МЗ е осъдено, заради липсата на правила за състрадателно лечение

judge231Състав на Административен съд София град с Председател съдия Стефан Станчев осъди Министерството на здравеопазването да заплати обезщетение от 30 000 лева на близките на починал пациент, заради липсата на правила за състрадателно лечение. Регламент 726/2004г. на Европейския парламент и на Съвета определя ред за извършване на лечение с неразрешени за употреба лекарствени продукти, които са в процес на клинично изпитване. Лечението с такива продукти е добило гражданственост под името лечение от състрадание. Макар да са приети с Регламент от Европейският парламент, текстовете, касаещи състрадателното решение се въвеждат от всяка страна.

Починалият пациентът е бил с аденокарцином на простата с множество метастази и в процеса на заболяването общото физическо състояние се е влошавало. При изчерпани други възможности за лекарствена терапия и лъчелечение той е потърсил възможност за лечение с неразрешен за употреба продукт – ваксина на Коули (Coley's fluid), но поради липсата на законов ред не е могъл да си го осигури. Той е завел дело в Комисията за защита от дискриминация, което е спечелил. Комисията е направила препоръка към МЗ да приеме правила за състрадателно лечение.
В мотивите на съда се казва:
„Бездействието, установено от КЗД в дейността на министъра на здравеопазването е в пряка причинна връзка със понесените от ищците страдания за това, че той като орган на държавно управление не е привел оперативната подзаконова нормативна уредба важима за МЗ и свързани с установеното от КЗД нарушение държавни институции. Вредата е в непосредствена причинна връзка – повлияла е емоционалната сфера на ищците. Непосредствени вреди са тези, които по време и място следват противоправния резултат, а е безспорно, че в един сравнително дълъг период ищците са търпели доказано негативни емоции от безизходицата, в която ги е поставила държавната администрация. За съда не е необходимо условие те да са адресати на установена от КЗД дискриминация, а обвързващия извод, че бездействието, признато като дискриминационно поведение на държавен орган се отразява пряко върху емоционалната им сфера – съпричастност със страданията на техен близък, незачитане правото му на неприкосновен живот.”
Позитивен резултат от водените пред КЗК и Административните съдилища дела е, че на 20.12.2017 година, Министерският съвет внесе в Народното събрание законопроект, с който се въвеждат правила за употреба на лекарствен продукт за състрадателно лечение. Законът все още не е приет.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»