските организации. В писмо до медиите те определиха евентуалната промяна в закона като „изнудване на близките на пациентите, изпаднали в мозъчна смърт".
Няма пари за зъбните протези на пенсионерите, заяви управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов на заседание на здравната комисия в четвъртък. От зъболекарския съюз били готови да се включат, но не и ако не се осигурят нужните 20 млн. лв. от касата. Очаква се новият й надзор да реши какво да се прави на първото си заседание. Безплатно протезиране за хората над 65 г. бе обещано от служебния кабинет.
„Труд” сочи, че България има най-лошото здравеопазване в Европа и е на 70-о място от 195 държави, сочи проучване на медицинското сп. "Лансет" за 2015 г. Изданието прави класацията си на основата на индекс за достъп и качество на здравеопазването, базиран на смъртността от 32 болести, които могат да бъдат избегнати или лекувани ефективно с подходящи медицински грижи. Сред тях са туберкулоза, различни видове диария, инфекции на горните и долните дихателни пътища, дифтерит, тетанус, морбили, епилепсия и др.
Списанието освен това следи и напредъка в тази сфера на страните спрямо 1990 г. Данните показват подобрение във всички страни, но много от тях, особено в Африка и Океания, изостават значимо зад другите.
"Лансет" поставя на първо място малката държава Андора, намираща се между Испания (8-о място) и Франция (15-а), втора е Исландия. Трета е Швейцария, следвана от Швеция и Норвегия. Челните десет места допълват Австралия (6-а), Финландия (7-а), Холандия (9-а) и Люксембург (10-и). Почти всички страни в топ 20 са в Западна Европа, с изключение на Австралия и Япония (11-а) и Канада (17-а). Прави впечатление добрата позиция на Словения (18-а) и Гърция (19-а), които изпреварват Германия (20-а). Съединените щати са на 35-о място, Сирия и Китай са малко след 50-о, Русия е 69-а, точно преди България.
Не е имало опит за източване на Здравната каса от болницата „Бургасмед“, в която е работил освободения зам.-министър на здравеопазването Стоил Апостолов, съобщиха от здравното заведение, цитирани от „БНТ”. Те се позовават на проверка на РЗИ. Въпреки това има нарушения при случая, в който бургазлийка алармира, че й е извършена операция на крака, но само по документи. Според протокола на инспекторите наистина не е извършена операция и клиничната пътека не е довършена, което не е правилно. Няма обаче източени средства и такива няма да бъдат платени от касата, дори и да бъдат поискани в бъдеще.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Сняг

-1°C

София

Сняг

Влажност: 98%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 2°C -2°C
 • Предимно облачно
  25 Мар 2018 5°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»