NSVOK top banner

Вход

Как е възможно?

questionБлокирането на лекарства за високо кръвно налягане, съдържащи активното вещество валсартан, само по себе си не би трябвало да е драма. Европейското и Българското законодателство имат описани процедури и правила за блокиране на лекарства в аптечната мрежа. Ако следите Инретрнет страниците на лекарствените агенции периодично ще срещнете информация за блокиране на един или друг продукт. Самото съобщение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в този случай обаче, съдържа известни противоречия и неизяснени неща, които пораждат редица въпроси.
От една страна се твърди, че блокирането на лекарствата е превантивно и лекарствата не представляват реален риск за пациентите. От друга страна в съобщението се казва, че веществото, с което са замърсени лекарствата N-нитрозодиметиламин (NDMA) се класифицира като вероятен канцероген. Това вещество се съдържало в редица хранителни продукти, но в същото време ЕМА в близките седмици ще изследва потенциалният риск за пациентите от него.

Най-странно от всичко обаче е, че съобщението за замърсяване с NDMA идва от китайска страна и се свързва с промяна в производствения цикъл, извършена през 2012 година, от което може да се предположи, че пациентите са употребявали замърсените медикаменти не през последните няколко месеца, а през последните 6 години.
Как е възможно обаче самата китайска фирма, производител на субстанцията и всички Европейски фармацевтични компании, сред които най-големите в света, да не установят наличието на вредни примеси толкова дълго време?
В какво се състои регулаторния контрол на ЕМА и националните лекарствени агенции, ако не могат да контролират състава на лекарствата и нямат процедура за откриване на вредни примеси?
Как да сме сигурни, че и в други лекарства няма вредни примеси?

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...