Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

Върховният административен съд отмени Решение No РД-НС-04-9/27.01.2015г. на НС на НЗОК, с което бяха определени лимитите на болниците за 2015 година. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд София град, който прогласи за нищожни точка 2 и 3 на решението, с които се определят лимитите на болниците през 2015 година...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Хванаха контрабандни лекарства…

От Агенция "Митници" съобщиха за опит за пренасяне на контрабандни медикаменти, предотвратен от митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево. Лекарствата са били открити в лек автомобил, който е...

Заличават термина "инвали…

Заличиха термина "инвалид" на първо четене на промените в Закона за държавните такси в парламента. Според авторите на предложението така ще бъде улеснена социалната интеграция на хората с увреждания и...

В пресата: Безплатни зъбни протези за пенсионери

pechatМонитор - Пенсионерите с безплатни зъбни протези
Оттази година ще бъдат осигурени безплатно плакови зъбни протези за възрастните хора. Тази трета стоматологична дейност, която ще се поема от здравната каса, ще залепне с анекс към договора с Българския зъболекарски съюз. Това съобщи служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев пред БНТ.
По думите му още тази година ще се прецизират регламентите, свързани с медицинските изделия.
Ще се опитаме да ги интегрираме в лечението, така че да не се търгува с тях, а да са част от лечебния процес, каза той.
24 часа - Петорна експертиза потвърди, че починало бебе е трябвало да бъде прието с червен код
Малката Александра Дюлгерова, която почина през 2010 г., е била приета в МБАЛ-Ямбол, в състояние, равнозначно на "код червено".
Това стана ясно по време на изслушването в Бургаския апелативен съд на вещите лица, изработили петорната съдебномедицинска експертиза в досъдебното производство.
Момиченцето на година и 8 месеца почина през април 2010 г. Прокуратурата обвини за проявена небрежност д-р Славка Бързанова, шеф на детското отделение. На първа инстанция делото се гледа в Сливен, а съдът призна педиатърката за виновна и я осъди на 2 г. условно.
Бързанова се защитава от екип столични адвокати, сред които Ина Лулчева и Иван Сотиров.
До късно след обед продължи разпитът на експертите, като председателят на съдебния състав Деница Вълкова подчерта, че рядко се прави толкова подробно съдебно следствие на втора инстанция.
Тревожните сърдечни симптоми и затрудненото дишане според доц. Мария Грозева са били достатъчна индикация. Такива пациенти се поставят на активна реанимация, заяви тя. Доцентът говори от името на останалите медици в петорната експертиза.
В съдебната зала детайлно бяха коментирани и хистологичните изследвания на взетите тъканни проби от органите на починалото дете.
Очаква се делото да продължи идния месец.
Дума - Лекарите не са търговци
Лекарите не са търговци, те управляват своята дейност по ред закони, коментира служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. "Докато се допускат грешки, ще правим реформи. Еднолична беше реформата на предишното правителство", поясни той.
"Директорът отговаря за цялостната дейност в болниците, за медицинската дейност, но ние изобщо не сме наясно с какво се занимава той към момента", обясни Семерджиев. По думите му Москов продължил реформата в "ровичкане на два закона", направил задължителна здравна карта, благодарение на която сега има пациенти, които чакат прием в болница. Семерджиев е убеден, че това дискриминира хората според заболяванията им.
Телеграф - Въздушна линейка в Панагюрище
Хеликоптер вече ще е на разположение на болница "Уни Хоспитал" в Панагюрище за пациентите в спешно и тежко състояние, съобщиха от здравното заведение. Транспортът ще е безплатен за болните. Въздушна линейка на частна авиокомпания и медицински екип на МБАЛ "Уни Хоспитал" разиграха демонстрационна ситуация за спасяване на спешен пациент вчера.
Телеграф - Лекари искат възмездие за биячите си
По-бързи наказания при случаите на насилие срещу медици, поискаха спешни лекари пред бТВ. Поводът е поредният случай на агресия срещу спешен екип - този път в Омуртаг. Шофьорът и фелдшерът били нападнати, защото отказали да изтеглят закъсала кола с линейката, тъй като бързали за адрес. Инцидентът станал в ромската махала, а медиците успели да избягат. Спешният екип успял да избяга и да се заключил в линейката, след което подал сигнал на тел. 112. Пристигналите на място полицаи арестували двамата мъже. Нападателите са на 23 и 34 години, като по-младият е криминално проявен.

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно облачно

-2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 86%

Вятър: 0.00 km/h

 • Сняг
  16 Яну 2018 3°C -3°C
 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 8°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»