Съдът отмени окончателно и стандарта по ендокринология

judge231Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно Наредба № 6/10.02.2005 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Ендокринология и болести по обмяната“.
Съдът установява, че както при първоначалното издаване на стандарта през 2005 година, така и при последващите изменения, липсват каквито и да е мотиви за издаването му. Няма никаква информация с по какви причини и с каква цел се приема наредбата, какви са очакваните резултати, колко ще струва на държавата и на лечебните заведения прилагането на новите изисквания. Липсва анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

МЗ изобщо не е поставило наредбата за обществено обсъждане, не е дало възможност на граждани и организации да направят свои предложения и забележки. Не се установява в ръководството на МЗ да е проведено обсъждане на проекта заедно с представените становища, предложения и възражения съгласно изискването на АПК.
Както в този, така и по другите дела за медицински стандарти, се установява, че министерството на здравеопазването безцеремонно потъпква закона при приемането на нормативни актове. Това тотално незачитане на оснвополагащи правни принципи се случва години наред, независимо от смяната на министрите, партиите и политическите кабинети.
Нещо повече, свидетели сме не просто на рецидив, а на демонстрация на неуважение, както към закона, така и към независимата съдебна власт. Стандартът по хирургия и наредбата за медицинската експертиза бяха обнародвани в същия вид, веднага след отмяната им от съда, отново без мотиви и без обсъждане.
Това не е поведение прилягащо на политици и администрация в демократична държава, член на Европейския съюз. Това е маниер на поведение на чекисти от ранните години на Съветския съюз, на администрация чието седалище е в Пхенян, а не в София.
Приказките, че това видите ли не било важно, че „само мотивите” не били както трябва, че това отмяната на стандартите „било някаква мода”, подхвърляни с цел да се омаловажат решенията и аргументите на съда, са доказателство за това колко голям проблем имаме, като общество. За още по-голямо съжаление, това не изглежда да е поза или политическа игра. Те наистина мислят така. Хора, избрани да ръководят държавата или чиито глас определя обществено мнение, продължават да живеят и мислят по стандартите комунистическата диктатура, макар същата формално да бе отменена преди цели 27 години.
Да живееш в демократична страна, а душата ти да е окована в тоталитарните парадигми, е лична трагедия. Когато заемаш висок пост, личната ти трагедия се превръща в обществен проблем.
Делото срещу Наредба № 6/10.02.2005 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Ендокринология и болести по обмяната“ е образувано по жалба на ЦЗПЗ, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация. МЗ е осъдено да заплати и всички съдебни разноски. Съдът постановил решението е в състав Б. МАГДАЛИНЧЕВ - Председател, А. ДИМИТРОВА,  З. ШУМЕНСКА,  Й. ДРАЖЕВА, И. СЛАВОВСКА

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»