NSVOK top banner

Вход

Имаме голям напредък по отношение на контрола на антибиотиците

kantardjievЕвродепутатите се обърнаха към Европейската комисия и държавите членки с призив за ограничаване на продажбата на антибиотици от медицински специалисти в областта на хуманната или ветеринарната медицина и за премахване на всички стимули за предписването на антибиотици в ЕС. В необвързваща резолюция, гласувана с 589 гласа „за“ срещу 12 „против“ и 36 гласа „въздържал се“, евродепутатите настояха, че правилна и разумна употреба на антимикробни средства е от съществено значение за ограничаване на възникването на антимикробна резистентност (АМР), която се разпространява в здравеопазването, животновъдството и аквакултурите.
Защо България продължава да бъде единствената страна в Евросъюза без Национална програма по антибиотична резистентност?  

Експертно мнение по проблема изрази проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
"През последните 15 години е постигнато много по отношение на антибиотиците. Рязко намаля самолечението, контролът се подобри значително. Педиатрите се научиха да разчитат на микробиологията и да избягват даването на антибиотик."
Проф. Кантарджиев допълни, че Министерството на здравеопазването не е подкрепило участие на Националния център по заразни и паразитни болести в съответната програма.
"Сега на европейско ниво нашата страна вероятно ще бъде представена само от ветеринари, защото нашият център не получи подкрепа. В нашата страна ветеринарите взеха мерките, изисквани от ЕК и не се дават никакви антибиотици за натрупване на животинска маса. Това е много важна стъпка. 
Дълго време при вирусни инфекции се даваше антибиотик. При грип също не се дава антибиотик, но при усложнения като бактериални инфекции това се прави. Важно е също да се предписват правилните антибиотици", каза още проф. Кантарджиев.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...