NSVOK top banner

Вход

НЗОК поема функциите на Фонда за лечение на деца

CFLDПроект за изменение на Закона за здравето, който се обсъжда от експертите на министерството на здравеопазването и НЗОК, предвижда Център „Фонд за лечение на деца да бъде закрит, а функциите му да се поемат от НЗОК. Наред с лечението в чужбина, което НЗОК така или иначе е задължена и до сега да осигурява, чрез издаване на формуляр S2, проектът за изменение на закона предвижда касата да заплаща разходите за медицински изделия, необходими за лечението на деца, когато то се извършва в България. Запазва се моделът на привличане на средства, включително и приходите от таксите на политическите партии, съгласно Изборния кодекс.
Фондът за лечение на деца беше създаден, за да улесни лечението на тежко болни деца в страната и чужбина. За краткия период на функционирането си, той ще се запомни повече със скандалите и обвинения в злоупотреби, включително и арести на служители, отколкото с осигуреното лечение. Очакванията, че фондът ще привлече значителни средства от дарения не се оправдаха. Основната част от финансирането си остана бюджетно, а даренията са пренебрежимо малко. В голяма степен дейността на Фонд „Център за лечение на деца” се припокрива с тази на НЗОК.

В законопроекта се предвижда също да бъде закрита и Комисията за лечение в чужбина, която функционираше до сега в министерството на здравеопазването, като нейните функции също се поемат от НЗОК. Комисията за лечение в чужбина към МЗ е рудиментарен остатък от здравна система преди реформите и създаването на НЗОК. Ако комисията все пак играеше някаква роля до 2007 година, то след приемането на страната ни в Европейския съюз, само дублира функции, които със закон така или иначе са възложени на НЗОК.
С чл. 83з от Закона за здравното осигуряване тя е определена за национална точка за контакт по въпросите на трансграничното здравно обслужване в Европейския съюз. Администрацията на касата има вече значителен опит в издаването на разрешения за планово лечение и заплащането на оказана спешна и неотложна медицинска помощ в страни членки на ЕС в обеми многократно надхвърлящи тези на КЛЧ и ЦФЛД. Прехвърлянето на функциите на двете структури, които се предвижда да бъдат закрити, не би трябвало да доведе до сътресения или проблеми с обслужването на болните.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...