NSVOK top banner

Вход

Моделът Ананиев

kiril ananievПо време на парламентарния контрол на 28 юни, здравният министър Кирил Ананиев обеща пред депутатите, че до края на месец септември ще внесе за обсъждане в Народното събрание два нови алтернативни модела на здравеопазване. Това изявление идва в отговор на недоволството на гражданите и професионалистите и упреците на опозицията, че не се правят реформи.
Да видим обаче, как този анонс за нов модел на здравеопазване се отнася към политиката на Правителството и парламентарното мнозинство?
Политическа партия ГЕРБ и коалиционните им партньори от ОП имаха своите предизборни програми, в които дадоха обещания и поеха определени ангажименти пред избирателите си в сферата на здравеопазването. На базата на тези предизборни обещания ГЕРБ и ОП получиха доверието на избирателите. От тях се очаква да изпълнят поетите предизборно ангажименти, защото другото би означавало, че са излъгали избирателите си, а кой ще ти гласува за лъжци на следващите избори.
На базата на поетите предизборни ангажименти, в началото на август, 2017 година, Правителство прие Програма за управление за периода 2017-20120 година. В раздел здравеопазване на тази програма на 8 страници подробно са разписани 4 Приоритета, 16 Цели и 113 Мерки.

Шест месеца след приемането на Програмата за управление на Правителството, министър Ананиев обявява в Народното събрание:
„Моделът от 1999 г. е изчерпан напълно и не може да бъде поправен. Ще представя своя проект за нов модел за финансиране на болниците пред Народното събрание в началото на март. Този модел трябва да промени и да измести съществуващия в момента”.
След това изявление възниква въпроса дали министър Ананиев поддържа Приоритетите, Целите и Мерките, записани в Правителствената програма? Очевидно не, иначе защо ще предлага нов модел на здравеопазване? Ако новият модел на Ананиев не изисква промяна в сегашната Правителствена програма, то това означава, че министърът реално не предлага нищо различно, а само си говори.
Ако обявеното от Ананиев намерение изисква промяна на Правителствената програма, то Правителството и партиите от управляващата коалиция трябва да се съгласят да я изменят и да разпишат най-малкото нови Мерки, ако не нови Цели и Приоритети. Нормалното политическо поведение изисква, здравният министър да проведе предварително съгласуване с партиите от управляващата коалиция, които да бъдат информирани за неговите намерения. Би било проява на политическо безумие да се отхвърли Правителствената програма и да се лансира нова здравна политика, без преди това, да се съгласува или поне да се информират партиите, които са те избрали и те подкрепят, защото какво ще стане, ако Ананиев обяви новия модел, а партиите кажат, че не им харесва? Ще стане това, че министърът ще трябва да си подаде оставката.
За липсата на предварително съгласуване говори обстоятелството, че никой политик от управляващите партии, освен Ананиев, не говори за нов модел на здравеопазване, нито обосновава необходимост от промяна в Програмата за управление. Никой от тях не знае или поне не е показал, че знае, какво точно има предвид министъра. Дори заместниците на Ананиев избягват темата при медийните си изяви.
Кратка ретроспекция на изказванията на здравния министър по темата, ще ни даде допълнителна информация за анализа.
На 18 февруари 2018 година по време на разисквания в Народното събрание Ананиев казва: „Моделът от 1999 г. е изчерпан напълно и не може да бъде поправен. Ще представя своя проект за нов модел за финансиране на болниците пред Народното събрание в началото на март. Този модел трябва да промени и да измести съществуващия в момента”.
29.05.2018 в изявление за медиите по повод приетата от Правителството Национална здравна карта Ананиев казва: „До края на юни ще бъде изработен и нов здравноосигурителен модел, с който ще се формира нова здравна политика.”
Както се вижда първоначално, новият модел трябва да бъде готов до края на март, после до края на юни, а сега до края на септември. Промяната на сроковете може да е причинена от възникване на нови обстоятелства в здравното осигуряване. Какви ще са тия нови обстоятелства в нашето здравно осигуряване, които са се случили след месец февруари тази година, че да отложат стартирането на новия модел с три месеца, а после с още три? Не, че нямаше скандали, но те са по-скоро от битово-персонален, а не от стратегически характер.
Следователно причината за отлагането не е в непредвидени обстоятелства, а много вероятно в липсата на яснота по новия модел. Така се случва, когато една идея се лансира ад-хок, без предварителна подготовка.
Интересно е също, че ако сте забелязали, Ананиев първо говори за нов модел на финансиране на болниците, после за нов здравноосигурителен модел, а накрая за два модела. Лансирането на два, алтернативни модела може също да бъде разгледано през призмата на съгласуване на политиката с останалите министри и управляващите партии. Ако е била съгласувана промяна в здравната политика, то вече би бил избран единият от предлаганите от Ананиев модели, защото какво би означавало да се постигне съгласие между партиите по два алтернативни модела на управление на здравната система? Ако министърът, Правителството и управляващите партии не са избрали един от предлаганите два модела, кой тогава ще избира между двете алтернативи – опозицията ли?
Ще се съгласите, че хронологията на новите модели никак, ама никак не прилича на стратегическо планиране.
Допълнителна информация за анализа може да ни даде и прегледа на водената до момента политиката от министър Ананиев. Независимо, че новият модел не е обявен, ако той е ясен като посока, водените до момента политики трябва да вървят в същата посока.
Със Закона за бюджет на НЗОК за 2018 година, МЗ прокара мораториум за сключване на договори с нови болници и нови структури на съществуващите болници. Със същия закон беше въведено отново правото на НЗОК да издава служебен НРД, ако не се подпише такъв, както и правото на НС на НЗОК да разпределя лимитите на болниците, а не само парите на РЗОК. Министерството на здравеопазването обнародва отново голяма част от отменените от съда наредби за медицинските стандарти, а също Националната здравна карта, Наредбата за критериите за за избор на болници, с които НЗОК да сключи договори, Наредбата за основния пакет здравни дейности, заплащани от НЗОК и въведе отново чекирането с лични карти при прием и изписване на болни.
Това обаче не е нова политика, а политиката, провеждана от предишния министър в Правителството на ГЕРБ Петър Москов и някои негови предшественици, в това число и от БСП. Тази политика на увеличаваща се държавна намеса, свръхрегулация и лимитиране на всеки и на всичко, беше отхвърлена от професионалната общност и не даде резултатите, които се обещаваха още при предишното управление на ГЕРБ. На практика от началото на годината, МЗ провежда същата политика, която е причина за лошото състояние на българското здравеопазване.
Логично е да си зададем въпроса за какво му е на министър Ананиев да прокарва стари политики, ако още на 18 февруари вече е бил решил, че до края на март ще внесе нов модел на здравеопазване? Няма никаква логика. Функционирането на здравната система не изискваше приемане на цитираните нормативни актове. Те бяха приети не по необходимост или неизбежност, а като израз на политическа воля. Е, ако наистина политическата воля е да се потвърди до сега водената политика, то за какъв нов модел изобщо можем да говорим?
Всичко казано до тук, навежда на извода, че новият модел на здравно осигуряване, за който говори министър Ананиев, съществува само хипотетично, вербално. На този етап, анонсите на министъра изглеждат по-скоро като политическа игра, чиято цел е да спечели време, давайки надежда за реформа, без реално да има концепция за такава.
Д-р Стойчо Кацаров

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публични сред... Прочети още ...

За правата на пациента

bgflag1Като пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...