Прикриването на заразна болест се наказва от закона

Предаване на Господари на ефира разказва история, в която пациент дарява кръв и при изследването ѝ се установява, че същият е болен от сифилис. Никой обаче не си прави труда да го информира. Служител на Националния център по трансфузионна хематология казва, че няма нормативно задължение да съобщава диагнозата на когото...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

Спешна помощ в страната на чудесата

Алиса попитала чеширския котарак по кой път да тръгне, за да се махне от това място.  „Къде искаш да отидеш?”, рекъл котаракът, а Алиса отговорила „Няма значение просто искам да се махна от тук”. „Тогава е все едно по кой път ще тръгнеш”.
Нашата спешна медицинска помощ се намира в подобна ситуация. Искаме да се промени, но не знаем нито как, нито накъде. За това неизбежно стигаме там, откъдето сме тръгнали.

Пореден смъртен случай, този път на плажа, закъсняла линейка, поредни обвинения и оправдания. „Спешни” мерки, проверки и така ..... до следващия случай.
Спешната помощ не може да бъде реформирана сама за себе си и извън контекста на цялата здравна система. Спешната помощ не може да бъде реформирана успешно, без да се решат три важни въпроса:
1. За взаимодействието и въобще отношенията със спешните приемни отделения на болниците. Много малко неща могат да бъдат направени в една линейка. Най-важната работа на екипа е да закара възможно най-бързо болния до болница, където може да се окаже пълноценна помощ. За това спешната помощ не може да бъде ефективна, ако не е тясно обвързана със спешните приемни отделения – функционално, организационно, методически.
2. За взаимодействието с първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ. Не винаги е лесно, а в много случаи е невъзможно в телефонен разговор да се разграничи спешния от неотложния пациент. Ето защо, спешната и неотложната медицинска помощ трябва да са свързани технологино, организационно и функционално, а не да прехвърлят един на друг пациентите си.
3. За това по правило или по изключение трябва да има лекари в линейките. Да сложиш човек, който 10 години е учил и специализирал медицина в линейка да пренася с носилка болните от едно място на друго е чиста разсипия. Мястото на лекаря по правило е в спешното приемно отделение, не в линейката.
Има разбира се и други важни теми, извън тези три.
Например каква е връзката и взаимодействието на спешна помощ с пожарна и полиция и трябва ли да вървят заедно или не, да са в една структура или не.
Друга такава тема е може ли частна спешна помощ да има правата на държавната? Допустима и възможна ли е конкуренция на спешни помощи?
Трета съществена тема е трябва ли болния, който неправомерно извиква спешна помощ да бъде глобен за това или най-малкото да плати разходите за неправомерното повикване, кой ще го установи и пр.
Тези теми и въпроси не се обсъждат, а противоречията остават нерешени. Страдат, както работещите в спешната помощ, така и нуждаещите се от тях.
Докато това е така, ще мигаме на парцали и ще се оправдаваме, че нямало пари, че лекарят бил млад, а линейката стара, че съдът ни спрял наредбата, а пък от Европа ни пуснали друга и така до безкрай.
„Само да стигна някъде - добавила Алиса.
- О, сигурно ще стигнеш - рече чеширският котарак - но трябва да вървиш доста дълго.
Д-р С. Кацаров

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

1°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 2°C -2°C
 • Облачно
  25 Мар 2018 6°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»