До края на месеца – методика за субсидиране, национална здравна…

До края на месец януари въвеждат методиката за субсидиране на общинските болници, за да бъде обезпечена тяхната дейност, включително и на здравните заведения в отдалечени и рискови райони. Това бе договорено на среща, която кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов и негови колеги...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Бургаски лекари отстраниха 35-…

От УМБАЛ Бургас съобщиха, че съдови хирурзи от лечебното заведение са отстранили тумор с големина 35 на 15 см от рамото на свой пациент. Толкова голяма формация се среща изключително...

Касата отказа да плаща лекарства за хора без панкреас

Години наред продължава борбата на болни без панкреас за получаване на безплатни или поне частично платени от НЗОК лекарства. nhifВ почти всички случаи това са болни с рак на главата на панкреаса, която оперативно е била отстранена.
Панкреасната жлеза произвежда и секретира в тънкото черво няколко ензима, без които захарите, белтъците и мазнините в храната не могат да бъдат разградени и резорбирани. Болните не могат да живеят без прием на заместващи ензими.


В България има разрешен за употреба лекарствен продукт Креон-40 000, чиято цена за една опаковка от 50 капсули е 47.90 лв. или по 1 лев на капсула.  Лекарството се приема с всяко хранене по една капсула. Следователно за месец ще са необходими 90 капсули, за които болният трябва да заплати 90 лева.
Парадокс е, че НЗОК заплаща 100% лекарството за болни с кистична фиброза на панкреаса, при част от които има малка остатъчна секреция на ензими, а отказва да плати при болни без никаква секреция.
Години наред, по темата се води кореспонденция между пациенти, МЗ, НЗОК и Националния съвет по цени и реимбурсиране. Всяка от институциите прехвърля отговорността на другите, а всички заедно на производителя, който не бил поискал да се включи тази диагноза и на националните консултанти, които не били предложили да се включи.
Накрая, след като на НЗОК бе посочено, че тя самата има право да поиска включване на нови диагнози за лечение (сякаш до тогава не го е знаела), Управителят – д-р Глинка Комитов бе принуден да отговори официално, че поради общ преразход на бюджета за лекарства, НЗОК няма да предложи промяна в Позитивния лекарствен списък, която да позволи болните с рак на панкреаса и тотална резекция да получават безплатно лекарства.
Аргументът за недостиг на бюджет е разбираем, но само до някъде. На първо място този бюджет се прави от самата НЗОК и винаги се приема от Народното събрание във вида, в който е бил предложен.
Тоест, възниква въпросът, след като НЗОК е знаела за нуждата от допълнителни пари за лекарства за тези болни, защо не го е предвидила в бюджета си за 2015 или 2016 година?
В тази връзка е и друг съществен въпрос – парите, необходими за лечение на болни с резекция на главата на панкреаса са пренебрежимо малко на фона на общите разходи за лекарства на касата. През 2016 година НЗОК ще заплати за лекарства за домашно лечение и лечение на онкологични заболявания близо 1 милиард лева. Парите, необходими за това всички болни с резекция на главата на панкреаса да получат безплатно лечение са по-малко от 100 000 лева. Те са по-малко от закръглението в бюджета на НЗОК, което се прави обикновено на милион лева.
Друг съществен въпрос, е че парите не са и не могат да бъдат единствен критерий за включване на лекарства за реимбурсния списък на НЗОК. Лекарството е животоподдържащо за пациенти с тази диагноза и отговаря на всички критерии на нормативната уредба да се получава безплатно от тях.
Не по-малко важен е и въпроса за справедливостта. Защо пациентите с кистична фиброза на панкреаса получават лекарството безплатно, а тези без панкреас трябва да го купуват?
Или, ако отидем още по-нататък, защо ако имаш диабет, астма или мултиплена склероза,  лекарствата са безплатни, а ако нямаш панкреас не са? Кой и как решава този въпрос?
Не трябва ли да има някакви принципи при определянето на това кой да получава лекарства безплатно и кой не? Нима това се определя само случайно от желанието (или нежеланието) на някой консултант на касата?
Сигурно е едно, аргумент от типа „нямаме достатъчно бюджет” не може да бъде принцип, по който да се определя кой да получава лекарства безплатно и кой не.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

0°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 22.53 km/h

 • Сняг
  22 Яну 2018 1°C -2°C
 • Предимно облачно
  23 Яну 2018 2°C -6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»