Надлимитната дейност няма да се изплаща без съдебни решения

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев заяви след днешната среща между представители на сдружението и експерти от Националната здравноосигурителна каса, че са възможни нови протести на общинските болници след като бъдат запознати с хода на разговорите. Той подчерта, че ръководството на всяка болница ще реши какви ще...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

Равносметката след 36-часово б…

След постигнето на голямата си цел - да бяга 36 часа без прекъсване по пътека, ултрамаратонецът Красимир Георгиев коментира пред БНТ идеята да бъдат събрани пари за тренировъчен лагер и...

Столичната колегия на БЛС призова всички свои членове на протест

 • Публикувано на Архив

Столичните общопрактикуващи лекари призовават колегите си да не подписват нови договори с НЗОК и да участват в протеста.
milanУправителният съвет на Столична лекарска колегия на Български лекарски организира националния протестен митинг „Истинска реформа, за истинска медицина”, който ще се състои на 6 април от 15.00 ч. на площад „Атанас Буров” в карето между сградите на Народно събрание, Министерски съвет, президентство и БНБ.
Това се казва в обръщение на Столичната лекарска колегия.


Общопрактикуващите лекари от София призовават ОПЛ да не подписват индивидуалните си договори или анекси с НЗОК и да участват в националния протест. Те представят девет свои искания, които да бъдат издгнати и на предстоящия протест.
Под номер едно е разписано „решението на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглено”. Настоява се да продължи действието на НРД 2015 и възстановяване на действащите към него наредби до приемането на нов НРД.
Необходимо е незабавно да се пристъпи към промяна на наредбите и процедура за промяна в ЗЗО и ЗЛЗ и ЗБНЗОК в честа му противоречаща на ЗЗО с цел възстановяване на договорното начало, подчертават столичните общопрактикуващи лекари.
Другите искания са както следва:
Да започне преговорен процес за изготвяне на нов НРД с равнопоставено участие на експерти на  БЛС
Да бъде направена ясна, прозрачна и точна оценка на средствата на НЗОК , събирани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки 3 месеца.
Да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на системата на пръстовия автентификатор. Да се открие процедура за подготовка за промяна на ЗЗО в частта за солидарност, като се обвърже електронната здравна карта с вноските на здравно осигурените лица.
Държавата да започне незабавно да внася пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблемът със здравно неосигурените лица.
Да се обвърже потребителската такса с МРЗ и тя да бъде заплащана от всички ЗОЛ, а за освободените тя да се заплаща от съответното ведомство.
Да се увеличи поетапно процента от бюджета на НЗОК в частта ПИМП- ОПЛ от 6% на 12%, съгласно препоръките на Световната банка за развитие и Здравна стратегия 2020.

Маркирана като БЛС протест

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

-1°C

София

Облачно

Влажност: 87%

Вятър: 17.70 km/h

 • Сняг
  22 Яну 2018 1°C -1°C
 • Предимно облачно
  23 Яну 2018 2°C -6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»