Един оперирал на сляпо, друг проспал сроковете

angry patientsПациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция без предварително изследване на ЯМР. На сляпо. Има такъв термин в медицината - vivisectio. След операцията състоянието се влошава. Едва тогава се прави изследване на ядрено – магнитен резонанс и след него повторна операция на друго ниво на гръбначния стълб. Вече е късно. Пациентът остава с парализа на долните крайници и на памперс. Парализата на долните крайници и липсата на рехабилитация води до друго усложнение, настъпило още в болницата – тромбоза на дълбоките вени и белодробна емболия. По-късно е направена още една операция в друга бооница, без резултат.

По случая е подадена жалба в Прокуратурата, която не се е произнесла и до този момент, въпреки че определените за това срокове са изтекли отдавна. Виновни няма да има. Назнаава се вещо лице, той казва, че може и така да се прави операция и проверката приключва - няма данни за престъпление. Подадена е и жалба до Медицинския одит, който (поради голяма натовареност), извършва проверката с толкова голямо закъснение, че не може да наложи наказание, заради изтекла едногодишна давност. Виновни има, наказани няма.
Пациентът се обръща към НЗОК с молба да му се издаде формуляр S2 за лечение в Германия - трансплантация на нерви. НЗОК естествено отказва. Близките на пострадалия продават почти цялото си имущество и заплащат за операцията. Операцията е успешна. Вече има движения в долните крайници, а рехабилитацията продължава.
Това е накратко историята на един обикновен български пациент. В тази история са събрани на едно място дефекти на съдебната и на здравната система. Всеки, като се тръгне от болницата и се мине през прокуратурата и медицинския одит, та се стигне до НЗОК е свършил по нещо, но никой както трябва и в срок. А ние им плащаме и заплатите и колите и офисите. Накрая ще излезе, че сами сме си виновни.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»