Съдът спря действието на стандарта по ортопедия и травматология

P1070963НЗОК не може да откаже сключване на договори по новите клинични пътеки 217.2 и 217.3  по които се извършват операции при счупване и/или луксации  на таза, горни и долни крайници или протезиране на тазобедрена и колянна става.. "СБАЛ-Гръбначен център" АД е обжалвала приетата на 4 ноември миналата година Наредба №9 за утвърждаване на медицински стандарт "Ортопедия и травматология".

С определение от 17.05.2016 година петчленен състав на ВАС е спрял изпълнението на нормативния акт, до окончателното произнасяне по съществото на спора. Определението на съда е окончателно и е влязло в сила.
С тази наредба бяха въведени изисквания към ортопедите за притежаване на сертификат за остеодензитометрия и сертификат за „открито наместване на счупени кости на долния крайник, тазова и ацетабулна хирургия”. Заради тези нови изисквания, НЗОК отказа договори по клинични пътеки 217.2 и 217.3 на всички болници, с изключение на 8 посочени в списък на БОТА.
При спряно действие на нормативния акт се прилага съществуващия, който е бил отменен с приемането на новия. Така в момента в сила е старата Наредба № 21 от 28.06.2004 год. за утвърждаване на медицински стандарт “Ортопедия и травматология”, в която няма цитираните по-горе изискания за сертификати.
"СБАЛ-Гръбначен център" АД призовават всички лекари и ЛЗ, които считат че новия стандарт по “Ортопедия и травматология” е незаконосъобразен, няма медицинска обосновка и противоречи на здравата логика да се присъединят към подадената вече жалба пред ВАС, който е нарочил заседанието си за 18.09.2017 година.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»