Шестима от Медицинския университет София с обвинения за престъпления по служба

v.mitevШестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, обяви на пресконференция ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от БТВ.
В дома на един от обвинените е намерен стерилизатор, в който са укрити 100 хил. лв.
Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Част от обвинените все още работят в МУ, а друга са бивши служители, посочиха от прокуратурата.

По думите на Гешев е вероятно кръгът на обвиняемите да се разшири, тъй като има данни за повече участници.
Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга” е между 40 и 50 хил. евро.
Най-много от тях са граждани на ЕС, предимно от Обединеното кралство, но най-често от арабски произход, от страни като Иран, Ирак, Египет, Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование. Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. Това е въпрос и за националната сигурност, така че и по тази линия се работи, посочи Гешев.
Всичките обвинени са с мярка за неотклонение – гаранция от 200 хил. лв.
Вижте още във видеото:

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»