Ананиев ще предложи три варианта за нов здравен модел

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи днес във Варна, че до края на май тази година здравното министерство ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора. През февруари Ананиев обяви, че започва да работи за промяна в модела за финансиране на системата от последните 19 години...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Новата прицелна терапия е бъде…

На онкологична конференция в Правец управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков обясни, че прицелното лечение и индивидуализиране на терапията към всеки отделен пациент са бъдещето в...

В пресата: Всеки трети лекар в пенсия след 5 години

 • Публикувано на Архив
544c7ba2a4807bcb094e936d4d5f2f5dТруд - Търговци прибират половината от парите за здраве
Почти половината от парите, които българите плащат за здраве, отиват за търговци на дребно и доставчици на медицински стоки - 42,4%. По този показател страната ни е водеща в Европейския съюз, става ясно от анализ на Евростат за разходите на държавите от Евросъюза за здравеопазване през 2014 г. За сравнение в съседните Гърция и Румъния за търговци отиват 30-35% от средствата за медицински грижи. У нас за болничния сектор се заделят 35% от тези разходи.
През 2014 г. за здравеопазване в България са отделени 3,6 милиарда евро, или около 8,5% от брутния вътрешен продукт на страната. Така страната ни се нарежда на предпоследно място в ЕС по похарчени пари за здравеопазване на глава от населението, или с 504 евро, отделяни по този показател. След нас е само Румъния с 388 евро.
Като цяло на първо място по средства, заделяни за здравеопазване, е Германия с 321 милиарда евро, или 11 % от БВП на страната. На втора позиция по харчовете за здравеопазване е Франция с 237 млрд. евро, а на трета Великобритания с 223 млрд. евро.
За поддръжка на администрацията и финансовото осигуряване на здравните услуги у нас през 2014 г. са били заделяни около 1,4% от средствата за здравеопазване.
Страната ни се нарежда и на едно от последните места по отношение на т. нар. дългосрочни разходи в сферата на здравеопазването на глава от населението, заделяйки под 10 евро по този показател. На обратната позиция са Холандия с 1700 евро и Швеция с 1600 евро, става ясно от европейската статистика.
Към настоящия момент у нас разходите за лекарства в сферата на онкологията са се увеличили с близо 30%. Над 150 милиона лева е похарчила НЗОК над заложеното в бюджета си за медикаменти за изминалата 2016 г.
Труд - Bсеки трети лекар в пенсия след 5 години
Между 30 и 40 на сто от българските лекари ще се пенсионират в следващите пет години. Това обяви ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов след среща на ръководителите на висшите медицински училища със служебния министър на образованието проф. Николай Денков.
Те бяха единодушни, че поради тревожната тенденция трябва да се разработят стимули студентите по медицина да остават да работят у нас, а не да опитват реализация в чужбина. Ще се търси начин за това съвместно с министерството на здравеопазването и на финансите.
"Определено медицината е търсена, и то обективно, защото има дефицит от над 1 млн. лекари в Европа. За вашата страна той е още по-голям. Наблюдава се зас таряване на съсловието", каза проф. Денков. Той увери, че няма финансов проблем за медицинските университети и няма да има намаляваме на приема за тази академична година.
Според представителите на вузовете в момента за едно място се борят осем души. Все по-голям е интересът и от чужденците и там за едно място се борят трима.
Министър Денков посочи, че предстои среща между него и здравния министър Илко Семерджиев, на която ще бъдат обсъдени механизми за стимулиране на студентите по медицина.
Според Николай Денков част от мерките могат да бъдат специални стипендии и стажове за младите медици.
Труд - Сътрудничим си със СЗО
България ще засили сътрудничеството си със Световната здравна организация (СЗО) в областта на общественото здраве и програмите за превенция и промоция на здравето. Това беше обсъдено на среща в Министерството на здравеопазването. "В България съществуват проблеми в сферата на общественото здраве, по-специално по отношение на здравно-демографските показатели и разпространението на рискови фактори на поведение. СЗО има огромен опит в тази област и може да ни подпомогне за внедряване на механизмите, доказали своята ефективност", заяви ресорният зам.-министър д-р Галин Каменов. Той допълни, че общественото здраве е приоритет на ведомството.
Телеграф - България плаща най-много за лекарства в ЕС
България е държавата в ЕС, която отделя най-голям процент от парите за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки. Това показват данни на Евростат за 2014 г. За тази цел преди 3 години са изхарчени 42% от парите за здраве. Другото основно перо от здравния бюджет у нас е било за болничните заведения у нас - почти 35%. Като цяло у нас през 2014 г. за здравеопазване са заделени около 3,6 милиарда евро или около 8,5% от БВП. Така България е на предпоследно място в ЕС по похарчени пари за здравеопазване на глава от населението - около 500 евро.

a

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Сняг

-1°C

София

Сняг

Влажност: 98%

Вятър: 11.27 km/h

 • Превалявания от сняг
  24 Мар 2018 2°C -2°C
 • Предимно облачно
  25 Мар 2018 5°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»