Надлимитната дейност няма да се изплаща без съдебни решения

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев заяви след днешната среща между представители на сдружението и експерти от Националната здравноосигурителна каса, че са възможни нови протести на общинските болници след като бъдат запознати с хода на разговорите. Той подчерта, че ръководството на всяка болница ще реши какви ще...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Равносметката след 36-часово б…

След постигнето на голямата си цел - да бяга 36 часа без прекъсване по пътека, ултрамаратонецът Красимир Георгиев коментира пред БНТ идеята да бъдат събрани пари за тренировъчен лагер и...

Правителството си вкара зрелищен автогол

bbИма един въпрос, който остана незасегнат, около дискусиите и споровете за мораториума върху лекарствата, наложен със закона за бюджета на касата. Това е въпроса за приоритетите на Правителството, свързани с председателството на европейския съюз. Кабинетът хвърля огромни средства за пропаганда и сякаш е готов на всичко, „за да не се изложим” в следващите 6 месеца.
В същото време, вторачени във формата, от кабинета сякаш забравиха съдържанието на нашето Председателство.
За какво става дума? Като Председател на ЕС, България има вече определени приоритети във всички сфери на обществения живот, в това число и в сферата на здравеопазването. Приоритетите в здравеопазването са два:

Първият приоритет е здравословното хранене на децата, с внимание върху въздействието на хранителните продукти (съставки, хормони) върху развитието на децата.
Вторият приоритет е достъп до ефективни лекарства и преодоляване на недостига на медикаменти за гражданите на Европейския съюз.
На 21 юли тази година, приоритетите са представени от министър Николай Петров на среща на министрите на здравеопазването в естонската столица Талин.
Само няколко месеца по-късно и едва дни преди да станем председател на ЕС, по предложение на Правителството, Парламентът гласува мораториум върху реимбурсирането на нови лекарства.
Излиза, че целият екип на министерството на здравеопазването, Надзорният съвет на НЗОК, правителството и Парламентът не знаят или вече са забравили, за обявените от самите тях приоритети. Или, което е по-вероятно, забравил е премиерът Борисов, а никой не е посмял да му каже.
Каквато и да е причината, резултатът е налице. Обществената реакция беше бурна. Протестиращи изнесоха ковчег пред Народното събрание. Пациентски организации внесоха писма до всички посланици на страните членки на Европейския съюз. Националният омбудсман призова депутатите да отменят решението и заплаши, че ще сезира Конституционният съд. Президентът наложи вето на закона и го върна за ново разглеждане.
Няма никакви изгледи, дебатът да приключи скоро. Сянката на злощастния мораториум ще се простре през целия период на Европредседателството ни, че и след това.
Е, България се изложи. Ама как се изложи само.
Страната, обявила достъпа до лекарства за приоритет на целия Европейски съюз, наложи мораториум на новите лекарства за собствените си граждани.
Правителството си вкара зрелищен автогол, който както изглежда, ще кънти в съзнанието на всички месеци наред.
Както е казал народът кой каквото си направи, никой не може да му го направи.
Д-р С. Кацаров

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

-1°C

София

Облачно

Влажност: 87%

Вятър: 17.70 km/h

 • Сняг
  22 Яну 2018 1°C -1°C
 • Предимно облачно
  23 Яну 2018 2°C -6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»